Antibiotice naturale utile in sezonul rece

12 decembrie 2015 | 0 comentarii |

In conditiile in care administrarea de antibiotice „dupa ureche”, fara recomandare medicala, a devenit o practica foarte periculoasa,  exista cateva alternaitve naturale lipsite de riscuri pentru problemele de sanatate specifice acestei perioade.

 

salviePentru ca antibioticele nu au existat dintotdeauna, oamenii au folosit inca din cele mai vechi timpuri diverse plante pentru a trata infectiile, iar efectele s-au dovedit de cel mai multe ori cele asteptate.

Chiar daca intre timp au fost create antibioticele pentru tratarea acestor infectii, astfel de medicamente nu trebuie administrate oricand si oricum, pentru ca pot provoca probleme si mai grave, totodata existand riscul ca bacteriile sa dezvolte o rezistenta la antibiotice, care va face tratamentele total ineficiente.

O alternativa la antibioticele create in laborator vine direct din natura, existand mai multe plante cunoscute pentru proprietatile lor de antibiotic natural.

Salvia , spre exemplu, este o planta care poate fi folosita ca atare, pentru a condimenta unele feluri de mancare, cat si ca remediu naturist, sub forma de infuzii, pulbere, ulei esential, tinctura. Salvia are efecte miraculoase in infectii ale gatului si cailor respiratorii, infuzia din frunze de salvie fiind indicata in caz de amigdalite, laringite, traheo-bronsite. Gargara cu aceasta infuzie dezinfecteaza cavitatea bucala, fiind un remediu recomandat si de stomatologi in caz de gingivita, stomatita, afte, abces dentar. In uz extern, compresele cu infuzie sau tinctura de salvie previn infectarea ranilor.

 

ghimbirGhimbirul are o reputatie recunoscuta in gastronomie, avand totodata o puternica actiune antibacteriana, in primul rand impotriva catorva bacterii patogene asociate alimentelor. Cu ajutorul ghimbirului pot fi anihilate bacteriile  Shigella, E.coli si Salmonella, cunoscute ca fiind cele mai frecvente cauze ale toxiinfectiilor alimentare. Infuzia de ghimbir calmeaza totodata crampele abdominale, reduce sau inlatura greata si previne boala diareica acuta. In sezonul rece, ghimbirul poate fi folosit cu succes pentru a preveni suprainfectiile bacteriene ce pot aparea ca si complicatii ale virozelor.

Desi este mai puţin cunoscut, lemnul-dulce este foarte eficient ca remediu natural, ajutand in special la scaderea febrei. Totodata, este un bun stimulent al sistemului imunitar, cu actiune antibacteriana impresionanta si care potenteaza actiunea altor plante. Este indicat in tratarea infectiilor cailor respiratorii superioare, a tusei, racelilor si ulceratiilor din tractul gastrointestinal, mai ales din stomac. Este foarte util in combaterea bacteriei Helicobacter pylori, responsabila de aparitia ulcerului. Infuzia din lemn-dulce poate fi folosita ca adjuvant in tratarea febrei la copii.

 


Adaugati un comentariu


 

*