Antiepilepticele, in pericol de a disparea din farmacii

Organizatia care reprezinta drepturile bolnavilor cu acest tip de afectiuni a tras un semnal de alarma in privinta iminentei disparitiei de pe piata a unor antiepileptice, din cauza nivelului ridicat al taxei clawback.

 

epilepsie 2Asociatia pentru Dravet si alte Epilepsii Rare semnaleaza, prin intermediul unui comunicat, ca exista riscul ca pacientii din Romania care sufera de astfel de afectiuni sa ramana in scurt timp fara medicamente, pe care nu si le vor mai putea procura din farmacii. Aceasta situatie ar putea aparea, se sustine in documentul amintit, din cauza taxei clawback prea mari in cazul medicamentelor respective, ceea ce face ca aceste produse sa fie tot mai neprofitabile pentru farmaciile care le pun in vanzare.

Potrivit Adelei Chirica, presedintele asociatiei, au fost primite semnale de la mai multe companii farmaceutice care au anuntat ca din primele luni ale acestui an nu vor mai putea sustine vanzarea acestor medicamente antiepileptice si ca acestea vor mai fi disponibile pe rafturile farmaciilor pana la epuizarea stocurilor, dupa care nu vor mai fi comercializate. In comunicat se mai precizeaza ca exista semnale clare ca in urmatoarea perioada, mai multe medicamente antiepileptice urmeaza a fi retrase de pe piata, fapt ce ar avea urmari foarte grave in special in cazul pacientilor care sufera de Sindromul Dravet – o forma rara si incurabila de epilepsie – sau de alte forme severe de epilepsie.

 

FarmacieLipsa de continuitate in tratementele antiepileptice constituie o problema foarte grava, schimbarea unui medicament sau intreruperea tratamentului zilnic putand duce la reluarea crizelor epileptice, anuland astfel efectele tratamentului urmat pana la acel moment, atrag atentia reprezentantii asociatiei amintite.

In majoritate apartinatori ai unor pacienti care sufera de astfel de forme severe de epilepsie, acestia spun, bazandu-se pe experienta proprie, ca cea mai mica modificare a tratamentului poate duce la reactii adverse severe, contrazicandu-i astfel pe unii medici care recomanda „cu prea multa lejeritate” schimbarea medicamentului sau a formei de administrare.

 

Adela Chirica

Adela Chirica

Presedintele asociatiei a calificat situatia ca fiind „una disperata”, precizand ca cei mai afectati vor fi copiii care sufera de Sindromul Dravet. „Tratamentul standard pe care il ia un astfel de copil este compus din trei-patru antiepileptice, iar crizele pe care le face chiar si in aceste conditii ii pot pune viata in pericol. Din aceste patru medicamente, unul oricum nu se comercializeaza in Romania, pentru ca producatorul farmaceutic nu are interes, din cauza pretului mic, iar alte doua vor fi retrase de pe piata in 2015”, a mai precizat Adela Chirica, citata in comunicatul de presa.

Dupa migrene, epilepsia se situeaza pe locul al doilea in topul incidentei bolilor neurologice. Termenul de „epilepsie” cuprinde de fapt o serie de cateva sindroame epileptice cu cauze, manifestari si evolutii diferite. Cea mai grava forma este Sindromul Dravet, care debuteaza inca din primul an de viata, fiind o forma rara si incurabila de epilepsie. Conform statisticilor, aceasta afectiune afecteaza unul din 20.000 de copii.

 


Categorii: Actual, Asociatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*