Angajații SCJU Sibiu au primit interdicție la Facebook și YouTube în timpul serviciului

Accesul către cele două site-uri a fost blocat pe calculatoarele spitalului, din motive de securitate a datelor și pentru a menține traficul de internet la o viteză optimă.

 

Modelul aplicat în urmă cu trei ani la Spitalul Județean de Urgență Constanța și la Spitalul Județan de Urgență Buzău, care au restricționat accesul la internet de pe calculatoarele spitalului, pentru ca angajații să se poată concentra mai mult asupra atribuțiilor pe care le au, dar și pentru a menține rețeaua la o viteză optimă, a fost preluat și la Spitalul Clinic Județean de Urgență din Sibiu, ai cărui angajați nu vor mai putea accesa site-urile care nu au legătură cu domeniul medical și cu atribuțiile ce le revin.

Decizia a fost luată de managerul unității medicale, Cornel Benchea, în capul listei site-urilor la care le-a fost blocat accesul angajaților aflându-se Facebook și YouTube. Acesta a dispus blocarea accesului de pe calculatoarele din dotarea spitalului către o serie de site-uri care nu au legătură cu domeniul medical și care erau intens vizitate de angajații unității medicale, analiza datelor relevând faptul că aceștia își petreceau mult timp pe rețeaua de socializare sau urmărind clipuri pe YouTube.

 

Principala problemă era că, din cauza utilizării excesive a acestor site-uri, care utilizează un trafic ridicat de date, viteza în rețeaua de internet a spitalului scădea considerabil, îngreunând accesul atunci când era nevoie ca acest instrument să fie folosit în scopuri strict legate de activitatea spitalului.

În plus, managerul a invocat și motive care țin de securitate și protecția datelor, precizând că angajații vor avea și în continuare acces la internet, însă numai pe site-uri cu profil medical sau care sunt folosite pentru transmiterea de date.

Deja accesul la canalul YouTube a fost blocat de pe calculatoarele spitalului, același lucru întâmplându-se și  cu Facebook, însă în acest caz, angajații au cerut o „derogare” , până când se vor mai pune la punct unele probleme tehnice, după care și rețeaua de socializare va deveni indisponibilă.

 

Cornel Benchea

Mai mult de atât, de pe calculatoarele din dotarea spitalului, angajații SCJU Sibiu nu vor mai putea să folosească nici serviciile de e-mail găzduite de Yahoo și Gmail, indiferent dacă este vorba de adrese personale sau adrese folosite în interes de serviciu, măsură luată, de asemenea,  în scopuri de securitate și pentru protejarea datelor.

În acest sens, pentru e-mailurile folosite în interese de serviciu, fiecare angajat va avea o adresa personalizată, cu terminația „spitaluljudețean”, astfel încât să nu mai fie nevoie să utilizeze alte adrese de pe calculatoarele spitalului.

Este important ca accesul de pe calculatoarele de serviciu să se facă strict în interes de serviciu, pe site-uri cu profil medical sau care ajută la desfăşurarea activităţii medicale. Telefoanele personale, laptopurile şi tabletele proprii au rămas singurele metode cu ajutorul cărora, personalul medical şi nu numai, mai poate accesa YouTube sau site-urile ce urmează să fie interzise”, a mai precizat managerul spitalului.

 


Categorii: Actual, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*