A început o nouă etapă a proiectului de evaluare a consumului personal de alcool

Timp de o săptămână, persoanele peste 18 ani pot participa la acest proiect completând un chestionar de autoevaluare a consumului de alcool.

 

Dr. Eugen Hriscu

Asociaţia ALIAT pentru Sănătate Mintală, în parteneriat cu Ministerul Sănătăţii şi Institutul Naţional de Sănătate Publică au dat startul Săptămânii Naţionale a Testării Consumului Personal de Alcool. Această acțiune reprezintă a doua etapă a  celui mai amplu proiect naţional de evaluare anuală a consumului personal de alcool şi de prevenire a consumului riscant, demarat în 2019, și se desfășoară în perioada 5-11 iulie. Este vorba de o campanie națională de testare, care se derulează prin intermediul unui chestionar on-line prin completarea căruia utilizatorii își pot face o autoevaluare a consumului de alcool. Chestionarul este dezvoltat de Organizația Mondială a Sănătății și poate fi completat de orice persoană peste 18 ani, iar rezultatele vor fi centralizate pentru a se face apoi o evaluare la nivel național a consumului de alcool.

Anul trecut, proiectul a fost suspendat din cauza pandemiei, dar a fost reluat în 2021. Medicul psihiatru Eugen Hriscu, directorul științific al asociației, spune că „anul acesta, pe parcursul unei întregi săptămâni, românii sunt invitaţi să-şi evalueze on-line consumul propriu de alcool şi să afle, în funcţie de scorul pe care îl obţin la cele 10 întrebări ale chestionarului, cât de mare sau cât de mic este riscul pentru sănătate asociat consumului lor de alcool. Un alt element important al acestei campanii este posibilitatea de a invita prieteni și cunoscuţi să-şi efectueze testul, având în vedere că beneficiile oricărei intervenţii care vizează sănătatea publică sunt direct proporţionale cu numărul celor la care aceasta ajunge”.

 

La ediția precedentă, evaluarea s-a făcut pe parcursul unei singure zile, timp în care peste 14.000 de români și-au evaluat consumul personal de alcool. Rezultatele au arătat atunci că aproximativ 77% din români au înregistrat un consum cu risc scăzut pentru sănătate, în timp ce 23% aveau un consum de alcool cel puţin riscant pentru sănătate.

Anul acesta, în afară de extinderea campaniei pe durata unei săptămâni întregi și posibilitatea completării chestionarului on-line, proiectul mai aduce o serie de alte noutăți. Astfel, pe parcursul săptămânii dedicate proiectului, o echipă de specialişti va oferi utilizatorilor asistenţă specializată în ceea ce priveşte completarea chestionarului şi interpretarea punctajului obţinut, prin intermediul unui chat box pe platforma www.saptamanaaudit.ro, disponibil în intervalul orar 10.00 – 18.00. Totodată, fiecare utilizator care va completa chestionarul va avea posibilitatea de a invita prieteni sau cunoscuţi să-şi efectueze testul, direct din platformă.

 

Despre acest chestionar, dr. Eugen Hriscu a precizat că este un instrument ştiinţific de evaluare a consumului personal de alcool, dezvoltat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi utilizat în peste 190 de ţări din lume, fiind cel mai de încredere instrument pentru diagnosticarea timpurie a unui consum riscant. Chestionarul cuprinde 10 întrebări scurte şi generează un punctaj care determină categoria în care se înscrie fiecare respondent, respectiv consum puţin riscant, consum riscant, nociv şi extrem de nociv.

Săptămâna Naţională a Testării Consumului Personal de Alcool este un proiect amplu de screening la nivel naţional, care aduce informaţii valoroase pentru înţelegerea şi combaterea consumului riscant de alcool în România, prin programe de prevenire. Totodată, proiectul vine în sprijinul oricărui român care doreşte să-şi evalueze într-un mod rapid, ştiinţific şi confidenţial consumul de alcool, oferindu-le celor care completează chestionarul posibilitatea de a descoperi din timp dacă se află la risc”, a mai declarat medicul psihiatru.

Proiectul face parte din programul AlcoHelp, pe care asociația ALIAT pentru Sănătate Mintală îl desfășoară de peste 12 ani, în scopul promovării consumului responsabil de alcool.


Categorii: Actual, Asociatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*