Abordarea tulburărilor de deglutiție la Spitalul „Sfântul Luca”, din perspectiva experienței franceze
ASSMB va continua colaborarea cu Assistance Publique – Hôpitaux de Paris, iar în noiembrie va avea loc o nouă sesiune de instruire susținută de experți francezi, care vor aborda problema utilizării medicamentelor în mod eficient și în condiții de siguranță pentru pacienți.
Peste 200 de medici, asistenți medicali, infirmiere, studenți și elevi ai școlilor sanitare au participat, săptămâna trecută, la o serie de cursuri de pregătire teoretică și practică axate pe o zonă a serviciilor medicale încă prea puțin dezvoltată în România – recuperarea pacienților cu tulburări de deglutiție, care au s-au desfășurat în sala de conferințe a Spitalului de Boli Cronice „Sf. Luca” din București.
Prezentările au fost susținute de dr. Amina Lahlou și Florence Marquis -otofonist, din cadrul din cadrul Spitalului Charles-Foix, unitate sanitară din cadrul Assistance Publique – Hôpitaux de Paris (AP-HP), instituție similară Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB).
„Apreciem foarte mult colaborarea, de acum tradițională, cu colegii francezi. Cred că expertiza lor ne ajută să putem oferi cea mai bună îngrijire pacienților vârstnici care suferă de afecțiuni cronice, spitalul nostru fiind, practic, un centru de excelență în acest domeniu, la nivelul Capitalei”, a precizat dr. Bogdan Ștolică, managerul Spitalului „Sf. Luca”.
Cursurile organizate de ASSMB fac parte din proiectul internațional „Îmbunătățirea calității îngrijirii pacienților cu patologii cronice”, care a debutat în anul 2019, și a pus bazele unei relații de parteneriat între administrațiile care gestionează spitalele din București și Paris, având ca obiectiv ameliorarea semnificativă a calității îngrijirii acordate pacienților care suferă de afecțiuni cronice, aflați în general la o vârstă înaintată.
„Subiectele abordate de specialiștii francezi s-au bucurat de un foarte mare interes în rândul personalului medical, pentru că, deși problematica tulburărilor de deglutiție are o largă adresabilitate în România, în mod paradoxal există încă un deficit de competențe pe această zonă. Tocmai de aceea, cursurile au vizat formarea teoretică și practică a personalului medical în direcția depistării, evaluării și reeducării tulburărilor de deglutiție”, precizează ASSMB.
Oana Sivache, director general adjunct ASSMB, subliniază că este foarte important „să avem performanță în spitalele noastre și calitatea serviciilor medicale oferite bucureștenilor să crească în mod constant, iar experiența franceză în domeniul îngrijirii pacienților cronici cred că ne poate ajuta foarte mult în acest sens. Acesta este și motivul pentru care vom continua să dezvoltăm și pe mai departe colaborarea noastră și schimbul de experiență cu spitalele administrate de Assistance Publique – Hôpitaux de Paris”, a menționat Sivache.
În cadrul aceluiași proiect internațional, în luna noiembrie este programată la Spitalul de Boli Cronice „Sf. Luca” o nouă sesiune de instruire susținută de experți francezi, care va trata problematica utilizării medicamentelor în mod eficient și în condiții de siguranță pentru pacienți, se menționează în comunicatul ASSMB.
Sursă foto: ASSMB/Meta