Antibiotice Iasi a aniversat 59 de ani de activitate

12 decembrie 2014 | 0 comentarii |

La acest moment, unitatea ieseana este singurul producator de medicamente cu capital de stat, din Romania.

 

antibiotice-iasiUnul dintre cei mai vechi si cei mai cunoscuti producatori de medicamente din Romania si-a aniversat, ieri, 59 de ani de activitate, timp in care a reusit sa ramana pe piata si chiar sa inregistreze progrese notabile. Este vorba despre Antibiotice Iasi,  in prezent singura unitate romaneasca de stat din domeniul productiei de medicamente, facand fata cu brio competitiei cu producatorii din sectorul privat, clasandu-se la acest moment pe locul patru in topul national al producatorilor de medicamente.

Numele companiei iesene este strans legat de istoria si evolutia industriei farmaceutice romanesti, fiind infiintata la data de 11 decembrie 1955 si incepand productia unui medicament relativ nou la acea vreme, considerat si azi una din cele mai mari realizari ale industriei de profil. Este vorba de penicilina, medicament care fusese creat doar cu 25 de ani inainte ca fabrica de la Iasi sa fie deschisa, si care a inceput sa fie produs pe scara larga aici. Initial, s-a numit Fabrica Chimica nr. 2, ulterior primind denumirea actuala, care s-a impus de-a lungul timpului in industria farmaceutica romaneasca si internationala.

La patru ani de la inaugurare,  intra in functiune sectia de fabricatie a streptomicinei si incepea productia de unguente, creme si supozitoare.

 

Antibiotice 3.2In anii ’80, Antibiotice exporta deja 50 la suta din productia realizata. Substantele active fabricate la Iasi deveneau astfel componenta de baza pentru o gama larga de medicamente fabricate de producatori atat din tara cat si din intreaga lume. In aceeasi perioada, au fost inregistrate 44 de brevete de inventii in domeniul farmaceutic si au fost aplicate in procesul de fabricatie circa 600 de inovatii tehnologice.

Dupa 1990, ca urmare a modificarilor survenite la nivel macroeconomic, conducerea companiei reorienteaza productia de medicamente. In portofoliul firmei, produsele finite castiga astfel locul principal, substantele active fabricate in aceasta perioada fiind utilizate pentru dezvoltarea de noi forme farmaceutice.

In scurta vreme se introduc in productie peste 30 de produse farmaceutice care plaseaza compania ieseana in topul producatorilor de antiinfectioase din Romania. Intre 1993 si 1997 se fac investitii majore de peste opt milioane de euro in scopul retehnologizarii si achizitiei de echipamente moderne si competitive. Antibiotice urca in topul primilor cinci producatori mondiali de penicilina si derivati de penicilina. Preocupata de calitatea produselor sale, compania implementeaza, incepand cu 1997, un sistem performant de asigurare a calitatii ce implica controlul strict al proceselor de fabricatie. Astfel, in 1999, Antibiotice SA devine primul producator din Romania certificat Good Manufacturing Practice pentru fluxul de pulberi pentru medicamente injectabile. Evolutia financiara ascendenta a determinat inregistrstrarea unor performante notabile, care au facut posibila cotarea la Bursa de Valori din Bucuresti.

 

Antibiotice 4In 2005, Antibiotice lanseaza o noua identitate de brand corporatist, odata cu aniversarea a 50 de ani de activitate.Incepand cu luna decembrie a acestui an, compania are un nou logo si un nou slogan, care reflecta transformarile masive produse la nivel organizational, tehnologic si cultural in cadrul companiei Antibiotice.

Un an mai tarziu, compania si-a dezvoltat propriul Centru de Evaluare a Medicamentului, in urma unei investitii de peste un milion de euro. Decizia de a investi in propriul Centru de Evaluare a Medicamentului a rezultat din necesitatea de a realiza  in cadrul companiei studiile clinice de faza I si in special studiile de bioechivalenta.
     Valoarea sistemului de calitate implicat in fabricarea substantei active Nistatina produsa de Antibiotice a fost reconfirmata de autoritatea americana in domeniul medicamentului, Food and Drug Administration.    In 2012 Antibiotice intra pe piata medicamentelor oncologice si devine prima companie din Europa precalificata de Organizatia Mondiala a Sanatatii pentru gama de medicamente antituberculoase, iar anul trecut a preluat locul 1 la productia mondiala a substantei active Nistatina. Tot atunci s-a inregistrat si primul export de Nafcilina pe piata americana.

 

Ioan Nani - Antibiotice Iasi

Ioan Nani – Antibiotice Iasi

Cu ocazia aniversarii a 59 de ani de activitate, Ioan Nani, actualul director al companiei a declarat ca „acesti ani au insemnat multa munca, dedicare, adaptare continua, cunoastere, trei generatii de oameni cu expertiza in domenii specializate. O companie este puternica si competitiva prin experienta si profesionalismul angajatilor sai. Competitivitatea necesita si profesii specializate, iar astazi, Antibiotice are una dintre cele mai competitive echipe de specialisti din industria farmaceutica romaneasca. Stiinta si suflet nu este numai sloganul companiei, este deja o misiune asumata. Sustinatoare activa a vietii sociale, implicata in programe pentru sprijinirea categoriilor sociale defavorizate, Antibiotice a infiintat, din anul 2011, Fundatia Antibiotice Stiinta si Suflet, ce orienteaza donatiile si actiunile de caritate catre sustinerea sanatatii, educatiei, culturii si sportului — echipa de volei feminin Penicilina Iasi beneficiind de sustinerea companiei de peste 50 de ani”.

La Gala Farmacistilor din acest an, Antibiotice Iasi a fost premiata la categoria „Campanii sociale”, fiind favorita publicului pentru actiunile sale in acest domeniu.  

 


Categorii: Actual, Companii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*