A fost confirmat primul caz de gripa la Buzau

13 martie 2014 | 0 comentarii |

„Victima” este o femeie de 49 de ani din municipiu, care a contractat o forma medie a bolii, fara a necesita internare.

 

spital gripaIn timp ce primavara da semne puternice ca isi intra pe deplin in drepturi, dupa o prima saptamana de martie care a semanat mai degraba cu un sfarsit de noiembrie, autoritatile sanitare buzoiene au anuntat astazi ca a fost confirmat primul caz de gripa din judet. Conform comunicatului primit de la DSP Buzau in cursul acestei dimineti, pacienta care a avut ghinionul sa se imbolnaveasca chiar pe ultima suta de metri de sezon rece este o buzoianca de 49 de ani, casnica, in cazul careia primele simptome de boala au inceput sa se manifeste in data de 20 februarie. Crezand ca este vorba de o simpla raceala, femeia nu s-a prezentat imediat la medic, facand acest lucru abia pe 6 martie, vazand ca simptomele persistau si chiar se acutizasera. Medicul de familie si-a dat seama ca este vorba de gripa si pentru confirmarea diagnosticului a recoltat probe de la pacienta, analizele ulterioare confirmand prezenta virusului gripal de tip A. Din fericire este vorba de o forma medie a bolii, pentru care nu a fost nevoie de internare, pacienta fiind izolata la domiciliu si primind tratamentul adecvat. Conform aceluiasi comunicat, tratamentul isi face efectul, iar evolutia starii de sanatate a pacientei este una favorabila.

 

vaccin antigripalSpre deosebire de anii precedenti, acest sezon nu a pus mari probleme din punctul de vedere al imbolnavirilor de gripa, la nivelul judetului cazul buzoiencei de 49 de ani fiind singurul confirmat, iar la nivel national, numarul total de gripe inregistrat la inceputul acestei luni fiind de doar 148, de doua ori mai mic decat cel inregistrat in sezonul precedent. Din pacate, au fost consemnate si 7 decese ale unor pacienti infectati cu virusul gripal de tip H1, in toate cazurile fiind insa vorba de persoane ce sufereau de alte afectiuni cronice, care s-au acutizat dupa contractarea virusului, ducand in cele din urma la deces. Prima parte a sezonului rece a fost extrem de „linistita” din acest punct de vedere, incidenta cazurilor de gripa incepand sa creasca abia dupa ce fostul ministru al Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a anuntat incheierea oficiala a campaniei de vaccinare antigripala. Conform datelor Centrului National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile, pana la inceputul acestei luni fusesera vaccinate antigripal 567.870 de persoane din grupele cu risc, iar tulpinile izolate de la pacientii infectati corespund cu cele din vaccin.

 

racealasigripaSi la nivel european, lucrurile stau mai bine decat anul trecut, Organizatia Mondiala a Sanatatii anuntand ca numarul cazurilor de gripa inregistrate pe continent este mai mic decat cel din sezonul precedent. La inceputul acestei luni, conform buletinului saptamanal de supraveghere a gripei EuroFlu, activitatea virusului gripal era in crestere in zonele de nord, est si in partea centrala a continentului, iar in tarile din sud, unde sezonul rece a inceput ceva mai devreme, activitatea era in scadere. Totodata, in tatile din est, s-a constatat o crestere a cazurilor de infectii respiratorii acute severe spitalizate, care au fost ulterior confirmate de laborator ca fiind gripe. Tot la inceputul acestei luni, 14 tari europene raportasera Centrului European pentru Prevenirea si Controlul Bolii raspandire geografica larga a virusului gripal, alte 3 tari au raportat raspandire geografica regionala, cinci tari activitate sporadica, iar alte doua au raportat lipsa activitatii virusului gripal.


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*