8,6 milioane de lei pentru plata arieratelor spitalelor buzoiene

23 mai 2013 | 0 comentarii |

Spitalul Judetean de Urgenta Buzau, Spitalul Orasenesc Nehoiu si Spitalul de Psihiatrie si pentru Masuri de Siguranta Sapoca vor scapa astfel de datoriile mai vechi de 90 de zile inregistrate la 30 aprilie 2013.

 

Ministerul Sanatatii incearca sa „dreaga busuiocul” fata de bugetele extrem de mici alocate spitalelor in acest an, printr-o solutie de avarie: au fost deblocate 76 de milioane lei din fondul de rezerva al Guvernului, pentru plata facturilor mai vechi de 90 de zile.

Pentru ca unitatile sanitare cu paturi sa poata beneficia de acest act normativ, Ministerul Sanatatii a transmis, luni, directiilor de Sanatate Publica judetene, o adresa prin care solicita ca unitatile medicale care indeplinesc conditiile (au facturi neachitate mai vechi de 90 de zile la data de 30 aprilie), sa prezinte in termen de trei de zile calendaristice de la data intarii in vigoare a HG, adica pana miercuri, 23 mai, cel mai tarziu, „situatia pe furnizori a facturilor prezentate in ordine cronologica, reprezentand obligatiile de plata peste termenul de scadenta mai vechi de 90 de zile, inregistrate in evidenta contabila si ramase neachitate”, pentru ca la randul lor, DSP-urile sa le transmita Ministerului Sanatatii – Directia Buget, Finantarea Investitiilor si Relatia cu CNAS, pana cel tarziu vineri, 24 mai 2013, ora 10:00.  

 

Dr. Venera Acsinte

Trei spitale buzoiene vor beneficia de aceasta „gura de oxigen”. Pe baza documentelor transmise Directiei de Sanatate Publica Buzau, acestea vor primi in total peste 8,6 milioane de lei pentru plata arieratelor.

Este vorba despre Spitalul Judetean de Urgenta Buzau, care va primi 7.508.000 lei, Spitalul de Psihiatrie si pentru Masuri de Siguranta Sapoca, caruia i se va aloca suma de 863.000 lei si Spitalul Orasenesc Nehoiu, la care se achita arierate in valoare de 247.000 de lei. Din aceste sume vor fi achitate facturile scadente mai vechi de 90 de zile catre furnizorii de medicamente si materiale sanitare sau de alte produse, bunuri, servicii, investiti sau reparatii capitale care apar in evidentele contabile ale unitatilor medicale cu paturi. Spitalul Municipal Rm. Sarat si Spitalul de Boli Cronice Smeeni nu fac obiectul actului normativ despre care discutam, neavand arierate”, a precizat dr. Venera Acsinte, directorul executiv al DSP Buzau.

 

Managerii unitatilor medicale vor raspunde „cu capul” pentru exactitatea datelor din situatiile intocmite si transmise MS pentru achitarea acestor datorii. In 48 de ore de la data efectuarii platilor, unitatile sanitare cu paturi beneficiare ale fondurilor pentru plata arieratelor sunt obligate sa prezinte DSP, situatia pe furnizori a obligatiilor stinse, copii ale ordinelor de plata si extrasele de cont.

 „Dupa achitarea acestor sume, Ministerul Sanatatii va forma comisii mixte din care vor face parte reprezentanti ai Casei de Asigurari de Sanatate si Directiei de Sanatate Publica, pentru a verifica documentele justificative pe baza carora au fost inregistrate aceste arierate”, mentioneaza directorul DSP.

Sumele ramase neachitate pana la 31 mai se restituie Ministerului Sanatatii, in termen de 15 zile, asa ca toate cele trei spitale buzoiene s-au grabit sa transmita situatiile solicitate, pentru a scapa de datorii.

 

Dr. Marius Anastasiu

La randul lor, beneficiarii spun ca desi in luna mai s-au acumulat arierate noi, prin facturile care au depasit 90 de zile in aceasta perioada, sumele alocate de Guvern reprezinta o gura de oxigen care scapa unitatile medicale de o mare povara in relatiile cu furnizorii.

Spre exemplu, la Spitalul Judetean de Urgenta Buzau, catre care merge cea mai mare parte din suma, raman datorii curente si arierate de aproximativ 7 milioane de lei. Potrivit managerului, dr. Marius Anastasiu, acestea „vor putea fi insa achitate, in timp, asa cum s-a reusit si cu o alta parte din sumele cu care spitalul era impovarat in momentul in care echipa actuala a venit la conducere, din care am reusit sa diminuam peste zece  milioane de lei”. Totodata, managerul celei mai mari unitati sanitare cu paturi din Buzau spune ca de mare ajutor au fost, in aceasta perioada, „sumele alocate de Consiliul Judetean Buzau, care ne-au ajutat sa platim furnizorii de servicii, pentru a nu ni se opri gazele, apa sau curentul”.


Adaugati un comentariu


 

*