Angajările temporare făcute la DSP-uri și ambulanță, prelungite pentru încă șase luni

Totodată, Ministerul Sănătății a primit 242 de milioane de lei din fondul de rezervă, pentru achiziția de medicamente necesare în tratamentul pacienților cu Covid-19.

 

În urmă cu un an, la scurt timp după declararea stării de urgență și în contextul creșterii zilnice a numărului de persoane infectate cu noul coronavirus, autoritățile au luat decizia creării a 2.000 de posturi suplimentare la nivelul direcțiilor de sănătate publică și al serviciilor județene de Ambulanță, pentru a acoperi astfel necesarul mai mare de personal determinat de situația epidemiologică. La nivelul DSP-urilor era nevoie de forțe noi în special pentru a putea face față numărului tot mai mare de anchete epidemiologice, în timp ce la Ambulanță era nevoie de personal pe fondul creșterii numărului de solicitări, dar și din cauza faptului că unii dintre angajați contractaseră infecția sau erau nevoiți să stea în izolare.

Posturile nou create sunt unele temporare, pentru o perioadă de șase luni, însă felul în care a evoluat pandemia a dovedit că această perioadă era una insuficientă. Prin urmare, în luna octombrie a anului trecut s-a luat decizia prelungirii acestor contracte cu încă șase luni, iar speranța că lucrurile se vor îndrepta între timp s-a dovedit a fi în van. În cursul acestei luni urmează să expire din nou contractele temporare, astfel că Guvernul a aprobat o nouă prelungire a acestora pentru încă șase luni. Anunțul a fost făcut aseară, la finalul ședinței de guvern, de către ministrul sănătății, Vlad Voiculescu, care a adăugat că „este absolut necesar şi îmbucurător că aceşti oameni pot rămâne în sistemul de sănătate şi pot ajuta în continuare la combaterea pandemiei Covid-19”.

 

Acesta a mai anunțat și faptul că în aceeași ședință a fost aprobată și alocarea a 242 de milioane de lei din fondul de rezervă, pentru achiziția de medicamente necesare tratamentului pacienților confirmați cu Covid-19.

Una alt anunț important făcut de ministru a fost legat de calendarul livrărilor de vaccinuri pentru luna în curs și perioada următoare, dat fiind că am intrat în trimestrul al doilea. Astfel, începând cu această lună, România va primi o jumătate de milion de doze pe săptămână, ceea ce înseamnă două milioane de doze lunar, iar din iunie, se va ajunge la 800.000 de doze săptămânal.

A fost luate în discuție și rezultatele unui studiu clinic efectuat de Pfizer, care au relevat faptul că vaccinul produs de compania farmaceutică este sigur și eficient și în cazul copiilor cu vârste între 12 și 15 ani.

 

În condițiile în care producătorul a estimat că vaccinările în cazul acestei grupe de vârstă ar putea începe înaintea următorului an școlar, Vlad Voiculescu a precizat că în România sunt create premisele pentru începerea vaccinării și în cazul acestei grupe de vârstă. Mai întâi, este nevoie de avizul Agenției Europene a Medicamentului și al agenției naționale de reglementare în domeniul medicamentului, iar imediat ce acestea vor fi emise, campania de vaccinare cu serul de la Pfizer se va putea extinde și în rândul copiilor cu vârste între 12 și 15 ani. Totodată, ministrul a dorit să amintească  odată în plus că vaccinarea nu este obligatorie, fiind vorba de un act voluntar, dar necesar. „Avem o lege a vaccinării care este în Parlament, în continuare, nici măcar în acel proiect de lege nu este prevăzută obligativitatea vaccinării. Cel puţin, din câte ştiu eu, în forma actuală, nu vorbim despre obligativitatea vaccinării împotriva Covid-19. Deci, vreau să spun foarte clar, vaccinarea este voluntară, dar este de dorit, fiind singura soluţie pe care o avem să depăşim tot ce înseamnă această pandemie. În momentul acesta avem vaccinuri, avem capacitate de vaccinare şi vom avea o comunicare şi o mobilizare din ce în ce mai bună, în aşa fel încât să ajungem la cât mai mulţi oameni. O lege, în momentul acesta, nu ne ajută. Pentru vaccinarea împotriva Covid-19, cu siguranţă, avem toate normele legale necesare”, a declarat ministrul.


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*