Academicianul Adrian Restian, evocat la Conferința „Tehnologia & IHealth în Medicina Secolului XXI” de la Târgu Mureș

7 iulie 2022 | 0 comentarii |

Prof. Dr. Alexandru Vlad Ciurea a subliniat că Prof. Dr. Adrian Restian, fost presedinte al Societăţii Academice de Medicină a Familiei (SAMF) şi membru titular al Academiei de Ştiinţe Medicale, a fost „o stea din toate punctele de vedere”. 

 

Prof Dr Adrian Restian (arhiva SB)

Renumitul neurochirurg Alexandru Vlad Ciurea, fondatorul Centrului de Excelenţă în Neurochirurgie, profesor Emerit al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” şi membru de Onoare al Academiei Române, a dedicat, la prima ediție a Conferinței Naționale cu participare internațională „Tehnologia & IHealth în Medicina Secolului XXI”, organizată de Asociația Medicală Română și Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie (UMFST) „George Emil Palade” din Târgu Mureș, un moment special memoriei profesorului doctor Adrian Restian, fost președinte al Societăţii Academice de Medicină a Familiei (SAMF) şi membru titular al Academiei de Ştiinţe Medicale, care a trecut „la cele sfinte în luna aprilie a acestui an. 

Profesorul Vlad Ciurea a subliniat că prietenul său Adrian Restian a fost „o stea din toate punctele de vedere”, care şi-a dedicat întreaga viaţă ştiinţei medicale și a fost continuu preocupat de publicarea unor articole cu un impact ştiinţific extraordinar „în care nu puteam găsi şi urmări ceea ce domnia sa reuşea să adune, să scrie, să coordoneze cu o energie neobosită şi să redacteze într-un mod cu totul deosebit”.

 

Prof. Dr Vlad Ciurea (foto: Facebook)

Renumitul neurochirurg consideră că Prof. dr. Adrian Restian (1936-2022) a fost „o persoană cu totul deosebită, un om cu totul deosebit, un simbol al ştiinţei româneşti, un simbol al Academiei de Ştiinţe Medicale, un simbol pentru medicina noastră” și a reprezentat un model „de bună-cuviinţă”, un simbol în medicina românească din toate punctele de vedere șiun element de ridicare continuă a medicinei de familie, adică medicina din prima linie de luptă în faţa pacientului, de diagnosticare, de trimitere, de primire, de coordonare. A reuşit să ridice medicina de familie la rang universitar şi a reuşit să implementeze aceasta şi în publicaţii multiple, atât în ţară, cât şi în străinătate”.

Prof. dr. Adrian Restian spunea, într-una dintre ultimele sale apariţii publice, că „medicina este artă bazată pe ştiinţă, iar ştiinţa este drumul spre credinţă”, că sănătatea se poate pierde sau păstra în funcţie de cum ne comportăm cu corpul nostru şi că „grijile pot fi combătute cu ştiinţa, medicina, iubirea, poezia, cu sufletul şi cu gândurile noastre bune”.

 

Foto: UMFST

Felicitînd organizatorii Conferinței „Tehnologia & IHealth în Medicina Secolului XXI”, Prof. Dr. Alexandru Vald Ciurea a subliniind că tema evenimentului științific, care abordează informații despre bioinformatică, inteligență artificială, chirurgie robotică, laser, realitate virtuală – toate acestea aplicabile la nivelul mai multor specialități medicale, demonstrează că „medicina este într-o continuă transformare și adaptată timpurilor moderne. Folosirea inteligenței artificiale în medicină, planificarea intervențiilor chirurgicale cu tehnologie computerizată, realitatea virtuală pentru educația medicală, tehnologie 3 D în ortopedie, chirurgie robotică sunt doar câteva noutăți care vor transforma și vor îmbunătați modul de îngrijire a pacienților. Multe o fac deja, cel mai bun exemplu fiind chiar Spitalul Sanador, unde echipamentele sunt ultraperformante” și s-a declarat un susținător al „acestui tip de eveniment”.

Prin tematica abordată în lucrările celor peste 200 de lectori participanți din țară și străinătate, Conferința de la Tg. Mureș evidențiază simbolistica medicinei de astăzi, atât de diferită de medicina clasică prin intervenția tehnologiei în actul medical, de la diagnosticarea precoce de precizie, la tratamente și monitorizare eficace a diverselor patologii. „Avem nevoie să cunoaștem noi metode, noi cercetări, noi colegi, noi practici. Este vital să iei parte la schimbare, la evoluție, nu să stai pe margine și să privești ca la televizor cum se zbat alții să ne ducă înainte! I-am îndemnat întotdeauna pe tinerii colegi să fie activi, să fie implicați, să fie deschiși. Altfel nu ai cum să evoluezi! Nu ai cum să devii mai bun pentru a salva mai multe vieți!”, a subliniat profesorul Ciurea. 

 

 


Adaugati un comentariu


 

*