Absolvenții de Medicină și-ar putea păstra calitatea de asigurați până la Rezidențiat

14 noiembrie 2017 | 0 comentarii |

O propunere de corectare a actualei anomalii legislative a fost propusă de deputata Tamara Ciofu, care consideră necesară modificarea ordonanței care prevede îmbunătățirea condițiilor oferite medicilor rezidenți.

 

Medicii din sistemul românesc de Sănătate beneficiază de calitatea de asigurat la CNAS fără plata contribuțiilor lunare, dobândind acesta calitate pe perioada continuării studiilor, din momentul în care promoveaza examenul de rezidențiat. La fel, elevii și studenții sunt asigurați fără plata contribuției, până la finalizarea studiilor, după care își pot menține calitatea de asigurat fie angajându-se cu forme legale, fapt ce implică și plata contribuțiilor pentru asigurările de sănătate, fie plătind aceste contribuții din buzunar. În cazul absolvenților de Medicină, calitatea de asigurat se menține promovând examenul de Rezidențiat și începând activitatea în unitățile medicale în care aceștia au fost repartizați.

Între momentul absolvirii studiilor universitare și cel al promovării examenului de intrare în Rezidențiat există însă o perioadă de cateva luni în care absolvenții de Medicină trebuie să plătească din propriul buzunar contribuțiile la bugetul de asiguraări de Sănătate pentru a-și menține calitatea de asigurat și după finaizarea studiilor. În această perioadă, tinerii doctori nu mai beneficiază de statutul de asigurat fără plata contribuțiilor, pe care l-au avut în perioada în care au fost studenți, statut pe care îl vor redobândi odată cu promovarea examenului de Rezidențiat, în specialitatea medicală pentru care au optat.

 

Tamara Ciofu

Pentru că această perioadă, majoritatea absolventilor de Medicină și-o dedică studiului pentru examenul de Rezidențiat, avand mai puțin timp pentru a se dedica altor activități, o parte dintre ei fie își pierd statutul de asigurat până la promovarea examenului de Rezidențiat, fie își plătesc singuri asigurările, în condițiile în care încă nu obțin niciun venit.

Pentru a evita o astfel de situație, deputatul Tamara Ciofu, medic de profesie, a propus Guvernului o soluție ce constă în modificarea cadrului legislativ actual, astfel încât dreptul de asigurat al absolvenţilor de Medicină să se extindă până la data susţinerii testului pentru Rezidenţiat şi afişării rezultatelor finale. „Cu toate că Guvernul a aprobat Ordonanţa de Urgenţă pentru îmbunătăţirea condiţiilor de care beneficiază medii rezidenţi din ţara noastră prin acordarea unei burse de rezidenţiat în cuantum lunar de 670 lei net, care se adaugă la salariu şi la drepturile aferente gărzilor, mai avem de rezolvat o problemă pentru absolvenţii de medicină. În prezent, după ce termină facultatea, aceştia îşi pierd dreptul de asigurat, deşi mai au o perioadă de câteva luni în care învaţă pentru a susţine examenul de rezidenţiat, și-a argumentat aceasta propunerea adresată Guvernului.

 

Astfel, primii care ar putea beneficia de prelungirea calităţii de asigurat pentru absolvenţii de medicină, inclusiv în perioada în care se pregătesc pentru admiterea la Rezidenţiat sunt studenții aflați în prezent în ultimul an de studii. Aceștia, de la începutul verii, după absolvirea cursurilor universitare, până în noiembrie, când au posibilitatea să-și susțină examenul de rezidențiat, nu mai beneficiază de asigurarea medicală. Cei care nu reuşesc să promoveze examenul de intrare în rezidenţiat îşi pierd la rândul lor calitatea de asigurat, până în momentul în care se vor angaja sau până când decid să îşi plătească singuri cheltuielile pentru asigurările de sănătate.

În opinia mea, nu este normal ca aceşti medici tineri care sunt în perioada de formare profesională să nu mai beneficieze de servicii de sănătate din partea statului. Până la data desfăşurării rezidenţiatului, tinerii care doresc să se profesionalizeze într-o specialitate medicală sunt expuşi riscului de a se îmbolnăvi, de a suferi un accident sau, cei cronici, de a nu beneficia de tratament. Dacă vrem să ne păstrăm medicii tineri în România pentru a nu mai exista probleme, în special în spitalele din mediul rural, trebuie să le acordăm toate condiţiile necesare viitorilor specialişti din sistemul sanitar”, a mai declarat deputatul Tamara Ciofu, care face parte din PSD, astfel, că sunt șanse ca propunerea sa să fie insușită și transpusă într-un document legislativ.

 


Adaugati un comentariu


 

*