70 de ani de istorie europeana (1945-2015) – „70 Y.E.H.”

22 octombrie 2015 | 1 comentariu |

Elevii Liceului Tehnologic  „Grigore C. Moisil” vor incerca sa inteleaga, alaturi de colegi din alte sapte state, istoria Europei, in cadrul unui Proiect de Parteneriat Scolar „Erasmus+” 2015-2017, care debuteaza in Grecia.

 

erasmus+ 2015„Ideea proiectului 70 YEARS OF EUROPEAN HISTORY  (1945-2015)- «70 Yeh» s-a nascut din faptul ca elevii stiu prea putin despre istoria europeana, despre procesul de unificare europeana, precum si motivele care au condus la aparitia ei”, spune directorul Liceului Tehnologic „Grigore C. Moisil” din Buzau, prof. Carolita Cimpoca, sintetizand dorintele elevilor si ale profesorilor pe care-i reprezinta, de a aborda intr-o maniera sanatoasa, completa si concreta, istoria unei epoci despre care se stie prea putin, impreuna cu elevi, profesori, parinti si autoritati din Romania, Grecia, Polonia, Cehia, Turcia, Italia, Spania si Portugalia.

Noi credem ca, in vremuri de criza, cum trecem in ultimii ani, este esential sa se cultive «memoria distribuita (partajata)», pentru a spori credinta tinerilor fata de valorile europene comune si pentru a promova teme pe probleme privind viitorul nostru comun ca cetateni europeni. Proiectul va oferi posibilitatea dezvoltarii gandirii critice in probleme referitoare la Uniunea Europeana si imbunatatirea cunostintelor despre istoria europeana a tuturor participantilor”, completeaza coordonatorul proiectului din partea romana, prof. Carmen Daniela Macadon.

 

Liceea participante

Liceea participante

Proiectul „70 Yeh” va dura doi ani si va avea la dispozitie un buget de 30.045 Euro, spun organizatorii. Un numar mare de participanti vor fi implicati intr-o varietate de activitati. Nu vor fi doar elevi, profesori, personal din invatamant de la toate scolile partenere ci si parinti, inspectorate scolare, consilii municipale, membri academici si comunitatea locala.

Motivate de consideratiile de mai sus, opt licee de diferite tipuri (invatamant general, tehnic, teologic) – publice si private din Europa s-au alaturat, in scopul de a realiza obiectivele care conduc la o cunoastere reala a evolutiei spatiului cultural, social si economic european in cei 70 de ani care s-au scurs de la Al Doilea Razboi Mondial si care, evident, au influentat si influenteaza viata atator milioane de oameni si a atator state, iar pentru o evolutie sanatoasa a acestora este necesara o aprofundare si o evaluare necosmetizate.

 

70-Years-HistoryOBIECTIVELE PROIECTULUI:
1
. cunoasterea evenimentelor istorice care au avut loc in Europa dupa sfarsitul celui de al II-lea razboi mondial;
2. cunoasterea influentei acestor evenimente asupra evolutiei artistice din pictura, literatura, cinema si muzica;
3. conectarea evenimentelor istorice cu dezvoltarea stiintifica si tehnologica a tarilor europene din acea perioada;
4. aflarea motivelor care a facut necesara crearea UE;
5. introducerea de noi metode si instrumente de predare, a unei dimensiuni europene in cadrul educatiei scolare prin schimbul de practici de predare;
6. cultivarea competentelor de cautare si utilizare a informatiilor, imbunatatirea competentelor digitale;
7. stimularea curiozitatii elevilor, cresterea si aprofundarea cunostintelor, cu scopul de a obtine performante mai bune;
8. dezbaterea si reflectia pe teme despre UE si viitorul nostru comun in ea;
9. promovarea dezvoltarii unei constiinte si identitati europene comune care sa contribuie la dezvoltarea elevilor ca cetateni europeni activi.

 

Prof. Carolita Cimpoca, director Liceu Moisil

Prof. Carolita Cimpoca

Proiectul „70 Yeh” include activitati atat la nivel local cat si transnational, concepute pentru a atinge realizarea obiectivelor si livrarea produselor finale. Aceste activitati vizeaza consolidarea cooperarii intre scolile partenere, prin schimbul de practici si promovarea punerii in aplicare a metodelor de predare inovative, explica directorul Liceului Tehnologic „Grigore C. Moisil, prof. Carolita Cimpoca.

Activitatile locale includ cercetare in vederea obtinerii de informatii, ateliere de lucru, dezbateri in clasa, metode de predare/invatare/evaluare interactive, webinarii pe instrumente Web2.0, prelegeri, conferinte, prezentari, seminarii informative, vizite de studiu la muzee /centre de cultura /laboratoare, intalniri intre membrii echipelor locale, concursuri, expozitii si activitati de diseminare.

Activitatile transnationale (in total sase) vor combina schimbul de grupuri de elevi si evenimente de formare a personalului didactic in comun, pe termen scurt si vor include: participarea la cursuri, la prezentari /dezbateri /lectii interactive /expozitii /festivaluri, efectuarea cercetarilor si studii si vizitarea monumentelor de interes istoric, galerii de arta, muzee etc.

 

Prof. Carmen Macadon - elevi

Prof. Carmen Macadon – elevi

Aproape toate produsele finale ale proiectului vor fi realizate si prezentate atat in format digital, cat si tiparit. Vor fi colectii de fise de lucru si de evaluare, un ghid istoric, o brosura vocabular, o aplicatie pentru telefoane mobile, un joc, albume, blog-ul oficial al proiectului.

Ne asteptam ca acest proiect sa aiba un impact asupra elevilor, oferindu-le un alt tip de educatie prospectiv. Vom descoperi noi metode de invatare pentru realizarea dezvoltarii cognitive prin cultivarea celor mai multe dintre «competentele secolului 21», cum ar fi gandirea critica, abilitati de cercetare, lucru in echipa, in domeniul TIC etc. In acelasi timp, acest proiect va oferi profesorilor noi instrumente pentru predarea interdisciplinara, cum ar fi istoria, arta si stiinta si ii va ajuta sa introduca o dimensiune europeana in sala de clasa. Dorinta parteneriatului nostru este de a contribui la imbunatatirea cunoasterii si diseminarea culturii si istoriei popoarelor europene”, a mai precizat prof. Carmen Daniela Macadon.

O prima intalnire transnationala in Grecia va avea loc intre 2-7 noiembrie 2015, intre coordonatorii echipelor din scolile partenere, pentru stabilirea planului de activitate.

 

*Proiectul „70 Years of European History (1945-2015)- «70 Y.E.H.» este finantat cu sprijinul Comisiei Europene. Aceasta comunicare reflecta punctul de vedere al reprezentantilor Colegiului Tehnologic „Grigore C. Moisil” Buzau si nu reprezinta o pozitie oficiala a Comisiei.

 


Categorii: Actual, IT & C, Stiri

Comentarii (1)

  1. Maria Ionescu spune:

    Bravo “Grigore Moisil”! Felicitari si succes!

Adaugati un comentariu


 

*