Arafat versus Nicolaescu (?!)

27 februarie 2013 | 0 comentarii |

Potrivit unui sondaj comandat de Institutul Aspen Romania, SMURD  are o cota de incredere de 88%, in timp ce Ministerul Sanatatii se situeaza la coada clasamentului, cu numai 11% incredere din partea populatiei.

 

Raed Arafat – Eugen Nicolaescu

Un studiu comandat Institutul Aspen Romania, citat de RTV, ii plaseaza pe cei doi „grei” din Ministerul Sanatatii (MS), Raed Arafat si Eugen Nicolaescu, pe pozitii diametral opuse la cota de incredere a populatiei, numele primului fiind asociat cu SMURD, iar al celui de-al doilea cu ministerul. Este rezultatul la nivel de perceptie, ambii sustinand, de fapt, aceleasi decizii, multe preluate de la Guvernul Boc si impuse de FMI, doctorul Arafat fiind chiar promotorul multora dintre masurile „nepopulare” care urmeaza a fi luate.

Potrivit sondajului, 68% dintre romani considera ca nu trebuie introdusa coplata in sistemul sanitar, incepand cu luna aprilie, presupunand introducerea unei sume fixe de maximum 10 lei, apreciind ca masura nu va avea un efect semnificativ in cresterea calitatii serviciilor.

Mai mult, 78% dintre cei chestionati dezaproba intentia MS de a reduce numarul serviciilor medicale oferite gratuit prin asigurarea obligatorie de sanatate, una din consecintele introducerii pachetului de servicii de baza.

Totodata, 72% dintre respondenti spun ca pacientii trebuie sa aiba acces in egala masura, in functie de optiunea fiecaruia, la serviciile medicale platite din fondul public, indiferent daca sunt publice sau private, in conditiile in care Ministerul Sanatatii ia in considerare incetarea finantarii spitalelor private.

In legatura cu increderea lor in institutiile apartinand domeniului medical, 88% dintre cei chestionati au mentionat SMURD in topul increderii, la mica distanta, cu o cota de 75%, situandu-se sectorul de servicii medicale private. Ambulanta se gaseste pe a treia pozitie, cu 49%, in timp ce sectorul de servicii medicale publice este apreciat de numai 17% dintre respondenti. In Casa Nationala de Sanatate au incredere numai12% dintre romani, iar Ministerul Sanatatii este la coada clasamentului, cu 11% cota de incredere.

Potrivit aceluiasi sondaj, Spitalul Universitar Bucuresti, Spitalul Militar Central si Spitalul de Urgenta Floreasca sunt cele mai apreciate trei spitale publice din Capitala, iar pentru sectorul privat, topul este influentat de numarul de unitati si de tipologia de pacienti (persoane fizice vs. persoane juridice) pe care o au in portofoliu.

 Studiul a abordat, de asemenea, impactul exporturilor paralele asupra pietei interne de medicamente, in sensul ca pe masura ce cantitatile destinate exporturilor paralele cresc volumele distribuite catre farmacii si implicit catre populatia din Romania scad. Astfel, 62% dintre cei care au declarat ca sufera de o boala cronica, pentru care li s-a prescris tratament de lunga durata, spun ca in ultimele trei luni, li s-a intamplat extrem de rar sau chiar niciodata sa nu gaseasca medicatia prescrisa, in mai mult de trei farmacii.

Studiul a fost realizat de Exact Cercetare si Consultanta, in colaborare cu Link Resource, pe un esantion de 3.268 respondenti, cu varste cuprinse intre 20 si 60 de ani, rezidente in mediul urban. Culegerea datelor a fost realizata in intervalul 1-12 februarie 2013.


Adaugati un comentariu


 

*