Algocalmin si Seretide, in topul tratamentelor romanilor

28 mai 2012 | 0 comentarii |

Romanii, in ciuda nivelului extrem de scazut al starii de sanatate, si al saraciei tot mai accentuate, consuma medicamente in cantitati industriale. Numai in primul trimestru al acestui an, potrivit companiei de cercetare Cegedim Romania, s-au consumat (atat prin farmacii cat si in spitale)  medicamente in valoare totala de 2,93 miliarde de lei, in crestere cu 21,6% fata de aceeasi perioada a anului anterior. Medicamentele pe baza de reteta, din farmacii, au atins nivelul de 2.12 miliarde de lei, valoarea medicamentelor vandute la liber (OTC) a fost de 0,43 de miliarde de lei, in timp ce valoarea medicamentelor consumate in spitale s-a ridicat la 0,38 miliarde de lei. 

In topul medicamentelor vandute in farmacii, in ceea ce priveste numarul de unitati (cutii) vandute, se afla clasicul Algocalmin, urmat de competitorul sau, Nurofen (ambele sunt analgezice), si de Aspenter (tratament pentru inima).  

In ceea ce priveste valoarea, topul este dominat de Seretide (medicament pentru astm), urmat de Pegasys (medicament pentru hepatita) si Mab Thera  (pentru afectiuni oncologice).

 

Acelasi trend in farmaciile buzoiene

 

Farmaciile din Buzau nu fac exceptie de la regula. Potrivit presedintelui Colegiului farmacistilor, Razvan Prisada, „nu stiu exact care sunt procentele si valorile de vanzare in primul trimestru, dar intotdeauna Buzaul a avut cam aceeasi medie cu cea de la nivel national, iar din vanzarile inregsitrate la propria farmacie, se confirma acest fapt si anul acesta. O explicatie privind numarul mare de unitati de Algocalmin vandute, chiar daca din cauza ca nu se mai elbereaza fara reteta a inregistrat o usoara scadere fata de perioada cand se elibera fara prescriptie medicala, este aceea ca are un brand de cel putin 30 de ani. Nurofenul si Aspenterul sunt pe locurile urmatoare datorita politicilor de marketing, de promovare, cu impact asupra populatiei, ca  si a medicilor prescriptori. In ceea ce priveste valoarea, avem pe primele pozitii medicamente care se folosesc in afectiuni cronice grave, unele incluse in programele nationale, cu preturi mari pe unitatea de produs, astfel ca nu este de mirare clasificarea rezultata din studiile efectuate pe piata farmaceutica”, explica farmacistul Prisada.

 

Cele mai vandute medicamente

 

Potrivit analizei la care am facut referire, in perioada ianuarie-martie 2012 s-au vandut 2,9 milioane de cutii de Algocalmin, medicament folosit pentru calmarea durerilor (analgezic) produs de Zentiva, parte a grupului francez Sanofi, liderul pietei farmaceutice din Romania (241,5 mil. lei in T1).

Pe locul secund, cu 2,6 milionane de cutii, se pozitioneaza Nurofen (dureri, raceala, gripa), acesta fiind medicamentul care se regaseste in topul vanzarilor atat cantitativ cat si valoric. Este urmat de Aspenter din care s-au vandut 2 milioane de unitati, de Parasinus (1,9 milionae de cutii), paracetamol (1,8 milioane de unitati), Antinevralgic P (1,2 milioane de cutii), Amoxicilina (1,2 milioane de cutii), Tertensif (1,1 milioane de unitati) si Ampicilina (1 milion de cutii).

In ceea ce priveste valoarea medicamentelor cel mai bine vandute, dupa  Seretide care a inregistrat in T1 vanzari de 15,1 milioane de euro, Pegasys ocupa locul secund in ierarhie (12,4 milioane de euro), urmat de Mab Thera (10,6 milioane de euro), Crestor (10,5 milioane de euro), Nurofen (8,6 milioane de euro), Humira (6,9 milioane de euro), Enbrel (6,1 milioane de euro), Neorecormon (6 milioane de euro), Xeloda (5,9 milioane de euro) si Seroqel XR (5,9 milioane de euro).

 

Medicamentul ca afacere

 

Asa cum site-ul Sanatatea Buzoiana a mai prezentat intr-un  articol precedent, firmele producatoare de medicamente au inregistrat la randul lor cresteri semnificative in T1. Ierarhia vanzarilor cantitativ-valorice ale medicamentelor se regaseste si in topul companiilor care domina piata farma din Romania, cel mai bine pozitionate fiind firmele care produc cele mai bine vandute medicamente.

Cele mai puternice companii farmaceutice, in functie de vanzarile din perioada ianuarie-martie 2012, sunt Sanofi (241,5 mil. lei), Hoffmann la Roche (228,2 mil. lei) si Novartis (755,9 mil. kei).

In privinţa evolutiei principalelor grupe terapeutice, potrivit Cegedim, in ultimele 12 luni se evidentiaza cresteri importante in volum peste media pietei in cazul medicamentelor pentru sistemul musculo-scheletic (17,4%), iar in valoare, cresterea medicamentelor pentru sistemul respirator (23,2%) si pentru sistemul digestiv (22,4%) este net superioara celorlalte grupe.


Categorii: Farmacii

Adaugati un comentariu


 

*