A început Săptămâna Internaţională de Conştientizare asupra Tiroidei

25 mai 2021 | 0 comentarii |

Evenimentul ajuns la a 13-a ediție este marcat și în România printr-o serie de dezbateri organizate de Societatea Română de Endocrinologie.

 

Astăzi este marcată în întreaga lume Ziua Mondială a Tiroidei, eveniment care, de 13 ani, reprezintă punctul de start al unei campanii de conștientizare asupra tiroidei. Campania se derulează pe parcursul unei săptămâni, sub genericul „Săptămâna Internaţională de Conştientizare asupra Tiroidei”, iar anul acesta va avea loc în perioada 25-31 mai. Demersul aparține Thyroid Federation International și îşi propune să aducă în prim-plan informaţii privind afecţiunile glandei tiroide şi provocările cu care se confruntă persoanele care suferă de aceste afecţiuni.

În România, campania este susținută de Societatea Română de Endocrinologie, care va organiza până pe 31 mai proiectul „Tiroida – 7 zile de dezbatere”, care constă în difuzarea zilnică a unei emisiuni cu caracter informativ-educativ, privind afecţiunile acestei glande.

Într-un comunicat remis cu ocazia lansării campaniei se menționează că cele mai frecvente afecţiuni ale glandei tiroide sunt hipertiroidismul – creşterea anormală a activităţii glandei tiroide, hipotiroidismul – scăderea anormală a activităţii glandei tiroide, tiroiditele – afecţiuni caracterizate prin inflamaţia de diferite cauze a tiroidei şi cancerul tiroidian.

 

Dr. Catalina Poiana

Despre Ziua Mondială a Tiroidei și campania lansată cu această ocazie, prof. univ. dr. Cătălina Poiană, preşedintele Societăţii Române de Endocrinologie, a declarat că „scopul acestei zile este acela de a arăta importanţa diagnosticului precoce şi la timp al unei suferinţe tiroidiene, de a sublinia importanţa tratamentului rapid şi performant al afecţiunilor acestei glande endocrine şi, nu în ultimul rând, de a atrage atenţia asupra importanţei profilaxiei în patologia tiroidiană. Iar pacienţilor care suferă de afecţiuni tiroidiene le transmit că endocrinologii din România sunt partenerii lor şi îi îndemn să apeleze cu încredere la aceşti specialişti extrem de bine pregătiţi”. Aceasta a explicat că, în multe cazuri, simptomele afecţiunilor tiroidiene pot fi confundate cu efectele unui stil de viaţă dezorganizat, motiv pentru care pacienţii întârzie prezentarea la medic, subliniind totodată că, nediagnosticate, bolile tiroidiene pot cauza complicaţii grave, între care cele mai frecvente sunt boli ale sistemului cardiovascular (ateroscleroza, fibrilaţie atrială, insuficienţă cardiacă) ce duc la creșterea riscului de deces cardiovascular, precum şi unele tulburări psihice, asociate, de asemenea, cu bolile endocrine.

 

Principalele simptome ale bolilor tiroidiene includ fluctuații în greutate, tulburări de tranzit intestinal, oboseală cronică, depresie, irascibilitate, stare de somnolență sau dimpotrivă, insomnie, palpitații, iar în cazul femeilor pot apărea și tulburări ale ciclului menstrual și lipsa libidoului. „Nediagnosticate, bolile tiroidiene pot cauza complicaţii grave. Atât producţia scăzută de hormoni tiroidieni – hipotiroidia – cât şi cea ridicată – hipertiroidia – afectează în primul rând metabolismul pacientului. De aceea, afecţiunile tiroidiene cauzează cel mai des boli ale sistemului cardiovascular precum ateroscleroza, fibrilaţie atrială, insuficienţă cardiacă şi duc la mărirea riscului de deces cardiovascular. De asemenea, şi unele tulburări psihice sunt asociate cu bolile endocrine”, a mai precizat dr. Cătălina Poiană.

La nivelul țării noastre, cele mai recente date referitoare la incidența afecțiunilor tiroidiene sunt din 2016, când s-au înregistrat 83.413 de cazuri noi de afecţiuni ale glandei tiroide, dublu față de anul 2010. 12.577 dintre acestea au fost cazuri noi de hipotiroidie, iar 9.575 au fost cazuri noi de hipertiroidie. În 86% din cazuri pacienţii au fost femei, ceea ce confirmă incidența mai mare a disfuncțiilor tiroidiene în cazul acestora.

 


Adaugati un comentariu


 

*