8 Mai – Ziua Mondială a Crucii Roșii și Semilunii Roșii

Cu responsabilitate și dăruire, voluntarii duc la îndeplinire misiunea umanitară și sunt „de neoprit” în acțiunile lor de a-i sprijini pe cei aflați în dificultate.

 

În fiecare an, pe data de 8 mai, în întreaga lume se sărbătorește Ziua Mondială a Crucii Roșii și a Semilunii Roșii. Este o zi dedicată milioanelor de voluntari și de angajați din întreagă lume ai Crucii Roșii și Semilunii Roșii care intervin și susțin persoanele afectate de COVID-19 și care, cu responsabilitate și dăruire, duc la îndeplinire misiunea organizației, acțiuni ce sunt „de neoprit”, așa cum subliniază tema Zilei Mondiale a Crucii Roșii și a Semilunii Roșii 2021.

Din marea familie a Crucii Roșii fac parte și voluntarii organizației din România, cunoscuți de întreaga țară drept „oameni dedicați binelui, care prin faptele lor, prin implicarea în acțiuni umanitare, reușesc să salveze vieți și să readucă zâmbete pe chipurile celor greu încercați”.

De la începutul pandemiei COVID-19, personalul și voluntarii Crucii Roșii Române (CRR) au fost permanent în acțiune, asumându-și riscul îmbolnăvirii, oferind asistență umanitară și servicii socio-medicale celor în nevoie, transmit reprezentanții organizației.

 

MS Margareta, presedinte CRR

Președintele Societății Naționale de Cruce Roșie din România, MS Margareta, custodele Coroanei Române, a transmis un mesaj de susținere și apreciere față de „cei care servesc” Crucea Roșie și Semiluna Roșie din lumea întreagă, punând accent pe dedicarea și responsabilitatea voluntarilor și angajaților români ai organizației umanitare.

În ultimul an, prin profesionalism, solidaritate, implicare, loialitate și grijă, ei au ajutat semenii noștri  să aibă o viață mai sigură și mai demnă. Pandemia ne-a obligat să fim creativi  și să găsim soluții inteligente pentru a-i sprijini pe cei aflați în nevoie. Am regândit felul de a lucra și a colabora pentru a schimba în bine viața oamenilor. Crucea Roșie Română a sprijinit unități medicale și instituții angajate în combaterea pandemiei. Am oferit echipamente de protecție și medicale, am desfășurat o campanie națională de informare a populației. Astfel, voluntarii noștri, cu curaj și hotărâre au ajuns în toate comunitățile țării și au acordat ajutor oamenilor aflați în dificultate. Le mulțumesc tuturor pentru că prin devotamentul lor față de umanitate fac posibilă misiunea Crucii Roșii chiar și în cele mai dificile momente. Împreună suntem de neînvins! La mulți ani!” – este mesajul MS Margareta.

 

Ioan Silviu Lefter

Pentru a ajuta comunitățile să se pregătească, voluntarii Cruci Roșii au diseminat informații esențiale privind prevenirea și limitarea răspândirii virusului, au sprijinit persoanele izolate la domiciliu cu alimente esențiale și produse de igienă, au oferit sprijin psihosocial persoanelor vulnerabile și în carantină, au monitorizat telefonic persoanele izolate.

În ultimul an, COVID-19 a adus multă incertitudine și a perturbat viața romanilor. Acest lucru s-a reflectat mai ales asupra persoanelor care erau deja afectate de sărăcie și izolare socială. Dar un lucru nu s-a schimbat: sprijinul oferit de voluntarii și personalul Crucii Roșii Române. Oamenii de Cruce Roșie au fost în comunități în fiecare zi, ajutând familiile afectate cu pachete cu alimente și produse de igienă sau oferind informații despre importanța prevenirii răspândirii virusului. Timp de un an, ei ne-au demonstrat că angajamentul lor nu se clătină niciodată, iar compasiunea lor nu are limite”, a declarat Ioan Silviu Lefter, director general Crucea Roșie Română, citat în comunicatul amintit.

 

Mișcarea Internațională este susținută de 192 de Societăți Naționale de Cruce Roșie și Semilună Roșie, cu 160.000 de filiale locale și aproximativ 14 milioane de voluntari în întreaga lume. „COVID-19 este o criză globală fără precedent. Dar solidaritatea globală și bunătatea globală vor ajuta lumea să supraviețuiască acestei pandemii și să o ajute să prospere din nou. Voluntarii Crucii Roșii și Semilunii Roșii susțin acest proces în toate comunitățile,de la cele mai mari orașe la cele mai îndepărtate și mai greu accesibile, din mai mult de 192 de țări, reamintind astfel oamenilor că puterea umanității este de neoprit”, se subliniază într-un mesaj al Crucii Roșii Române (CRR).

În același document se estimează că unul din 636 de locuitori ai planetei este voluntar al Crucii Roșii sau al Semilunii Roșii. Crucea Roșie și Semiluna Roșie au, împreună, 650,5 milioane de voluntari cu activități de promovare a sănătății și a măsurilor de igienă (1 din 12 persoane), au desfășurat acțiuni de alimentare cu apă și salubrizare pentru 106,2 milioane de oameni (1 din 72 de persoane), au acordat asistență alimentară sau în natură pentru aproximativ 79 de milioane de persoane (1 din 97 de persoane) și mai mult de un milion de persoane au fost conectate cu familiile lor prin apeluri telefonice sau video, mesaje scrise sau verbale.

 

Francesco Rocca

Președintele Federației Internaționale a Societăților de Cruce Roșie și Semilună Roșie (IFRC), Francesco Rocca declarat că „există multe provocări globale serioase de abordat, cum ar fi COVID-19, criza climatică și sprijinul pentru migranți. Dar astăzi avem aproximativ 14 milioane de motive pentru a sărbători: voluntarii noștri de neoprit.  Fiecare act individual de bunătate și sprijin contează – indiferent de cât de mic poate părea. Această acțiune locală colectivă are un impact global masiv în fiecare zi”.

La rândul său, Peter Maurer, președintele Comitetului Internațional al Crucii Roșii (CICR), a arătat că „personalul și voluntarii Crucii Roșii și Semilunii Roșii se află în prima linie a fiecărei crize, uneori riscându-și propria siguranță. Ei lucrează neîncetat, cu și pentru comunități, pentru a preveni și a atenua suferința umană în cele mai grave situații, în conflicte armate, dezastre și alte crize umanitare. Ziua Mondială a Crucii Roșii și a Semilunii Roșii este ocazia noastră de a le aduce tribut, ei fac o schimbare în toată lumea în fiecare zi și se asigură că nimeni nu rămâne în urmă”.

De Ziua Internațională a Crucii Roșii și Semilunii Roșii, 32 de artiști și muzicieni italieni au urcat pe scenă în semn de solidaritate cu voluntarii. Înregistrarea video este disponibilă iubitorilor de artă și cultură până p data de 22 mai 2021, iar fiecare bilet cumpărat va avea ca rezultat o donație către IFRC.

 


Adaugati un comentariu


 

*