Adictia, greu de tinut sub control si mai ales de tratat

22 octombrie 2012 | 0 comentarii |

Dependenta de droguri, alcool sau fumat afecteaza tineretul tot mai dezorientat si lipsit de perspectiva.

 

La Conferinta Nationala „Adictia – abordare multidisciplinara, implicatii medico-psiho-sociale”, de la sfarsitul saptamanii trecute, secretarul de stat Raed Arafat a recunoscut ca problema dependentei de droguri, etnobotanice, alcol si fumat nu poate fi controlata . „Asa ca cea mai buna solutie pentru toate ramane prevenirea. Sa prevenim, chiar daca initial poate sa insemne o investitie. Este mult mai ieftin decat sa tratam”, a spus secretarul de stat, atragand atentia ca in cazul dependentei de droguri, mai ales prin injectare, exista pericolul transmiterii mai multor boli grave, precum hepatita si HIV.

Arafat a subliniat ca Ministerul Sanatatii este gata sa sprijine atat prevenirea, cat si tratarea persoanelor care au nevoie de reabilitare in centrele de asistenta integrata a adictiilor.

La randul sau, primarul Capitalei, dr. Sorin Oprescu, a atras atentia ca se vand droguri chiar laga Spital Obregia, unde se acorda tratament de dezintoxicare.

In prezent, peste 200 de persoane primesc asistenta din punct de vedere medical, psihologic si social in cele cinci centre de adictie si 74 de centre de prevenire, evaluare si consiliere antidrog pe care Agentia Nationala Antidrog le are in subordine.

 

Romanii, cei mai aprigi fumatori

 

Intre cele 27 de tari membre UE, Romania se situeaza pe prima pozitie in ceea ce priveste numarul de fumatori declarati, insa este sub media europeana in privinta varstei la care fumatorii declara ca au fumat prima tigara.

Un sondaj Eurobarometru a indicat ca 28% dintre cetatenii Uniunii Europene sunt fumatori, procent mai scazut decat in Romania, unde 30% din  populatie fumeaza. 51% dintre fumatorii romani sustin insa ca au inceput sa fumeze inainte sa implineasca varsta de 18 ani, comparativ cu media europeana de 70%. Acelasi sondaj Eurobarometru arata ca 37% dintre fumatorii romani au inceput sa consume tutun la varste cuprinse intre 19 si 25 de ani.

Medicii specialisti avertizeaza ca atunci cand intra in contact cu fumul de tigara, populatia se expune unor riscuri apreciabile de a dezvolta afectiuni dintre cele mai grave, precum afectiunile cardiace, insuficientele respiratorii si toate tipurile de cancer.


Categorii: Autoritati, Medici, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*