8 Martie – Ziua Internațională a Femeii. La mulți ani, femeie!

8 martie 2024 | 0 comentarii |

În fiecare an, pe 8 Martie, întreaga lume celebrează Ziua Internațională a Femeii și evidențiază realizările femeilor de-a lungul istoriei, dar este și un prilej de a le arăta acestor ființe delicate că sunt iubite și apeciate. 

 

Luna martie este, din cele mai vechi timpuri, dedicată femeilor, iar simbolic este legată de respectul și dragostea cu care este sau ar trebui să fie înconjurată femeia, de flori și de tradiții legate de anotimpul renașterii, primăvara.

Se spune că atunci când Dumnezeu a plăsmuit femeia, i-a dat armonia trupului, grația unei zeițe, i-a dat frumusețe în suflet și feminitate, i-a hărăzit să fie artiștilor muză, dar totodată a făcut-o puternică și capabilă cu o privire să facă tot ce nu-i stă unui bărbat în putere. Femeia este „începutul”, ea dăruiește „viața” și prin ea există „continutate”.

Femeia reprezintă confort, poate trezi cele mai ascunse emoții, pasiuni și inspirație, dar tot ea stă printre genii, este o creatoare excepțională de oameni erudiți și, precum spune Vctor Hugo într-unul dintre poemele sale „Dumnezeu a făcut pentru bărbat un tron, pentru femeie un altar. / Tronul exaltă, altarul sfințește. (…) Bărbatul este un templu, femeia este sanctuarul. În fața templului ne descoperim, în fața sanctuarului îngenunchem”.

 

8 Martie este ziua în care întreaga lume celebrează Ziua Internațională a Femeii, o zi care marchează realizările sociale, economice și politice ale femeilor de-a lungul istoriei și drepturile obținute de acestea, o zi în care oferim mamelor, soțiilor, bunicelor, iubitelor și fiicelor flori și alte daruri.

În România, de 8 Martie, bărbații oferă flori și cadouri femeilor din viața lor – mame, fiice, colege, , iar acestea sunt, de obicei, însoțite de un mesaj de 8 martie sau o urare de primăvară. În acest fel se manifestă dragostea, prețuirea și respectul față de ființa aparent fragilă și delicată, dar suficient de puternică pentru a da viață și a avea grijă de toți cei din jur.

Ziua Internațională a Femeii este o ocazie de a recunoaște impactul pe care femeile l-au avut în lumea noastră. Din activiste și lideri, până la mame și prietene, femeile au contribuit la construirea societății noastre și la îmbunătățirea vieții tuturor.

 

Sărbătoarea Zilei Femeii datează din antichitate, de pe vremea legendelor despre zeii Olimpului, când grecii au închinat zeiței Cybele, zeița Pământului și Mama tuturor zeilor, festivalul Hilaria, desfășurat de pe 15 până pe 18 martie. Mulți au asociat numele mărțișorului și al lunii martie cu cel al zeului Marte din Roma antică.

În Dacia este amintit zeul Marsyas Silen, iar martie era prima lună a anului. Mărțișorul era un fel de talisman menit să poarte noroc, oferit de Anul Nou, împreună cu urările de bine, sănătate, dragoste și bucurie. Femeile dace purtau monede legate cu fire împletite, dar obiceiuri asemănătoare sunt semnalate și în Bulgaria, Macedonia, Albania.

În Anglia anilor 1800 a fost menționată Duminica Mamei, serbată în a patra duminică de la începerea Postului Paștelui. Cu această ocazie, oamenii aveau o zi liberă, pentru a merge în vizită și a duce mamelor prăjituri. Obiceiul primise numele „mersul la colindatul mamei“ și în acea zi, fiecare mamă din Regat primea o prăjitură tradițională, apoi mamele le dădeau copiilor binecuvântarea.

 

Fiind asociată cu primăvara, ziua de 8 Martie este legată simbolic de flori, iar „mascota” internațională a sărbătorii este laleaua, floare care reprezintă primăvara și gingășia și care ar trebui oferită femeilor de ziua lor.

În ţările baltice, de 8 Martie se pune mai mult accent pe Ziua Mamei și se oferă daruri şi flori acestora.

În Italia, de 8 Martie sunt organizate reuniuni pe tema afirmării drepturilor femeilor, siguranţei la locul de muncă și sănătăţii, iar bărbaţii le oferă mimoze galbene.

Mimoze galbene şi ciocolată sunt oferite şi femeilor din Rusia şi Albania, la 8 martie.

În Portugalia şi în multe alte țări din lume, femeile sărbătoresc seara zilei de 8 martie în oraş.

În China, pe data de 8 martie, femeile au după-amiaza liberă, iar în această zi bărbaţii le dăruiesc flori şi mici cadouri femeilor din viaţa lor.

În România, se spune că este bine să porți în continuare mărțișorul primit cadou de 1 Martie, pentru a avea noroc tot anul.

 

Ziua de 8 martie nu a fost aleasă întâmplător ca Ziua Internațională a Femeii. În aceasta zi avusese loc, la New York, în anul 1857, o mare mișcare de protest a țesătoarelor stângii revoluționare. La 8 martie 1908, 15.000 de femei au mărşăluit la New York, sub sloganul Pâine şi Trandafiri, pâinea simbolizând securitatea economică, iar trandafirii, îmbunătăţirea calităţii vieţii lor.

ONU a sărbătorit  Ziua Internațională a Femeii pentru prima dată, la 8 martie 1975 – Anul Internațional al Femeii. Adoptată abia în 1977, printr-o rezoluție a Adunării Generale a ONU, Ziua Internațională a Femeii este sărbătorită pe 8 martie, în întreaga lume.

În România, la 7 martie 2016, a intrat în vigoare Legea nr. 22/2016 pentru declararea zilei de 8 martie – Ziua Femeii şi 19 noiembrie – Ziua Bărbatului.

 

Tema globală a Zilei Femeii în 2024 este „Inspirație pentru incluziune”, prin care se subliniază importanța diversității și întărirea rolului femeii în toate aspectele societății.

Tema campaniei de anul acesta evidențiază rolul crucial al incluziunii în realizarea egalității de gen și reprezintă un apel la acțiune pentru a dărâma barierele, a provoca stereotipurile și a crea medii în care toate femeile sunt puse în valoare și respectate. Fiecare om al planetei este încurajat să recunoască perspectivele unice și contribuțiile femeilor din toate mediile, inclusiv ale celor din comunitățile marginalizate, potrivit site-ului International Women’s Day.

În această zi, în care sunt celebrate progresele făcute în direcția egalității de gen, avem ocazia să vorbim și despre feminism și rostul acestuia în societatea modernă.

Toate femeile care doresc să se alăture mișcării de anul acesta, sunt îndemnate să își facă un selfie în care țin palmele în formă de inimă și să îl posteze pe rețelele de socializare alături de mesajul #InspireInclusion.

 

Cu prilejul Zilei Femeii 2024, Redacția Sănătate Buzoiană vă urează, doamnelor și domnișoarelor, „La mulți ani cu sănătate!”

Vă dorim să fiți iubite, puternice, apreciate și fericite!

Vă mulțumim pentru inspirație, putere, grație și delicatețe!

Nu uităm însă că astăzi, 8 martie 2024, deși suntem în secolul XIX și societatea e evoluat, există încă multe părți ale lumii în care femeile sunt în continuare discriminate în ceea ce privește salariile, accesul la educație și la oportunități de carieră, precum și în ceea ce privește violența și abuzul sexual, potrivit site-ului International Women’s Day.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*