A fost confirmat primul caz de „variola maimuței” în România

13 iunie 2022 | 0 comentarii |

Pacientul este un bărbat din București, în vârstă de 26 de ani, care a fost diagnosticat în cursul zilei de luni, în urma investigațiilor de laborator specifice.

 

Primul caz de „variola maimuței” a fost confirmat astăzi (luni), în România. Este vorba despre un tânăr în vârstă de 26 de ani, din București, în cazul căruia „boala a debutat în urmă cu 4 zile. Pacientul s-a prezentat la spital în cursul nopții precedente” diagnosticării, când au fost prelevate probe și s-au efectuat investigații de laborator, care au conirmat diagnosticul, a transmis Ministerul Sănătății, printr-un comunicat.

Pacientul primește tratament simptomatic și se află în izolare, iar starea sa este bună, menționează aceeași sursă, care precizează că în urma anchetei epidemiologice, specialiștii au aflatat că „partenerul persoanei infectate a călătorit în ultima perioadă în mai multe țări din Europa unde există numeroase cazuri de infecție cu variola maimuței”, acesta fiind, cel mai probabil, sursa transmiterii virusului.

În cursul lunii mai s-au mai înregistrat două suspiciuni de infectare cu variola maimuţei la o femeie de 43 de ani din Rădăuţi şi un român internat la un spital din Atena, în Grecia, însă acestea au fost infirmate ulterior, fiind vorba de infectări cu varicelă.

 

Potrivit ultimelor date transmise de Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), până acum au fost confirmate aproape 800 de cazuri de variola maimuței în 27 de țări non-endemice, iar riscul pentru sănătatea publică ar putea crește. Cele mai multe cazuri sunt Marea Britanie (207), Spania (156), Portugalia (138), Canada (58) şi Germania (57). În afara Europei şi a Americii de Nord, cazuri de variola maimuţei au fost raportate – câte unul de fiecare dată – în Agentina, Australia, Maroc şi Emiratele Arabe Unite.

Specialiștii spunvariola maimuței este o boală autolimitată (se remite fără tratament), iar între persoane se răspândește prin contact apropiat. Principalul mod în care poate fi răspândit este în timpul contactului fizic apropiat şi prelungit cu o persoană care are variola maimuţei.

Virusul intră în organism prin pielea sau mucoasele lezate, tractul respirator, ochi, nas sau gură şi prin fluide corporale. Perioada de incubaţie este de obicei de 7 până la 14 zile, dar poate ajunge până la 21 de zile. Simptomele acesteia, care includ febră, dureri de cap, dureri de spate, dureri de muşchi şi stare generala de epuizare, pot fi resimțite între două și trei săptămâni.

 

Nu există un vaccin specific împotriva variolei maimuței, dar studiile existente arată că vaccinul antivariolic oferă o protecție de peste 85% și față de virusul transmis de maimuțe. În contextul în care în țările europene s-au înregistrat cele mai multe cazuri de variola maimuței în țări din spațiul extra-african (unde se manifestă de obicei acest virus), Comisia Europeană a comandat vaccinuri pentru toate țările UE.

România va primi în jur de 2.500 de doze, în același timp cu toate celelalte țări comunitare, care se vor administra doar în cazul persoanelor care au avut un contact apropiat cu persoane infectate, a anunțat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, care a explicat că „pentru un contact este necesară administrarea a două doze de vaccin, la un anumit interval de timp pentru a realiza protecţia”.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*