A fost finalizat dosarul pentru relocarea EMA la Bucuresti

24 iulie 2017 | 0 comentarii |

Ministrii Florian Bodog si Victor Negrescu, impreuna cu Nicolae Fotin, presedintele ANMDM, se afla, astazi, la sediul Agentiei Europene pentru Medicamente de la Londra, pentru a sustine candidatura Romaniei.

 

Guvernul Romaniei a finalizat dosarul de candidatura pentru relocarea, la Bucuresti, a Agentiei Europene pentru Medicamente (EMA), in contextul retragerii Regatului Unit al Marii Britanii si al Irlandei de Nord din Uniunea Europeana, potrivit unui Memorandum adoptat astazi de Guvern, transmite Biroul de presa al Guvernului, printr-un comunicat remis redactiei SanatateaBuzoiana.ro.

Relocarea la Bucuresti a Agentiei Europene pentru Medicamente reprezinta o oportunitate importanta pe care Romania ar putea sa o valorifice. Atragerea unui sediu de agentie a Uniunii Europene ar contribui la cresterea rolului si vizibilitatii Romaniei ca stat membru. Avem o propunere viabila, iar Romania detine o expertiza substantiala in sectorul medical. Vreau sa evidentiez efortul sustinut depus de catre toţi colegii care au lucrat pe acest dosar“, sustine premierul Mihai Tudose, in comunicatul amintit.

Executivul anunta ca pregatirea candidaturii a fost realizata de un grup de lucru interinstitutional, din care fac parte Secretariatul General al Guvernului, Ministerul Sanatatii, Agentia Nationala a Medicamentului si Dispozitivelor Medicale, Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Ministerul Finantelor Publice si Ministerul Afacerilor Externe.

 

Un prim memorandum privind prezentarea de catre Romania a candidaturii pentru relocarea la Bucureati a Agentiei Europene a Medicamentului a fost adoptat de Guvern la data de 21 martie 2017.

Ulterior prezentarii candidaturii Romaniei, presedintele Comisiei Europene si cel al Consiliului European au transmis, in atentia Consiliului UE, la 24 mai, propunerea referitoare la procedura de luare a unei decizii. Propunerea prevede si necesitatea reconfirmarii, de catre statele membre, a candidaturii pentru relocare, precum si depunerea dosarelor de candidatura, pana pe 31 iulie 2017.

Pentru elaborarea strategiei de promovare a acestei candidaturi, Guvernul Romaniei a alocat, din bugetul Ministerului Sanatatii, 30.000 de euro, printr-un memorandum adoptat in sedinta din 30 mai.

Intrucat mai sunt doar cateva zile pana la reconfirmarea candidaturilor tarilor care si-au exprimat intentia de a gazdui EMA, ministrul Sanatatii, Florian Bodog, ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, si presedintele Agentiei Nationale a Medicamentului si Dispozitivelor Medicale, Nicolae Fotin, se afla astazi, la Londra, la sediul actual al Agentiei Europene pentru Medicamente, pentru depunerea dosarului si sustinerea candidaturii Romaniei.

 

EMA este una dintre cele mai mari si importante agentii europene si este un organism descentralizat al Uniunii Europene, a carei principala responsabilitate se concentreaza pe protectia si promovarea sanatatii publice, prin intermediul evaluarii si supravegherii medicamentelor destinate uzului uman.

Dupa iesirea Marii Britanii din UE, sediul acestei agentii nu mai poate ramane la Londra, trebuie relocat intr-una dintre tarile membre, iar peste 24 de tari si-au anuntat intentia de candidatura.

In acest context, Comisia Europeana va examina proiectele si va trimite propria evaluare Secretariatului General al Consiliului pana la 15 septembrie 2017, urmand ca hotararea finala sa fie luata in marja Consiliului Afaceri Generale din noiembrie 2017.

Decizia prin care se va stabili tara in care va functiona Agentia Europeana a Medicamentului va fi luata in baza unor runde succesive de vot secret, fiecare stat membru avand un numar egal de voturi. Statul membru care va fi selectat pentru gazduirea sediului Agentiei Europene pentru Medicamente nu va mai putea candida pentru relocarea Autoritatii Bancare Europene.

 

Executivul de la Bucuresti sustine ca „Romania detine o expertiza consistenta in domeniul medical, aflandu-se in partea superioara in ceea ce priveste numarul de absolventi de scoala medicala, iar, incepand din 2007, 14.000 de romani specializati in medicina si farmacie lucreaza in tarile Uniunii Europene”. De asemenea, guvernantii romani mizeaza pe faptul ca in Bucuresti isi au sediul numeroase institutii de profil, inclusiv laboratoare si companii farmaceutice (Institutul National de Cercetare Cantacuzino, Institutul National de Gerontologie si Geriatrie Ana Aslan, Institutul National Victor Babes, Institutul National de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice Prof. Dr. N. Paulescu) care au ca obiectiv gestionarea efectelor majore in situatii de criza care pot afecta sistemul national de sanatate.

Ramane de vazut daca la fel vor considera si cei care vor decide unde si daca sunt indeplinite conditiile de gazduire a organismului care decide soarta medicamentelor pe piatya europeana.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*