APM Buzau si-a revizuit Planul de Actiune

5 martie 2013 | 0 comentarii |

In vederea solutionarii problemelor de mediu prioritare, in conformitate cu legislatia nationala si europeana, au fost aprobate Memorandumul de Cooperare si Regulamentul de Organizare si Functionare a Comitetului de Coordonare al PLAM Buzau.

 

Ionut Apostu, directorul APM Buzau

Agentia pentru Protectia Mediului (APM) Buzau a initiat, la inceputul acestui an, Revizuirea Planului de Actiune pentru Mediu la nivelul judetului Buzau (PLAM), in vederea promovarii si dezvoltarii unui plan local de actiuni pentru solutionarea problemelor prioritare de mediu din judetul Buzau, cat si pentru luarea celor mai bune decizii in solutionarea problemelor prioritare de mediu conform legislatiei nationale si europene de mediu.

In urma acestui demers, la data de 31 ianuarie 2013, Consiliul Judetean Buzau a adoptat structura organizatorica a PLAM Buzau si a aprobat componenta Comitetului de Coordonare si a Grupului de Lucru, iar pe 28 februarie a avut loc la sediul APM Buzau prima intalnire a membrilor Comitetului de Coordonare. In cadrul acestei intalniri au fost aprobate Memorandumul de Cooperare si Regulamentul de Organizare si Functionare a Comitetului de Coordonare al PLAM Buzau.

 

Comitetului de Coordonare al PLAM Buzau

Actualizarea si implementarea Planului Local de Actiune pentru Mediu pentru judetul Buzau presupune identificarea si evaluarea problemelor de mediu din judetul Buzau, dezvoltarea si implementarea unui plan local cu actiuni concrete pentru solutionarea problemelor de mediu, evaluarea rezultatelor implementarii si implicarea membrilor comunitatii.

 „Obiectivul general il constituie integrarea tuturor politicilor sectoriale in politica de mediu in scopul asigurarii unei dezvoltari durabile locale. De asemenea, Planul de Actiune pentru Mediu va contribui la indeplinirea obligatiilor pe care Romania le are in domeniul mediului si va asigura suportul pentru pregatirea proiectelor prin care se vor accesa sursele de finantare europene”, a declarat Ionut Apostu, directorul APM Buzau.

 

Compostare

Reducerea cantitatilor de deseuri biodegradabile in judet, unde nu exista nicio instalatie de compostare sau tratare mecano-biologica a deseurilor biodegradabile, constituie una dintre preocuparile imediate ale conducerii APM.

Cu exceptia compactarii realizate in utilajele de transport (gunoiere, autocompactoare), deseurile municipale nu sunt supuse proceselor  de tratare prealabila, inainte de eliminarea finala. Ca urmare a implementarii unor proiecte initiate de autoritatile administratiei publice locale si de operatori economici, preconizam o scadere a cantitatilor de dedeuri biodegradabile depozitate”, spune Ionut Apostu.

Directorul APM  considera ca cele trei proiecte aflate in derulare in judet, „Sistemul integrat de gestionare a deseurilor in judetul Buzau”, „Controlul integrat al poluarii cu nutrienti”, si ,,Statie de sortare deseuri menajere”, au in componenta lor activitati legate de managementul acestor tipuri de deseuri si realizarea lor poate duce la atingerea tintelor cuprinse in directiva europeana si in avantajul populatiei si al autoritatilor lolcale. Mai mult, preparea compostului din deseuri biodegradabile ar avea dublul avantaj ca astfel s-ar proteja mediul si sanatatea, iar prin vinderea acestuia catre fermierii care il folosesc in productiile bio ar insemna o sursa financiara in plus.


Adaugati un comentariu


 

*