700.000 de euro pentru tratamente in strainatate

10 august 2012 | 0 comentarii |

Casa Nationala de Asigurari de Sanatate a decontat anul trecut 1.300 de solicitari pentru tratamente in strainatate. La Buzau au fost cinci solicitari, pentru care CJAS a decontat aproape 25.000 de euro, iar in primul semestru din acest an s-au inregistrat si validat 17 cereri.

 

Tot mai multi romani aleg sa se trateze in strainatate. Pe de o parte, asta arata ca gradul precar al sistemului de sanatate romanesc si bolile tot mai grave cu care se confrunta populatia Romaniei, iar pe de alta parte, potentialul de care dispune o parte (ce-i drept redusa) a populatiei de a suporta costurile practicate de clinicile europene. Nu este de neglijat nici faptul ca multi dintre cei care apeleaza la tratamente in strainatate au inceput sa constientizeze ca au dreptul  sa-si recupereze cheltuielile, macar in parte, de la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS), unde fiecare platim de-o viata sume considerabile.

 Potrivit medicului sef al CNAS, dr. Marius Filip, citat de rl.ro, peste 700.000 de euro s-au rambursat catre asigurati pentru tratamentele facute anul trecut in strainatate.

 Dr Filp recunoaste ca, in unele cazuri, suma pe care au primit-o pacientii de la CNAS este de zece ori mai mica decat cea pe care au platit-o pentru investigatiile sau operatiile efectuate peste hotare, dar spune ca numarul romanilor care au ales clinicile din strainatate a crescut de sase ori din 2008 pana in 2012. Potrivit aceleiasi surse, in 2008 existau 224 de cereri de rambursare a tratamentelor, pentru ca in 2011 numarul acestora sa creasca de aproape sase ori, ajungand la 1.300. Cele mai multe dintre tratamentele deconatate de CNAS au fost facute in Ungaria, Austria si Germania.

 

Rambursarea, dupa un an

 

Ne ingrijoreaza ca acesti bani pleaca in exteriorul tarii, in loc sa ramana in fondurile Romaniei”, s-a aratat intrigat medicul sef al CNAS, mentionand ca banii sunt „exportati pentru servicii ca nasteri, artroscopii, proteze de sold care se fac foarte bine si in Romania, in centre de excelenta”.

Ceea ce a uitat sa evidentieze dr. Filip este ca cei care aleg sa se trateze in strainatate nu sunt romanii de rand, care platesc de-o viata, cu constiinciozitate,  asigurari sociale de sanatate, ci doar aceia care dispun de bani, pentru ca rambursarea se face, fie ea si partiala, dupa un an. Ei solicita insa decontarea sumelor cheltuite pentru ca legea le confera acest drept, odata ce Romania este membra UE.

Trebuie spus insa ca acestia, chiar daca ar trebui sa suporte costurile integral, tot ar alege o clinica din strainatate, pentru ca isi permit sa isi ofere o garantie in plus pentru serviciile medicale de care au nevoie si se feresc de improvizatiile la care nu de putine ori medicii romani sunt nevoiti sa recurga din lipsa de aparatura, medicamente si materiale sanitare, ca sa nu mai vorbim de proteze, stenturi si altele pe care oricum si le procura din strainatate.

 

17 buzoieni s-au tratat anul acesta in strainatate

 

Nici buzoienii nu mai sunt multumiti de serviciile medicale autohtone, astfel ca din ce in ce mai multi se trateaza in strainatate.

Daca pana in 2009 nici nu se auzise de rambursari ale tratamentelor de care au beneficiat in strainatate, desi au existat persoane care au apelat la acestea, in ultima vreme s-au „desteptat” si buzoienii. Asa cum a precizat directorul de Relatii cu Furnizorii, jr. Simona Anghel, CJAS Buzau „a rambursat in 2010 o singura cerere reprezentand contravaloarea serviciilor medicale achitate de asigurat, in valoare de 3.630 de lei. In anul 2011 s-au decontat insa doua cereri reprezentand contravaloarea serviciilor medicale achitate de asigurati si trei deconturi externe conform art.6 din Ordinul CNAS 729/2009, valoarea totala a acestora fiind de 105.790 de lei, pentru ca anul acesta, numai in primele sase luni sa se inregistreze deja 17 solicitari. Cele mai multe dintre acestea sunt pentru boli grave”.

Pentru ca sumele achitate de asigurati pentru tratamente in strainatate sa fie rambursate, beneficiarii trebuie sa pastreze toate chitantele si facturile primite de la clinicile straine. Tot anul acesta, CJAS Buzau a emis 50 de carduri europene de sanatate.


Categorii: C.A.S., Financiar

Adaugati un comentariu


 

*