ALERTA: S-a dublat numarul consumatorilor de droguri care ajung la Urgente

29 noiembrie 2013 | 0 comentarii |

In acelasi timp, a crescut semnificativ numarul deceselor asociate consumului de droguri si numarul copiilor nascuti „dependenti”.

 

drogat urgente 1La doar o zi dupa ce medicul Adrian Streinu – Cercel, directorul Institutului National de Boli Infectioase Matei Bals, a anuntat ca in Romania a aparut un nou tip de virus HIV adus din Europa de consumatorii de droguri intravenoase, un raport al Agentiei Nationale Antidrog aduce in atentie alte aspecte ingrijoratoare legate de consumul de droguri in Romania.

Conform datelor comunicate de ANA, care au ca perioada de referinta anul 2012, numarul consumatorilor de droguri a crescut, iar acestia consuma respectivele substante din ce in ce mai iresponsabil, astfel ca numarul celor care au ajuns in stare grava la Urgente in cursul anului trecut, s-a dublat fata de 2011, iar trendul ascendent se pare ca se mentine si in acest an.

Astfel, daca in 2011 au fost raportate 2.578 de cazuri de urgente in urma consumului de substante psihoactive, anul trecut, numarul cazurilor de acest gen a ajuns la aproximativ 5.200. Raportul mai releva o crestere cu 48,9% a numarului cazurilor de urgenta in care s-a declarat policonsumul de droguri si o crestere cu 0,4% a urgentelor cauzate de consumul exclusiv de droguri ilicite.

 

drogatDin acelasi Raport aflam ca 43,1 la suta din persoanele care au ajuns anul trecut la sectiile de primire a urgentelor au fost au fost intoxicate cu alcool, iar ponderea pacientilor care au consumat droguri ilicite a fost de 27, 2 la suta.

Raportul Agentiei Nationale Antidrog mai arata ca tinerii sunt cei mai expusi riscurilor de a cadea victime drogurilor, astfel ca 89,5% dintre consumatori sunt persoane cu varste sub 34 de ani, 10% au intre 35 si 54 de ani si 0,6% persoane peste 54 de ani.

Persoanele care s-au prezentat la serviciile de urgenta ale spitalelor, in 2012, au varsta medie de 25 ani, aceasta fiind usor mai ridicata pentru barbati comparativ femeile, a caror medie de varsta s-a situat in jurul a 24 de ani.

Se constata o scadere a numarului de persoane cu varste sub 35 de ani care s-au prezentat la unitatile de urgenta, 89,4% in 2012 (fata de 92,2%, in 2011) si se remarca o pondere mai mare a barbatilor sub 34 ani – 90,2% comparativ cu femeile din aceeasi categorie de varsta – 86,5%.

Urgentele medicale cauzate de consumul de droguri ilicite arata ca pentru consumul exclusiv, canabisul a fost cauza in 48,% dintre situatii, opiaceele – in 36,7% din cazuri, heroina – 37%, metadona – 35,8%, cocaina – 27,4% si halucinogenele – 57,3%.

 

Chestor Sorin Oprea

Chestor Sorin Oprea

O crestere de 95,9% a fost sesizata si in urgentele in care s-a declarat consum exclusiv de medicamente fara prescriptie medicala. Numarul persoanelor care s-au prezentat pentru probe toxicologice a crescut de patru ori in 2012, comparativ cu 2011, dar datele prezentate de ANA mai arata si o scadere cu 19,6% a numarului cazurilor de urgenta in care s-a declarat consum exclusiv de substante necunoscute.

Odata cu cresterea alarmanta a numarului consumatorilor de droguri si mai ales al consumului de droguri de mare risc, implicit a crescut si numarul deceselor asociate consumului de droguri, din acest punct de vedere ajungandu-se la nivelul anilor 2007-2010.

Cu ocazia prezentarii raportului, Sorin Oprea, directorul Agentiei Nationale Antidrog a declarat ca „prezenta de opiacee a fost depistata in 18 cazuri de deces,15 cazuri de deces au fost cauzate de metadona, 3 de heroina, 2 de morfina si metaboliti, 3 de canabis si 16 de alte substante. In doar 13 cazuri decesul a survenit din cauza implicarii unei singure substante, celelalte fiind reprezentate de asocieri. Numarul cazurilor de deces asociate consumului de droguri este in crestere fata de anul 2011. Tendinta este de revenire la nivelul anilor 2007-2010. Calea injectabila ramane regula pentru cauza deceselor, iar opiaceele continua sa domine drogurile ilegale din Romania”, a tras un semnal de alarma directorul ANA, apreciind ca societatea ar trebui sa se implice mai resposabil, alaturi de autoritati si ong-uri, pentru prevenirea si combaterea consumului de droguri.

 

Dealeri droguri arestati

Dealeri droguri arestati

In urma cu numai doua luni, cinci tineri din Buzau si trei din Sighisoara care aduceau droguri din strainatate si le vindeau apoi in tara, au „cazut in capcana” politistilor si procurorilor buzoieni. Doi au fost prinsi chiar cand incercau sa vanda aproape 8 kilograme de cannabis unui politist sub acoperire, iar unul a incercat chiar sa foloseasca pistolul cand si-a dat seama ca nu mai are scapare. Cei doi tineri, in varsta de 24 de ani si 25 de ani, care au fost prinsi in flagrant, nu actionau singuri, spun politistii de la Combaterea Crimei Organizate. Ei intentionau sa vanda drogurile prin intermediul a trei barbati din Buzau, care au fost si ei saltati de oamenii legii.

Tinerii au fost prinsi in flagrant chiar cand incercau sa „valorifice” un kg de cannabis, ciontra sumei de 9.000 de euro, iar la unul dintre dealeri s-au mai descoperit alte 6,5 kg din aceeasi substanta, intreaga cantitate fiind procurata din Spania si urmand a fi valorificata pe piata neagra.

Si in Brasov, trei barbati, cu varste de 27, 32 si 41 de ani, au fost retinuti in aceeasi perioada, pentru trafic de droguri. Suspectii erau filati de 3 luni de catre anchetatori. Unul dintre membrii retelei procura drogurile din Spania si le trimitea in Romania cu ajutorul unei firme de curierat. Cannabisul ajungea apoi la doi dealeri din Brasov. Unul dintre ei a fost prins chiar cand ridica un colet.

Desigur, toti au fost arestati si risca sa stea dupa gratii 15 si 25 de ani.  Problema esentiala nu este insa ca acestia vor plati pentru faptele lor, ci arata cat de mare este riscul ca alti si alti tineri sa fie atrasi in capcana „viselor mortale”…

 

bebelus_in_incubator_iiMedicii atrag atentia ca efectele drogurilor asupra organismului uman pot fi dezastruoase. Pragul dintre EXTAZ , DEPENDENTA, COMA si MOARTE este extrem de fragil. Ii vedem pe strada, in locuri obscure, ii recunosti usor pentru ca au fetele ravasite, palide uneori cadaverice. Au ochii rosii, cu cearcane pronuntate si ii tin pe jumatate inchisi. Au o expresie visatoare, pierduta si par rupti de realitate. Doar cu ajutor specializat, daca au putin noroc, pot ajunge la vindecare.

Cei mai multi dintre tineri cad in capcana consumului de droguri din cauza curiozitatii, a anturajului sau doar a ignorantei, spun medicii psihiatri. Pentru o vindecare completa este nevoie de cel putin doi ani si de o vointa puternica, ceea ce din pacate se intalneste foarte rar, pentru ca tentatia revine.

Drogurile actioneaza asupra psihicului si a fizicului, incontrolabil. Seringile nesterilizate sunt raspunzatoare pentru complicatiile infectioase care pot insemna hepatita virala, septicemie sau DIDA.

Medicii ginecologi, la randul lor, arata ca in cazul in care o femeie se drogheaza in timp ce este insarcinata, copilul se va naste de obicei prematur, de multe ori cu malformatii si aproape intotdeauna cu o „dependenta naturala” la droguri. La ora actuala, unul din 10 copii risca sa moara sau prezinta malformatii grave pentru ca mama lui a consumat droguri.

Din pacate, la ora actuala, marijuana este fumata peste tot in lume. Un specialist francez considera ca un litru de LSD ar fi suficient pentru a crea efecte halucinogene tuturor locuitorilor unei metropole de marimea Parisului.

 


Adaugati un comentariu


 

*