Academia de Stiinte Medicale primeste noi membri

9 iulie 2013 | 0 comentarii |

Consiliul stiintific al Academiei de Stiinte Medicale din Romania a propus ca la Adunarea Generala din noiembrie 2013 sa fie inclusa pe ordinea de zi si alegerea de noi membri corespondenti, pe locurile vacante.

 

Academia de Stiinte Medicale - fatada

Academia de Stiinte Medicale – fatada

In elita academica a medicinei romanesti vor fi incluse noi nume, incepand din noiembrie, cand are loc Adunarea Generala a Academiei de Stiinte Medicale din Romania (ASM), anunta Biroul de presa al forului stiintific.

Pana atunci, candidatii trebuie sa-si depuna dosarele prin filialele teritoriale ale ASM  din Cluj, Craiova, Crisana (Arad – Oradea), Iasi, Targu Mures sau Timisoara, urmand ca filiala sa le analizeze si sa faca o recomandare, aceasta avand caracter obligatoriu.

Dosarul trebuie sa includa: Lista ISI a lucrarilor in extenso, cu toti autorii mentionati (trebuie precizate revista, anul, volumul si pagina si nu trebuie trimise rezumatele sau luarile de cuvant); Numarul de citari al fiecarei lucrari din lista de la punctul 1 (unde, cine le-a citat: revista, anul, volumul si pagina – daca este cazul); Lista PubMed, unde trebuie prezentate lucrarile in extenso; Numarul de citari al fiecarei lucrari din lista de la punctul 2, daca este cazul; Lista cartilor de autor, cu toti autorii (titlul complet, ISBN, editura, anul, numarul de pagini cu precizarea formatului paginii), capitole in carti importante (tratate). Trebuie mentionate de asemenea principalele contributii originale stiintifice (nu mai mult de 5-7 randuri); Premii si distinctii;  Fondarea sau dezvoltarea unei specialitati, a unei unitati de invatamant si/sau cercetare stiintifica biomedicala, formarea unei scoli de invatamant si/sau cercetare); Curriculum Vitae – maxim 2-3 pagini (nu autobiografia); Propuneri sau recomandari din partea filialei si 1-2 (sau mai multe) de la membrii ASM in viata.

Informatii complete cu datele solicitate candidatilor, AICI

 

Prof. Daniel Danielopolu, primul presedinte ASM

Prof. Daniel Danielopolu, primul presedinte ASM

Academia de Stiinte Medicale (ASM) este un for medical academic, infiintat la 17 aprilie 1935, prin Decretul Regal nr.1076, ca raspuns la nevoia societatii romanesti de a avea for medical academic si un corp profesional de elita format din principalii reprezentanti ai domeniilor medicale. Cand a fost fondata, ASM avea 41 de membri. Principalele scopuri ale Academiei sunt: de a contribui la progresul cunostintelor stiintifice in domeniul medicinei umane si altora, care au legatura cu medicina, si a le dezvolta in tara noastra, de a studia si a discuta obiectivele stiintifice ale organizarii sanitare, asistentei si asigurarilor sociale si a-si da avizul pe baza concluziilor stabilite.

Primul presedinte al acestui for profesional-stiintific a fost prof. Daniel Danielopolu.

Prof. dr. Irinel Popescu este actualul presedinte, acesta conducand forul academic alaturi de trei vicepresedinti –  prof. dr. Eduard Apetrei, prof. dr. Dan Colita si prof. dr. Radu Deac si un secretar general – acad. prof. dr. Mircea Ifrim.

De-a lungul anilor, ASM a avut urmatorii presedinti:
–  1935 – 1948  – prof. dr. Constantin Angelescu
–  1969 – 1977  – acad. Aurel Moga
–  1984 – 1989  – acad. Constantin Arseni

–  1990 – 1997  – acad. Stefan Milcu
–  1997 – 2004  – acad. Nicolae Cajal
–  2004 – 2006  – prof. dr. Dan Enachescu
–  2006 – 2011  – acad. Laurentiu Mircea Popescu

–  2011 – prezent  – prof. dr. Irinel Popescu

 

Dr. Irinel Popescu, actualul presedinte ASM

Dr. Irinel Popescu, actualul presedinte ASM

La ora actuala, Academia de Stiinte Medicale are in componenta 187 de membri titulari, 11 membri corespondenti, 30 de membri de onoare din tara si 4 membri de onoare din strainatate (Francis Leo Delmonico – profesor de chirurgie, Facultatea de Medicina, Universitatea Harvard –SUA, Florian Grigorescu – Sef al Laboratorului de Genetica Moleculara si Diabet, Facultatea de Medicina, Montpellier – Franta,  Peter Manu – profesor de psihiatrie si farmacoterapie in psihopatologie, Universitatea din New York – USA si Andre Laurent Marie Parodi – Presedintele Academiei Nationale de Medicina a Frantei.

Intre titulari regasim nume arhicunoscute ale lumii medicale romaneti, intre care arhicunoscutii Virgil Ancar – obstetrica-gonecologie, Eduard Apetrei, Ion Brukner, Dragos Vinereanu si buzoianul Ion Tintoiu – cardiologie, Constantin Balaceanu Stolnici – neurologie-gerontologie, Leon Danaila, Vlad Ciurea – neurochirurgie, Irinel Popescu – chirurgie hepatica, Ioan Lascar – chirurgie plastica, Mihai Lucan – transplant renal, Laurentiu Popescu – medicina celulara si moleculara, Valdimir Belis – medicina legala, Eugen Bratucu, Vasile Candea, Florian Popa – chirurgie, Radu Deac, Ioan Pop De Popa – chirurgie cardiovasculara, Ioanel Sinescu – chirurgie urologica, Dan Tulbure – ATI, Mircea Cheta, Constantin Ionescu-Targoviste, Iulian Mincu – diabet- nutritie, Maria Dorobantu – cardiologie, Adrian Restian – medicina Familiei, Adrian Streinu-Cercel – boli infectioase, Vasile Burlui – stomatologie; Dumitru Dobrescu, Dumitru Lupuliasa, Maria Hatieganu , Victor Voicu– farmacologie, Maya Simionescu – biologie, Mircea Ifrim – anatomie patologica.

O particularitate a acestui for stiintific, intamplatoare sau nu, este ca majoritatea membrilor fac parte si din Masonerie.


Categorii: Medici, Organizatii

Adaugati un comentariu


 

*