Alimentatia sanatoasa, intre adevar si fals

4 septembrie 2012 | 0 comentarii |

Intocmai ca in copilarie, cand ne testam inteligenta prin intermediul unor jocuri in care alegeam ce este adevarat si ce este fals, la fel putem face si in cazul alimentelor, pentru a putea decide asupra unei alimentatii echilibrate si sanatoase.

 

Cu atatea reguli si fel de fel de zvonuri care circula in ultimul timp in diferite medii, nici nu mai stii ce sa mananci. Ce aliment este sanatos si care nu, ce te ingrasa si cum anume iti influenteaza alimentele organismul?

Medicii ne ajuta sa luam decizii in cunoastinta de cauza si, la fel ca in jocurile copilariei, ne arata ce anume este adevarat si ce este fals in zvonurile pe care  le auzim la coafor, la o cafea intre prieteni sau la serviciu.

Piramida alimentatiei sanatoase se bazeaza pe conceptul de echilibru intre cele trei principii nutritive (proteine, grasimi si zaharuri). Facand o delimitare clara intre alimentele ce pot fi consumate in cantitati mai mari si cele care trebuie evitate sau consumate in cantitati mici, putem avea un raspuns pozitiv asupra organismului. Trebuie retinut ca niciun aliment nu este interzis, dar consumarea cu moderatie este necesara, iar recomandarea se adreseaza persoanelor sanatoase. De asemenea, trebuie avut in vedere ca  in cazul copiilor, sportivilor sau femeilor insarcinate exista nevoi speciale care impun o alta conduita alimentara”, explica dr. carmen Nistor, medic de familie.

Painea prajita, spre exemplu, este recomandata de aproape toata lumea pentru a ne ajuta sa dam mai repede jos kilogramele nedorite. Se pare insa ca  este o perceptie falsa, iar o felie de paine prajita are acelasi numar de calorii cu o felie proaspata. Trebuie stiut insa ca painea, cartofii, cerealele, orezul si pastele sunt importante surse de energie, daorita continutului de carbohidrati. De asemenea, ele aduc organismului vitamine, minerale si fibre, asa ca in cantitati rezonabile pot fi benefice. Foarte important este consumul de cereale integrale si nu porocesate!

Ouale sunt considerate, de multi, vinovate de cresterea nivelului de colesterol. La fel de fals. Medicii spun ca un ou pezi nu numai ca nu poate face rau organismului, ci este chiar necesar (daca nu cumva exista contraindicatii in acest sens din cauza unei afectiuni de care suferi), fiind o sursa buna de nutrienti, necesara bunei functionari a organismului.

Apa, consumata in cantitai de 1,5 – 2 litri pe zi este recomandata pentru buna functionare a organismului, pentru hidratare. Adevarat.  Acest lucru poate fi usor verificat: daca urina are o culoare deschisa, galbena, acesta este un indiciu ca organismul tau primeste zilnic, cantitatea de apa de care are nevoie.
Daca dimpotriva, are o culoare inchisa, usor portocalie, e semn ca trebuie sa hidratezi organimsul mai intens, adica in jur de 8 pahare de apa pe zi.

Consumarea zilnica a legumelor si fructelor, de preferinta crude (deoarece prin fierbere sau alte metode de preparare se distruge o mare parte din vitamine) este extrem de importanta pentru mentinerea sanatatii organismului. Nimic mai adevarat. Avantajul legumelor si fructelor este acela ca aduc organismului vitamine (vitamina A, vitamina C, etc), minerale, fibre si ca au  putine calorii.

Consumul de nuci, migdale si alune ingrasa si ne afecteaza colesterolul! O informative banala, total eronata. Poate consumul in exces! Dar chiar si asa, aceste alimente au rolul de a hrani celulele nervoase si aduc mari beneficii organismului, fiind o sursa importanta de fibre, proteine si antioxidanti.

Branza poate fi insa un aliment care ingrasa cu adevarat, 100 de grame de telemea continand echivalentul a trei felii de paine ca si numar calorii, datorita continutului mare de grasimi. Produsele lactate sunt insa alimente care furnizeaza organismului vitamine, minerale si proteine cu valoare biologica mare. Reprezinta o sursa importanta de calciu, necesar dezvoltarii si mentinerii integritatii osoase si dentare. Valoarea energetica a acestor alimente variaza in functie de cantitatea de grasimi pe care o contin. Consumul in exces al branzeturilor poate avea insa consecinte negative asupra organismului, deoarece acestea contin grasimi saturare (sau grasimi rele cum sunt numite in popor).

Pestele nu ingrasa. Un mare adevar! Ba mai mult, este cea mai sanatoasa carne, mai sanatoasa decat cea de pui sau vita. Pestele are un continut bogat de grasimi nesaturate, minerale, dar si un indice caloric scazut, care il face un aliat de baza in orice dieta de slabit. Acelasi lucru il putem spune si despre fructele de mare, care pot fi consumate fara griji.

Ciocolata are efect relaxant. Adevarat! Ciocolata stimuleaza endorfinele, lucru care duce la o cantitate mai mare de oxigen in sange si, in consecinta, la o relaxare mentala. Este un anti-depresiv de succes. Si acesta trebuie consumata, insa, cu moderatie, pentru ca stimuland endorfine poate da dependenta, iar din cauza aportului caloric mare poate duce la ingrasare. Impachetarile in ciocolata constituie, insa unul dintre cele mai bune tonice si relaxante cu care te poti rasfata.



Categorii: Lifestyle, Medici

Adaugati un comentariu


 

*