Premiera medicala nationala in tratamentul litiazei renale

Trei pacienti au fost operati pro bono cu primul robot din lume care poate controla tratamentul endoscopic al patologiei renale sau uretrale.

 

robot chirurgicalSfarsitul acestei saptamani a consemnat o nou premiera nationala in lumea medicala din Romania, o echipa de specialisti coordonata de medicul Petrisor Geavlete efectuand primele trei operatii din Romania cu ajutorul unui robot ultraperformant, destinat interventiilor chirurgicale in patologia renala si uretrala. Este vorba despre robotul chirurgical Avicenna, un aparat de ultima generatie care mai este folosit la acest moment doar in trei clinici din lume, la Paris, Heidelberg si Ankara. In plus, in intreaga lume au fost efectuate pana in prezent doar 80 de operatii similare celor trei interventii facute zilele trecute in Romania. Despre aparatul medical folosit in premiera pentru tara noastra, medicul Petrisor Geavlete a declarat ca este primul robot chirurgical din lume care poate coordona tratamentul endoscopic, folosind caile naturale, mai precis uretra, pentru a trata afectiuni ce tin de patologia renala sau uretrala, cum ar fi litiazele renale, tumorile sau anumite malformatii.

Cei trei pacienti operati cu ajutorul aparatului au varste cuprinse intre 47 si 63 de ani, si sufereau de litiaza renala in stadiu avansat, acuzand dureri lombare accentuate, febra si infectii urinare.

 

Dr Petrisor Geavlete

Dr Petrisor Geavlete

Pentru ca Programul de Chirurgie Robotica a fost sistat in 2013, costurile pentru cele trei interventii chirurgicale nu au putut fi decontate din bugetul asigurarilor de Sanatate, insa operatiile au fost efectuate pro bono de catre medicul Petrisor Geavlete si echipa sa. Despre aceste interventii, medicul specialist a declarat ca „operatiiile de litiaza renala realizate pentru prima data in Romania cu acest robot reprezinta un moment de inovatie in medicina din tara noastra. Pentru intaia oara, integritatea fizica si psihica a pacientului este pe deplin protejata printr-un echipament care scurteaza durata si complexitatea interventiei, asigurand o recuperare sigura si rapida. Acest progres transdiscliplinar extraordinar, aflat intre medicina si tehnologie, onoreaza echipele medicale specializate si usureaza cu mult viata pacientului”. Acesta a mai precizat ca procedura nu necesita incizii sau alte punctii, respectiv trocare montate transcutanat, robotul Avicenna fiind cel mai putin traumatic robot cunoscut pana la acest moment.

 

pietre la rinichi litiaza renalaReferindu-se la felul in care pacientii au suportat operatiile si la modul in care acestia se recupereaza in urma interventiilor la care au fost supusi, medicul Petrisor Geavlete a mai precizat ca acestia au suportat foarte bine intreaga experienta interventionala, iar semnele recuperarii lor rapide sunt din ce in ce mai evidente. De altfel, principalele avantaje ale operatiei cu acest dispozitiv medical constau in recuperarea rapida a pacientului, externarea fiind posibila in ziua urmatoare.

Litiaza renala, cunoscuta mai popular sub denumirea de „pietre la rinichi” este o afectiune caracterizata prin prezenta si dezvoltarea calculilor – pietre rezultate din precipitarea sarurilor din organism – la nivelul rinichilor. Acestea se pot deplasa de la nivelul rinichilor si pot bloca tractul urinar, provocand stagnarea urinei, care provoaca infectie din cauza compozitiei sale.


Categorii: Actual, Medici, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*