Afla online daca ti s-au platit asigurarile sociale!

22 iunie 2015 | 1 comentariu |

Casa Nationala de Pensii Publice a pus la dispzitia contribuabililor un portal electronic destinat accesarii serviciilor de evidenta a persoanelor asigurate in baza unui contract individual de munca.

 

Pensii-tratamentDe cate ori nu s-a intamplat sa va confruntati personal sau sa auziti ca s-a intamplat cuiva apropiat sa descopere, atunci cand a avut nevoie de servicii medicale, a intrat in somaj sau cand a fost in situatia de pensionare, ca nu i s-au achitat contributiile sociale?

Problema asigurarilor de sanatate a fost rezolvata, cel putin la nivel declarativ, prin implementarea cardului electronic de sanatate.

Acelasi lucru se incearca si in ceea ce priveste pensiile, pentru ca potrivit statisticilorAsociatiei Fondurilor de Pensii, pentru 3 milioane de romani inregistrati la fondurile private de pensii din PILONUL II, angajatorii nu platisera contributiile in ianuarie 2015.

Pentru a evita sa va aflati intr-una dintre aceste situatii si a putea interveni in termen legal pentru remedierea ei, puteti verifica, la Casa de Pensii de care apartineti, daca vi s-au achitat aceste contributii. Nu de alta, dar avocatii atrag atentia ca daca firma pentru care lucrati nu va plateste contributiile, aveti doar 3 ani la dispozitie ca sa-i cereti sa-si indeplineasca obligatiile. Atentie, daca firma care n-a platit contributiile mai mult de 3 ani sau daca intre timp s-a desfiintat intre timp, avocatii spun ca banii nu mai pot fi recuperati!

 

dosarul electronic de sanatate-CNASAceste informatii pot fi accesate insa acum si online, din fata propriului calculator. Casa Judeteana de Pensii  Publice (CJPP) Buzau aduce la cunostinta persoanelor interesate, pensionari, angajatori si asigurati ai sistemului de pensii, ca accesand portalul www.cnpp.ro al Casei Nationale de Pensii, destinat accesarii serviciilor electronice oferite de aceasta institutie, putem sa ne verificam online contul de pensie.

In cadrul sectiunii de Servicii electronice pe zona de evidenta contribuabili, persoanelele asigurate in baza unui contract individual de munca pot vizualiza:

– Declaratiile nominale lunare depuse de catre angajatori, documente ce contin datele necesare determinarii stagiului de cotizare, si anume, perioadele de contributie si veniturile aferente realizate de catre salariat;

– Informatii referitoare la viramentele PILON II de pensii private;

– Informatii referitoare la datele continute de carnetele de munca”, explica directorul CJPP Buzau, Carmen Androne.

 

contract, asigurari, testPentru a se putea beneficia de aceste servicii este necesara crearea unui  cont de utilizator al acestui portal, prin urmatoarea procedura:

1.  Se completeaza online formularul in care vor fi inscrise informatiile de identificare a utilizatorului si date despre alte persoane fizice sau juridice pe care posesorul le va putea administra, existent la adresa: https://www.cnpp.ro/web/guest/completare-formular-de-acces-online. Adresa de e-mail furnizata de cetatean in cadrul formularului va reprezenta utilizatorul de conectare la serviciile electronice gratuite oferite de www.cnpp.ro. Informatii detaliate pentru completarea fiecarui camp al formularului se obtin prin apasarea butonului: Ajutor.

2. Dupa completarea cererii, aceasta trebuie tiparita (se apasa butonul Tiparire formular acces on-line). La tiparire se va deschide o fereastra noua, in care se poate vedea continutul documentului in format PDF si se poate tipari pe imprimanta.

3. Se semneaza cererea tiparita.

4. Solicitantul se va prezenta personal cu cererea semnata la orice ghiseu al Caselor Teritoriale de Pensii, impreuna cu actul de identitate personal si documentele justificative pentru fiecare persoana terta careia ii va administra documentele.

5. Un reprezentant al Casei Teritoriale de Pensii va procesa cererea. La activarea contului, persoana va primi o informare pe adresa de email furnizata la completarea formularului cu parola. Acestea vor fi comunicate utilizatorului fie direct, fie prin trimiterea pe adresa specificata de acesta (adresa de corespondenta) a unui document de instiintare. De asemenea, utilizatorului i se va permite – in baza procurii/imputernicirii prezentate – sa administreze si datele/documentele altei persoane din cadrul sistemului.

 

Carmen Androne, director CJP Buzau

Carmen Androne, director CJP Buzau

In fiecare an, numarul celor din sistemul de pensii obligatorii administrate PRIVAT, cunoscut drept PILONUL II, a crescut, dar cei pentru care angajatorii chiar platesc contributiile luna de luna, nu. La aceasta categorie sunt inscrisi romanii angajati care au intre 18 si 42 de ani. In ianuarie 2015 erau aproape 3 milioane de conturi pentru care nu se mai vireaza contributii. Institutiile abilitate incearca sa rezolve problema, dar se pare ca nu cu prea mult succes, de aceea este bine ca fiecare sa avem grija de viitoarea noastra pensie.

Prin implementarea proiectului de furnizare a accesului la servicii electronice, Casa Nationala de Pensii Publice vine in sprijinul tuturor persoanelor fizice si/sau juridice care interactioneaza cu sistemul public de asigurari sociale, in scopul eliminarii perioadelor de timp generate de deplasarea la ghiseele Caselor Judetene de Pensii. Precizam ca in prezent, la nivelul Casei Nationale de Pensii Publice se depun eforturi pentru extinderea functionalitatii acestui portal prin adaugarea de noi servicii electronice oferite, odata cu definitivarea sistemului electronic integrat”, a mai precizat ec. Carmen Androne, directorul general al Casei Judetene de Pensii Buzau.

Legea este foarte stricta in acest moment, asa ca pentru administratorii care retin, dar nu vireaza contributiile sociale pentru angajatii lor, prevede pedeapsa cu pana la 2 ani de inchisoare.

 


Categorii: Actual, Institutii, IT & C

Comentarii (1)

  1. Alin Laurentiu Stanciu spune:

    Cum naiba afli online daca tot la ghiseu trebuie sa te prezinti cu formularul??! Nu-i bun decat ca-l poti descarca,imprima si completa acasa…o prostie

Adaugati un comentariu


 

*