Apel de urgență pentru salvarea turismului balnear din România

10 septembrie 2020 | 0 comentarii |

Reprezentanți patronatelor din acest sector și Alianța pentru Turism atrag atenția că stațiunile și unitățile balneare sunt în pragul colapsului, pe fondul restricțiilor impuse din cauza pandemiei.

 

Turismul balnear se numără printre sectoarele care au fost cel mai sever afectate ca urmare a pandemiei de Covid-19, activitatea unităților de cazare și tratament din toate stațiunile fiind sistată pe tot parcursul stării de urgență. Chiar dacă la jumătatea lunii iunie, printre măsurile de relaxare anunțate de autorități s-a numărat și redeschiderea stațiunilor balneare, activitatea operatorilor din sectorul turismului balnear este îngrădită în continuare de numeroase restricții, astfel că peste 60% dintre ei se tem că până la sfârșitul anului vor intra în faliment.

Un semnal de alarmă în acest sens a fost tras de  Organizaţia Patronatelor Turismului Balnear din România, Alianţa pentru Turism și portalul on-line desprespa.ro, care au lansat campania Singuri în Europa, prin care atrag atenția că România a rămas singura țară din Europa în cazul căreia restricțiile în sectorul turismului balnear și SPA nu au fost ridicate în totalitate. Totodată, campania se dorește și un „apel de urgență pentru salvarea României balneare”, dat fiind faptul că acest sector, și așa cu nenumărate probleme, riscă să intre în colaps definitiv.

 

Reprezentanții patronatelor din turismul balnear spun că în 2019, în stațiunile balneare din România au ajuns peste 2,27 milioane de turişti, care au cheltuit peste 367,5 milioane de euro, în timp ce anul aceste, numărul turiștilor a scăzut cu 60%. Totodată, în piaţa SPA, au fost anul trecut peste 1,21 milioane de clienţi, dintre care peste un milion au optat pentru relaxare la saune si piscine și 217.000 pentru tratamente SPA de relaxare şi prevenţie. Aceștia reamintesc faptul că în luna martie, orice activitate de turism balnear și SPA a fost oprită timp de trei luni, iar după redeschiderea stațiunilor, aici au ajuns foarte puțini turiști, fie din cauza faptului că s-au temut de infecția cu noul coronavirus, fie pentru că nu puteau beneficia de tratamentele și procedurile de care aveau nevoie, întrucât acestea au rămas sistate în continuare. Principalele destinații balneare preferate de turiști după ieșirea din starea de urgență au fost  Tuşnad, Vatra Dornei, Băile Govora, Sovata, Băile Herculane, Călimăneşti și Techirghiol.

Numărul acestora a fost însă extrem de mic, astfel că 60% dintre companiile cu profil balneo și SPA riscă să intre în faliment până la sfârșitul anului, iar peste 25.000 de angajați din acest sector vor rămâne fără loc de muncă.

 

Nicu Radulescu

În aceste condiții, Nicu Rădulescu, președintele Organizaţiei Patronatelor Turismului Balnear din România, spune că este imperios necesar să fie ridicate toate restricțiile care mai sunt în vigoare, astfel că activitatea unităților de tratament balnear și a centrelor SPA să poată fi reluată la maxima capacitate. „În acest moment România, ţara cu cele mai bogate resurse balneare din Europa, rămâne închisă, fără a putea să folosească resursele naturale, iar hotelurile din staţiunile balneare rămân paralizate din cauza facilităţilor închise încă din luna martie. Acum, industria se pregăteşte să închidă porţile staţiunilor şi să trimită acasă mai mult de 50% din specialiştii din domeniu, dacă măsurile de redeschidere nu vor fi adoptate foarte curând. Este un moment foarte greu pentru antreprenorii şi investitorii din întreaga ţară. Trebuie înţeles urgent că până la sfârşitul anului riscăm să nu mai avem această industrie în România. Investiţiile sunt blocate iar previziunile sunt absolut dramatice. Nu putem crede că suntem în postura de a cere dreptul să lucrăm, după ce am ridicat din praf şi cenuşă această industrie. Nu vrem să ne vedem colegii şi familiile lor fără locuri de muncă şi nici oraşele balneare fără singura lor sursă de venit”, a declarat acesta cu ocazia lansări campaniei. Totodată, a mai precizat că industria este pregătită să redeschidă cu toate măsurile de siguranţă şi cu regulile necesare, fiind deja o industrie ce lucrează cu rigori de igienă specifice unui centru medical.

În cazul în care apelul făcut către autorități nu va primi un răspuns favorabil în cel mai scurt timp, inițiatorii campaniei spun că vor recurge și la acțiuni de protest.


Adaugati un comentariu


 

*