Alegeri locale 2020: Măsuri sanitare speciale, în contextul pandemiei de COVID-19

26 septembrie 2020 | 0 comentarii |

Alegătorii care nu se pot deplasa la sediul secţiei de votare din cauză de boală sau invaliditate, cei care se află internaţi în spital sau execută o pedeapsă privativă de libertate, precum și cei infectaţi cu SARS-CoV-2, aflați în carantină sau în izolare la domiciliu pot vota cu urna mobilă, în anumite condiţii.

 

Duminică, 27 septembrie, românii decid, prin vot, cine le va reprezenta interesele la nivelul autorităților locale (primării și consilii județene) în următorii patru ani. În contextul pandemiei de COVID-19, Birourile electorale de circumscripție comunală, orășenească, municipală sau de sector al municipiului București sunt obligate să asigure respectarea unor condiții speciale de prevenție împotriva infectării cu SARS-CoV-2 și măsuri pentru a asigura exercitarea dreptului de vot de către alegătorii prezenți la secțiile de votare sau care au solicitat urna specială.

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) informează că, în fiecare secție de votare se utilizează 4 categorii de buletine de vot distincte :

a) buletine de vot pentru alegerea primarului;

b) buletine de vot pentru alegerea consiliului local;

c) buletine de vot pentru alegerea președintelui consiliului județean;

d) buletine de vot pentru alegerea consiliului județean.

În Capitală, cele patru buletine de vot sunt pentru: alegerea primarului sectorului, alegerea consiliului local al sectorului, alegerea primarului general al municipiului București și alegerea Consiliului General al municipiului București.

 

Măsuri generale de protecție sanitară

În secția de votare este obligatorie purtarea măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul şi gura, de către participanții la procesul electoral (dacă alegătorul nu are mască, i se va oferi una). În momentul în care se intră în secția de votare se măsoară temperatura, după care, imediat, alegătorul își dezinfectează mâinile. În sediul secţiei de votare şi în localul de vot sunt amplasate, prin grija primarilor, flacoane cu soluție dezinfectantă pentru mâini, pe bază de alcool, marcate corespunzător, precum și recipiente unde se vor arunca măștile și mănușile folosite.

Urmează identificarea, iar alegătorul își pune singur actul de identitate în aparatul pentru prelucrarea datelor și, pentru câteva secunde, își îndepărtează masca, pentru a putea fi identificat, păstrând o distanță de cel puțin 1 metru față de operatorul de calcul. Își recuperează apoi actul de identitate și se îndreaptă spre membrul secției de votare pe a cărui listă se află.

Așează cartea de identitate pe masă, astfel încât datele să fie vizibile, iar dacă acest lucru nu este posibil din cauza unui panou protector, o înmânează celui din spatele panoului, după care semnează în dreptul numelui propriu cu pixul de pe masă (dezinfectat în prealabil) sau cu cel adus de acasă.

Ia buletinele de vot și ștampila de pe masă (și ea dezinfectată după ce a fost folosită de votantul anterior) sau, dacă nu le poate lua personal i se vor înmâna, după care merge în cabina de vot și își exercită dreptul electoral. Ulterior introduce buletinele în urnă, după care merge să lase ștampila și să-și recupereze actul de identitate. De data aceasta, alegătorul va fi cel care își va lipi autocolantul cu Votat sau va pune ștampila pe cartea de identitate. La plecare își dezinfectează din nou mâinile.

În secția de votare va fi permis accesul a cel mult 5 alegători în același timp și se va asigura distanțarea fizică de minimum 1 metru între participanții la procesul electoral. Respectarea aplicării măsurilor mai sus menționate se urmărește de Ministerul Afacerilor Interne și Ministerul Sănătății.

 

Alegătorii care nu se pot deplasa la sediul secţiei de votare din cauză de boală sau invaliditate, cei care se află internaţi în spital sau execută o pedeapsă privativă de libertate, sau cei confirmați ca fiind infectați cu SARS-CoV-2 vor putea vota cu urna specială, în anumite condiţii.

Echipa care transportă urna specială se va deplasa mai întâi la adresele solicitanţilor din alte cauze decât COVID-19, la unităţile sanitare non-COVID, la unităţile medico-sociale, aziluri de bătrâni, penitenciare şi centre de reţinere şi arestare preventivă. Ulterior va merge la unităţile sanitare COVID-19 şi la adresele persoanelor izolate şi carantinate. Membrii birourilor electorale ale secţiilor de votare şi personalul de pază care însoţesc urna specială trebuie să poarte mască şi mănuşi ce trebuie schimbate sau dezinfectate cu o soluţie dezinfectantă pe bază de alcool la părăsirea fiecărei incinte. Aceştia nu vor intra în locuinţa în care se află alegătorul şi vor realiza toate formalităţile la intrarea în aceasta, asigurând o distanţă de minimum un metru faţă de alegător.

Alegătorul care votează prin intermediul urnei speciale şi celelalte persoane prezente în incintă vor purta obligatoriu mască. Persoana care votează îşi va dezinfecta mâinile înainte de preluarea buletinelor de vot şi a ştampilei cu menţiunea „Votat”, îşi va înlătura pentru scurt timp masca spre a fi identificat şi îşi va repoziţiona masca acoperind nasul şi gura. Va semna în lista electorală utilizând ori de câte ori este posibil pixul personal. Ştampila cu menţiunea „Votat” şi, eventual, pixul utilizat de alegător se dezinfectează după votare de către unul dintre membrii echipei care transportă urna specială prin pulverizare/ ştergere cu soluţie dezinfectantă sau prin ştergere cu şerveţele/ lavete impregnate cu dezinfectant.

În cazul persoanelor internate în unităţi sanitare, votul cu urna specială va fi asigurat cu implementarea măsurilor specifice. Echipamentul de protecţie pentru membrii birourilor electorale ale secţiilor de votare şi personalul de pază care însoţesc urna specială va fi asigurat de către unitatea sanitară, în conformitate cu nivelul de echipare corespunzător secţiei respective. Toate materialele de protecţie utilizate vor fi introduse într-un sac dedicat.

 


Adaugati un comentariu


 

*