Accidentul aviatic din Apuseni, subiect de studiu la Congresul interdisciplinar de Medicina de Urgenta

Congresul s-a desfasurat zilele trecute la Cluj, sub egifa UMF Iuliu Hatieganu  si a fost primul de acest gen organizat vreodata in Romania. Totodata s-au sarbatorit 20 de ani de la infiintarea SMURD Cluj.

 

accident apuseniLa sfarsitul sapatamanii trecute, Clujul a fost gazda primului Congres interdisciplinar de Medicina de Urgenta organizat in Romania, eveniment la care au participat 488 de specialisti in medicina de urgenta din toata tara, alaturi de 62 de traineri, dintre care 12 din Europa si unul din Statele Unite. La congres au fost prezenti si 88 de studenti la medicina, care doresc sa se specializeze in medicina de urgenta. De altfel, congresul a fost organizat sub egida UMF Cluj, momentul nefiind ales intamplator, lucrarile desfasurandu-se chiar in perioada in care s-au implinit 20 de ani de la infiintarea serviciului SMURD in Cluj. Presedintele Congresului, medicul Adela Golea, care indeplineste si functia de medic sef al UPU-SMURD Cluj, a precizat cu aceasta pcazie ca una dintre temele principale de discutii a constituit-o accidentul aviatic din Apuseni, devenit astfel un caz-scoala in ceeea ce priveste modalitatile de interventie in cazuri de urgenta.

 

Dr. Adela Golea

Dr. Adela Golea

Cazul a fost analizat pe toate partile in cadrul workshop-urilor organizate pe parcursul celor trei zile cat a durat evenimentul, tematica acestora tratand probleme referitoare la partea de trauma si cea de comunicare. Astfel, dintr-o tragedie in urma careia si-au pierdut viata doi oameni – pilotul Adrian Iovan si studenta Aura Ion – specialistii in domeniul medicinei de urgenta au putut invata pentru a nu mai repeta erorile facute atunci, care au intarziat mult interventia echipelor de salvare si au redus drastic sansele de supravietuire ale celor doua victime, ca si ale celorlalti patru supravietuitori, copilotul si cei trei medici care faceau parte din echipa ce trebuia sa efectueze o prelevare de organe.

Placand de la acest exemplu, chiar si unul dintre invitatii veniti din Germania a sustinut un workshop de comunicare. „Sub egida directorului Centrului de simulare din Munchen, pentru comunicare intre echipe chirurgicale, echipe de urgenta si echipe medicale, s-a tinut o simulare complexa. Una,pe tema de trauma, cealalta pe o alta tema de actualitate, anume sindromul coronarian acut. Aceasta simulare nu a fost axata pe abilitati practice, cum facem un EKG, cum il interpretam etc, ci pur si simplu cum comunicam din prespital cu spitalul, din urgenta cu sectia de cardiologie si de cateterism sau din urgenta cu sectiile chirurgicale care trebuie sa preia pacientul. Pentru ca aici trebuie sa existe niste protocoale clare, sa nu se piarda timp”, a declarat in acest sens dr. Adela Golea.

 

Dr. Raed Arafat

Dr. Raed Arafat

Prezent la Cluj pentru a participa la aniversarea celor 20 de ani de existenta a serviciului  SMURD, dr. Raed Arafat, secretar de stat in MAI, a facut cu aceasta ocazie si un scurt bilant al activitatii serviciului pe primul trimestru al anului in curs. Conform declaratiilor sale, SMURD a inregistrat, in primul trimestru al acestui an, cu 16 la suta mai multe apeluri decat in aceeasi perioada a anului trecut. „Daca acum trei ani, SMURD avea pe zi 400-500 de interventii in toata tara, astazi deja sunt foarte multe zilele in care depasim 1.000 – 1.050 de cazuri. Si numarul creste. Numai pe primul trimestru al acestui an cresterea este de 16 la suta fata de primul trimestru al anului trecut”, a precizat Raed Arafat.

Acesta a facut referire si la un moment dificil din istoria SMURD Cluj, petrecut in urma cu cativa ani, cand infrastructura era atat de invechita incat aproape ca medicii nu se mai puteau baza pe ea. „La un moment dat, inclusiv aspectele politice au fost lasate la o parte si autoritatile, Primaria, Consiliul Judetean, toti s-au implicat intr-un moment de cotitura care era foarte important si au decis sa achizitioneze echipamentele pentru ca SMURD-ul sa poata merge mai departe. Ajungand intr-un impas, avea doar masini primite din donatii, invechite, care nu se mai puteau folosi”, a mai precizat Arafat, invitandu-i pe absolventii de medicina sa-si dea rezidentiatul in medicina de urgenta.

 


Adaugati un comentariu


 

*