ARCIS EDU lansează Programul „AVC 360 – Călătoria pacientului”

13 ianuarie 2018 | 0 comentarii |

Programul se va desfăşura pe tot parcursul anului şi va cuprinde şapte evenimente ştiinţifice şi întâlniri medicale în importante centre universitare din ţară, la care vor participa profesionişti din ţară şi din străinătate.

 

Asociaţia Română de Comunicare în Sănătate (ARCIS EDU) lansează programul „AVC 360° – Călătoria Pacientului”, primul proiect multidisciplinar din România în care sunt implicate specialităţi medicale diferite – neurologie, medicină de urgenţă, neurochirurgie, geriatrie, medicină de familie, anestezie şi terapie intensivă, psihiatrie, medicină fizică şi de reabilitare -, împreună cu domenii conexe – logopedie şi psihologie, transmite ARCIS EDU, printr-un comunicat de presă. Este primul dintr-o serie de evenimente care au ca scop crearea unor campanii de informare și conștientizare despre diverse patologii, modalități corecte de diagnostic, despre mituri de specialitate și alte aspecte din domeniul medical și nu în ultimul rând despre îmbunătățirea comunicării medicului cu pacientul și reconsolidării relației dintre cei doi „actori” ai actului de vindecare.

Unul dintre principalele obiective ale programului este generarea unei hărţi teritoriale a serviciilor dedicate pacientului cu AVC, atât pentru perioada acută a bolii, cât şi pentru cea post-acută şi de recuperare pe termen lung.

Această hartă urmează să cuprindă informaţii despre spitale şi centre medicale de profil, numărul de paturi din unităţile publice şi private pe fiecare regiune importantă a ţării, date epidemiologice specifice fiecărei zone”, se arată în comunicatul menționat.

 

Dr. Adelaida Marinescu

Rezultatele programului vor fi aduse la cunoştinţă pacienţilor şi publicului larg, cu scopul unei informări corecte despre cum pot fi recunoscute simptomele unui AVC, traseul necesar pentru o recuperare optimă, incluzând informaţii care pot reprezenta un pas esenţial în salvarea vieţii şi/sau reducerea dizabilităţilor fizice şi psihologice ale celor care au trecut printr-un astfel de episod.

De ce Călătoria Pacientului? Pentru că ni s-a părut cea mai potrivită metaforă pentru drumul lung şi anevoios pe care pacientul îl face din momentul în care afecţiunea s-a declanşat şi până când putem vorbi despre reabilitarea lui. De ce 360 grade? Pentru că prin acest proiect ne dorim să aducem la aceeaşi masă – în dorinţa unui dialog şi pentru a clarifica anumite aspecte medicale ale managementului pacientului cu AVC – profesionişti din toate specialităţile care se ocupă cu îngrijirea pacientului cu AVC, pentru a avea cu toţii o perspectivă de 360° asupra acestei afecţiuni multidisciplinare”, explică dr. Adelaida Marinescu, președinte ARCIS EDU.

Potrivit medicului, printr-o mai bună comunicare și empatie între medic și pacient, printr-o relație solidă între cei doi în lupta contra bolilor, aceștia pot dezvolta un parteneriat pe termen lung, benefic pentru pacient și aducător de satisfacții pentru medic. Aceasta va duce la creșterea eficacității actului medical, recâștigarea satisfacției și încrederii în sistemul de sănătate, consolidarea relației între profesioniștii din sănătate și a lor cu cei aflați în suferință.

 

Programul se va desfăşura pe tot parcursul anului şi va cuprinde şapte evenimente ştiinţifice şi întâlniri medicale, în importante centre universitare din ţară (Craiova, Constanţa, Iaşi, Sibiu, Timişoara, Cluj-Napoca şi Bucureşti), la care vor participa profesionişti din ţară şi din străinătate.

Concluziile fiecărui eveniment stabilesc tematica următorului. Informaţiile vor fi comunicate publicului prin intermediului site-ului www.arcisedu.ro, al paginii de Facebook şi al site-ului www.postAVC.ro.

Primul eveniment va avea loc pe 16 februarie, la Craiova, sub titlul „Ce pot face eu, ca specialist, pentru pacienţii cu AVC?”.

Proiectul va fi dezvoltat prin parteneriatul stiintific cu societatile medicale care sunt implicate in gestionarea pacientului cu AVC, printre care Societatea Română de Reabilitare Medicală, Societatea Română de Geriatrie și Gerontologie, Societatea Română de Neurochirurgie, Societatea Națională de Medicina Familiei, Asociația Inomedica și Clinica de Neurologie Neuroaxis. 

*Asociatia Română de Comunicare în Sanatate (ARCIS EDU) este o organizație nonguvernamentală, non-profit, care sub motto-ul „Pentru vindecare. Pentru viață!” creează și dezvoltă proiecte, programe, evenimente, cursuri care să ajute și să promoveze o mai bună colaborare și comunicare  în sistemul medical și între medici și pacienți.

(Sursa foto: www.arcisedu.ro)

 


Categorii: Actual

Adaugati un comentariu


 

*