A început autorecenzarea populației. Președintele INS dă asigurări că datele personale sunt protejate 100%

14 martie 2022 | 0 comentarii |

Autorecenzarea este disponibilă populației din România în perioada 14 martie – 15 mai 2022 și se poate realiza de pe orice dispozitiv electronic (telefon inteligent, tabletă, laptop, desktop etc.).

 

Autorecenzarea populaţiei, prima etapă de colectare a datelor de la populaţie pentru Recensământul Populaţiei şi Locuinţelor (RPL 2021), a început luni, 14 martie, la ora 0.00 și va dura până pe 15 mai 2022, a precizat preşedintele Institutului Naţional de Statistică (INS), Tudorel Andrei, care a dat asigurări că „protecția și siguranța datelor este 100%. Dacă în format de hârtie, un formular putea să treacă cel puţin pe la trei persoane, în formatul acesta, din momentul în care sunt validate, datele sunt criptate”, a declarat vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, preşedintele INS.

Din păcate, în dimineața primei zile, site-ul www.recensamantromania.ro s-a blocat, dar reprezentanții INS spun că aceasta s-a întâmplat „din cauza numărului mare de accesări”, dar problema va fi rezolvată, iar populația va putea să se autorecenzeze fără probleme.

 

În vederea permiterii accesului securizat către chestionarele de recensământ, o singură persoană din gospodărie trebuie să declare câteva date despre toți membrii gospodăriei. Este indicat ca persoana care pre-înregistrează gospodăria să fie capul gospodăriei/ persoana de referință, adică persoana care cunoaște cel mai bine gospodăria și membrii ei. Prin gospodărie a populației se înțelege grupul de două sau mai multe persoane care locuiesc împreună într-o unitate de locuit sau doar într-o parte a acesteia având, în general, legături de rudenie și care se gospodăresc în comun – contribuie împreună la aprovizionarea și la consumul de alimente și de alte bunuri esențiale traiului – și participă integral sau parțial la bugetul de venituri și cheltuieli. Persoanele care, la momentul de referință al recensământului, locuiesc și se gospodăresc singure sunt considerate gospodării de o singură persoană. La fel se consideră și persoanele care, deși ocupă o locuință împreună cu alte persoane, declară că se gospodăresc singure.

 

În premieră pentru România, etapa de autorecenzare presupune două etape distincte: autorecenzarea online şi autorecenzarea online asistată, pentru îndrumarea persoanelor cu abilităţi digitale mai reduse.

Autorecenzarea online: Fiecare persoană, indiferent de cetăţenie, cu reşedinţa obişnuită în România (care trăieşte pe teritoriul României pentru o perioadă de cel puţin 12 luni) se poate  autorecenza în 2 paşi:

Pasul unu: persoana accesează Platforma de autorecenzare şi completează formularul de pre-înregistrare pentru ea însăşi şi pentru membrii gospodăriei din care face parte;

Pasul doi: persoana care a făcut pre-înregistrarea şi membrii gospodăriei sale (pe care i-a trecut în formularul de pre-înregistrare) vor primi un link la adresa/adresele de email indicate, fiecare link conducând la chestionarul individual de recensământ; la finalul chestionarului, după completare, se apasă butonul „Finalizare” şi chestionarul completat este transmis în baza de date a recensământului.

Autorecenzarea online asistată se poate face în spaţii special amenajate de fiecare primărie, fie pe tabletele recenzorilor ARA, fie de pe propriile dispozitive electronice, cu sprijinul unui recenzor.

 

Tudorel Andrei

Se vor completa două chestionare, unul pentru recenzarea locuinței, iar altul pentru recenzarea persoanei. Chestionarele privind clădirile vor cuprinde întrebări referitoare la tipul clădirii, anul construirii ei, materialele de construcție ale pereților exterior ai acesteia. Întrebările referitoare la persoană fac parte din categoria caracteristicilor demografice – sex, data nașterii, starea civilă legală, starea civilă de fapt, anul căsătoriei, anul uniunii consensuale etc. Totodată, românii vor fi întrebați în ce măsură au fost afectați de pandemia de COVID-19.

Persoanele se loghează cu Codul Numeric Personal, după care în cursul validării acesta este înlocuit cu un cod de 40 de caractere.

Dovada autorecenzării online se va realiza prin prezentarea codului de confirmare a încheierii cu succes a autorecenzării. Codul va fi generat automat de aplicaţia informatică pentru fiecare formular individual transmis către baza de recensământ.

La şapte zile după ce a completat formularul de recensământ, persoana care s-a autorecenzat va primi un cod în baza căruia va putea primi zi liberă de la locul de muncă, indiferent dacă este public sau privat”, a mai spus preşedintele INS, Tudorel Andrei.

 

România se află la al treisprezecelea recensământ din istorie şi al patrulea după Revoluţia din 1989. Recensământul din 7 ianuarie 1992 a arătat că România avea o populaţie de 22.810.035 de locuitori, cel din 18 martie 2002 a indicat o populaţie de 21.680.974 de locuitori, iar cel din 20 octombrie 2011, o populaţie de 20.121.641 de locuitori. În 2021, populaţia rezidentă a României era de 19,1 milioane de locuitori (51,10% femei și 48,90% bărbați), potrivit site-ului recensamantromania.ro.

La 1 februarie, Institutul Naţional de Statistică (INS), autoritatea care administrează acest proiect, a început colectarea informaţiilor din bazele de date administrative, în limba română, limba engleză şi 16 limbi minorităţi.

Autorecenzarea este disponibilă populaţiei în perioada 14 martie-15 mai 2022 şi se poate realiza de pe orice dispozitiv electronic. Avantajele autorecenzării: poţi completa formularul oricând, de oriunde sau din confortul casei tale; formularul poate fi uşor de completat online, după orice dispozitiv (calculator, telefon, tabletă); oferă protecţie şi siguranţă sanitară; completând online corect, beneficiezi de o zi liberă, fie că lucrezi la stat sau la privat.

 

Toate persoanele care se autorecenzează trebuie să completeze chestionarul, în funcţie de situaţia avută la momentul de referinţă al recensământului, care este ora „00:00” din ziua de 1 decembrie 2021. Ulterior, între 16 mai – 17 iulie 2022, are loc colectarea datelor de către recenzori, prin interviuri faţă în faţă (cu ajutorul tabletelor).

Rezultatele preliminare vor începe a fi obţinute şi diseminate la 30 decembrie 2022.

După culegerea datelor, vom demara – şi sper ca până la finalul anului să finalizăm – elaborarea Proiectului legii populaţiei şi demografiei. Personal, consider că este o acţiune vitală, foarte importanta pentru a putea şi a avea statistici despre populaţia rezidentă şi nu numai după populaţia după domiciliu. Un alt apect care se leagă cu acest demers al nostru este înfiinţarea Consiliu Ştiinţific pe domeniul populaţiei (demografi şi mediul academic) ca suport pentru indicatorii anuali tip recensământ”, a explicat preşedintele INS. Prelucrarea datelor se va finaliza în octombrie 2023, iar publicarea rezultatelor definitive va avea loc în decembrie 2023.

 

*RPL2021 este primul din România organizat integral în format digital, cu respectarea precauţiilor sanitare impuse de pandemia de COVID-19. „Întregul proces al colectării datelor se va desfăşura cu asigurarea confidenţialităţii şi protecţiei totale a informaţiilor”, a subliniat președintele INS.

Informaţii detaliate privind desfăşurarea RPL2021 se găsesc la www.recensamantromania.ro (site pe care se găsește PLATFORMA DE AUTORECENZARE) și pe pagina de Facebook a INS.

 


Adaugati un comentariu


 

*