A fost lansată cea mai mare rețea națională în sprijinul copiilor cu autism

21 februarie 2019 | 0 comentarii |

Inițiatorii proiectului beneficiază de sprijinul mai multor instituții publice de la nivel național, ai căror reprezentanți vor participa la activitatea grupurilor de lucru.

 

Cele mai importante organizații non-guvernamentale care au ca principal obiect de activitate sprijinul copiilor cu autism și al familiilor acestora s-au coalizat într-o rețea cu acoperire națională, în scopul de a implementa noi soluții în beneficiul acestei categorii de pacienți.

Rețeaua, denumită RO-TSA, a fost lansată la jumătatea acestei săptămâni, în cadrul unui proiect finanțat din fonduri europene, având ca scop creşterea implicării ONG-urilor şi partenerilor sociali în promovarea politicilor publice alternative pentru copiii cu autism. Proiectul, în valoare de 999.137 de lei, din care 978.589 de lei reprezintă finanțare europeană nerambursabilă, a fost lansat anul trecut, iar crearea acestei rețele de ONG-uri reprezintă una dintre cele mai importante etape.

Rețeaua este formată din 60 de organizații neguvernamentale active în sistemul de furnizare de servicii integrate şi personalizate adresate copiilor cu autism şi familiilor acestora și beneficiază sprijinul a 67 de instituţii publice – inspectorate şcolare judeţene, direcţii generale de asistenţă socială şi protecţia copilului, centre judeţene de resurse şi asistenţă educaţională – ai căror vor reprezentanţi vor participa la activitatea grupurilor de lucru ce vor fi organizate în teritoriu.

 

Svetlana Ilescu

Într-un comunicat al inițiatorilor proiectului se arată că organizațiile membre vor participa la cursuri de advocacy, desfăşurate în fiecare regiune de dezvoltare, cu scopul de a forma competenţele necesare analizării şi evaluării politicilor publice existente şi formulării de noi iniţiative.

Totodată, voluntarii se vor întâlni în cadrul a trei grupuri interministeriale cu decidenții politici și reprezentanți ai instituțiilor, ocazie cu care se vor prezenta  rezultatele analizelor şi evaluărilor făcute şi se vor pune pe agenda oficială politicile alternative concepute şi selectate.

Nu în ultimul rând, RO-TSA va susţine crearea şi îmbunătăţirea unor mecanisme de finanţare a serviciilor din sfera autismului, de către autorităţile locale şi centrale.

Svetlana Ilescu, manager de proiect, spune că „odată constituită, reţeaua va produce, în primul rând, forumuri şi grupuri de lucru interne în care se vor pune la punct proceduri, protocoale şi metodologii de funcţionare şi dezvoltare a activităţilor. Se vor forma apoi, pentru membrii reţelei, competenţele necesare analizării şi evaluării politicilor publice existente în domeniul autismului”.

 

Daniela Bololoi

Din rețea face parte și asociația Help Autism, una dintre ele mai active în această sferă, al cărei președinte, Daniela Bololoi, spune că în România, diagnosticul, tratamentul şi serviciile de suport pentru copiii cu autism sunt încă dificil de realizat, iar în acest context, noul proiect va aduce un concept inovator și un „obiectiv ambițios”.

Astăzi, sistemul de intervenţie se confruntă cu multiplele probleme, plecând de la finanţarea şi bugetarea structurilor subordonate ministerelor relevante şi terminând cu lipsa standardelor ocupaţionale, a specialiştilor şi formării profesionale în domeniu”, a declarat aceasta.

Autismul este o tulburare de dezvoltare considerată drept una dintre cele mai severe tulburări neuropsihiatrice ale copilăriei, mai frecventă decât cancerul, diabetul şi sindromul Down.

Statisticile internaţionale arată că 1 din 68 de copii din întreaga lume suferă de autism, iar datele înregistrate în ultimii ani în România indică o creştere continuă a numărului acestora, care depășește în prezent pragul de 30.000.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*