Apel către autoritățile din România, în Săptămâna Mondială a Imunizării

Statisticile arată că vaccinarea de rutină în rândul copiilor a intrat pe un trend descendent în ultimul deceniu, ceea ce face ca boli considerate eradicate să revină.

 

Anual, ultima săptămână din luna aprilie este dedicată marcării Săptămânii Mondiale a Imunizării, eveniment care anul acesta se desfășoară într-un context cu totul aparte, care evidențiază mai mult decât oricând rolul benefic al vaccinării în prevenirea unor boli grave.

Totuși, în timp ce atenția autorităților din România și din întreaga lume este îndreptată asupra vaccinării împotriva Covid-19, reprezentanții Organizației Mondiale a Sănătății și ai UNICEF spun că trebuie pus în continuare accentul și pe imunizarea de rutină în rândul copiilor, pentru a preveni izbucnirea unor alte epidemii.

Un apel în acest sens a făcut și Pieter Bult, reprezentantul UNICEF în România, care a declarat că „această criză provocată de Covid-19 ne-a reamintit de puterea pe care vaccinurile o au pentru a menţine lumea mai sănătoasă. În același timp, a contribuit şi la aducerea imunizării în atenţia publică, pentru a vorbi despre vaccinuri şi despre cum acestea salvează vieţi şi pentru a reafirma că fiecare copil are dreptul să aibă acces la vaccinare. Cu toate acestea, pandemia periclitează programele de imunizare de rutină în întreaga lume şi trebuie să ne asigurăm că vaccinurile împotriva bolilor care pot fi prevenite ajung la copii”.

 

În România se înregistrează un ușor trend descendent în ultimul deceniu, în ceea ce privește imunizarea de rutină în rândul copiilor, de aceea UNICEF face un apel către medici și autoritățile din sănătate, dar și către guvernați și parlamentari, să facă o prioritate de sănătate publică din imunizarea copiilor, datele centralizate în ultimii ani nefiind încurajatoare.

La nivelul anului 2019, acoperirea vaccinală cu serul BCG împotriva tuberculozei era de 96%, cu trei procente mai puțin decât în 2009, iar asta în condițiile în care România se numără printre țările europene cu cea mai ridicată incidență a tuberculozei. Totodată, acoperirea cu vaccinul DTP1, împotriva difteriei, tusei convulsive şi tetanosului ajunsese la 94%, de la 99% la începutul anului 2000. Cea mai importantă scădere s-a constatat în cazul vaccinului DTP3, care ajunsese în 2019 la o acoperire de 88%, față de 99% în anul 2000. Nu în ultimul rând, imunizarea împotriva rujeolei a coborât la 90% în 2019, de la 98% în anul 2000.

Această scădere a determinat ș izbucnirea unei epidemii de rujeolă în 2016, care continuă să facă victime și în prezent.

 

Astfel, până în luna august a anului trecut, de la începutul epidemiei fuseseră înregistrate 20.204 de cazuri de rujeolă şi 64 de decese, marea majoritate în rândul copiilor care nu primiseră vaccinul antirujeolic.

Lucrurile stau mult mai rău în alte zone mai sărace ale lumii, statisticile UNICEF indicând faptul că, anual, 14 milioane de copii din întreaga lume nu primesc niciun vaccin împotriva bolilor care pot fi prevenite. Dintre aceștia, 60% trăiesc în 9 țări, mai precis India, Congo, Pakistan, Filipine, Etiopia, Brazilia, Indonezia și Angola, iar 40% dintre copiii care nu au beneficiat în întregime de vaccinare trăiesc în zone instabile sau afectate de crize umanitare, inclusiv în ţări afectate de conflicte.

Până în prezent, UNICEF a ajutat ca peste 760 de milioane de copii să beneficieze de vaccinuri care au prevenit peste 13 milioane de decese în ultimii 20 de ani, iar la acest moment se află în fruntea campaniei de distribuire a vaccinurilor anti Covid-19, cu obiectivul de a face disponibile două miliarde de vaccinuri pentru livrare, tuturor statelor şi economiilor participante în Mecanismul COVAX, până la finalul lui 2021.

 


Adaugati un comentariu


 

*