Acces nediscriminatoriu la tratament pentru persoanele cu tulburări din spectrul autist

9 noiembrie 2022 | 0 comentarii |

Guvernul a aprobat o hotărâre prin care se creează cadrul legal pentru asigurarea accesului la serviciile conexe actului medical pentru toate persoanele diagnosticate cu cu TSA, cu sau fără tulburări de sănătate mintală asociate, informează Ministerul Sănătății.

 

Proiectul de Ordonanță de urgenţă pentru modificarea și completarea Legii nr. 95/2006 (privind reforma în domeniul sănătăţii) și a Legii nr. 151/2010 (privind serviciile specializate integrate de sănătate, educaţie şi sociale adresate persoanelor cu tulburări din spectrul autist şi cu tulburări de sănătate mintală asociate), pentru asigurarea accesului fără discriminare la servicii conexe actului medical a persoanelor cu tulburări din spectrul autist (TSA), cu sau fără tulburări de sănătate mintală asociate, precum și pentru stabilirea unor măsuri în domeniul sănătății, a fost aprobat de Guvern, anunță Ministerul Sănătății (MS), printr-un comunicat.

Prin acest act normativ, se creează cadrul legal pentru asigurarea accesului imediat și nediscriminatoriu la serviciile conexe actului medical pentru toate persoanele diagnosticate în spectrul autist, cu sau fără tulburări psihice, precum si pentru stabilirea mecanismului de decontare a acestor servicii și stabilirea răspunderii de maplraxis pentru psihologii care vor acorda aceste servicii conexe”, menționează MS.

 

Totodată, Ministerul Sănătății anunță că se extinde perioada pentru care studenții beneficiază de calitatea de asigurat în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate, iar Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR) va putea autoriza, temporar, distribuția unui medicament necesar tratamentului pacienților cu autism.

Actul normativ introduce și o nouă categorie de furnizori de sănătate care pot încheia contracte cu Casele de Asigurări de Sănătate – furnizori de servicii conexe actului medical acordate persoanelor cu TSA, în cadrul programelor naționale de sănătate curative, pentru care s-au creat şi reglementări privind autorizarea şi evaluarea, astfel încât, aceștia să se poată încheia contracte cu casele de asigurări de sănătate. Aceste servicii pot fi furnizate doar de psihologi cu drept de liberă practică atestați în psihologie clinică, consiliere psihologică, psihoterapie, psihologie educatională, consiliere școlară și vocațională, psihopedagogie specială, care vor putea încheia contracte cu CNAS și vor putea accesa subprogramul pentru TSA, în cadrul Programului naţional de sănătate mintală, finanţate din bugetul Fondului Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FUNASS).

 

 


Adaugati un comentariu


 

*