Ardeiul iute, sanatatea si viata

20 ianuarie 2017 | 0 comentarii |

Tot mai multe cercetari demonstreaza ca ardeiul iute previne o serie de afectiuni cardiace, respiratorii, dar si boli cu potential letal, prelungind astfel viata celor care il consuma frecvent.

 

ardei iuteBeneficiile ardeiului iute pentru sanatate sunt deja cunoscute, acestea fiind asociate in special cu componenta sa principala – capiscina – care are efecte pozitive in prevenirea obezitatii, reglarea fluxului sanguin coronarian, si proprietatilor antimicrobiene.

In conditiile in care afectiunile cardiace si obezitatea reprezinta factori de risc al mortalitatii in intreaga lume, oamenii de stiinta au incercat sa gaseasca legatura de cauzalitate intre proprietatile ardeiului iute si rata mortalitatii.

O echipa de cercetatori de la Universitatea din Vermont a efectuat un studiu, pentru a stabili in ce masura consumul frecvent de ardei iute ar putea sa influenteze rata mortalitatii. Concluziile unui studiu anterior, efectuat in 2015 in China, indicau o scadere a mortalitatii la persoanele care au consumat ardei iute sau condimente similare, iar cercetarea efectuata de oamenii de stiinta americani a relevat ca se poate inregistra o reducere cu circa 13 la suta a riscului de mortalitate, in special al atacurilor de cord si al comotiilor cerebrale, la persoanele care consuma in mod regulat ardei iute.

 

ardei iutiPentru realizarea studiului, cercetatorii au folosit informatii de la peste 16.000 de americani, pe o perioada de circa 23 de ani.

In urma centralizarii datelor s-a descoperit ca profilul persoanei care consuma in mod regulat ardei iute este barbat, tanar, caucazian sau americano-mexican, casatorit, fumator, consumator de alcool, care mananca mai multa carne dar si mai multe legume, cu un nivel al colesterolului HDL mai scazut, venituri mai mici si mai putina educatie.

Oamenii de stiinta au realizat totodata o investigatie suplimentara pe parcursul a 18,9 ani si au analizat rata mortalitatii si cauzele deceselor participantilor la studiu.

Chiar daca mecanismul prin care ardeiul iute poate intarzia mortalitatea este departe de a fi pe deplin explicat, canalele cu potential tranzitoriu de receptor, care sunt receptori primari pentru agenti precum capsaicina, ar putea fi intr-o anumita masura responsabile pentru relatia in cauza, sunt de parere cercetatorii.

 

ardei iute - boiaCapsaicina, ingredientul activ din ardeiul iute, are si proprietatea de a inconjura celulele canceroase si a le determina sa se autodistruga. Cercetatorii de la Ruhr University din Bochum, Germania, au demonstrat, in urma unui studiu, ca substanta care da gustul iute ardeilor poate declansa anumite mecanisme in membrana care inconjoara celulele canceroase.

Cercetatorul care a condus acest studiu, Lea Weber a explicat ca aceasta substanta din ardeiul iute, capsaicina, declanseaza un receptor -TRPV1-, care influenteaza substantele cu care se hranesc celulele canceroase si reuseste sa induca distrugerea acestora si sa opreasca dezvoltarea lor in cazul a numeroase tipuri de cancer, in timp ce celulele normale raman nevatamate.

In acest caz exista, insa, inconvenientul ca mancand ardei iute, pur si simplu, nu poti beneficia de efectele capsaicinei, fiind necesara o cantitate mare de substanta. Introdusa insa intr-o tableta care completeaza tratamentul impotriva cancerului, alaturi de alte medicamente care tintesc celulele canceroase, efectul este uimitor.

 

Costel VanatoruEfectele benefice ale ardeiului iute asupra sanatatii sunt mentionate si de cercetatorul buzoian Costel Vanatoru, de la Statiunea de Cercetare Legumicola, care considera ca ardeiul iute nu ar trebui sa lipseasca din cabinetului niciunui doctor. Expert in horticultura si cu multe studii apreciate la nivel international, cercetatorul buzoian spune ca ardeiul, cu cat este mai iute, cu atat este mai bogat in substante benefice organismului, fiind bogat in caroten, licopen, vitamina C, hidrati de carbon si capsaicina – cea mai importanta componenta a sa. „Capsaicina este substanta care da iuteala, care genereaza numeroase efecte benefice asupra sanatatii. Avand efecte antiinflamatoare, anticancerigene si anticoagulante, nu intamplator este folosita, pe scara larga, in multe produse farmaceutice pentru inima si circulatia sangvina, in afectiunile respiratorii si pulmonare, in prevenirea si combaterea alcoolismului. Capsaicina are chiar capacitatea de a preveni aparitia cancerului”, explica cercetatorul, mentionand totodata ca ardeiul iute este benefic si pentru stomac si tractul intestinal, contribuind la digestie, prevenirea constipatiei si chiar la reconstructia tesutului, facilitand vindecarea leziunilor gastrice si intestinale.

 

ardei iuteSeful Laboratorului de Genetica si Ameliorare de la Statiunea de Cercetare Dezvoltare Legumicola Buzau are deja o colectie de peste 200 de soiuri de ardei iuti pe care i-a studiat, incepand din 1996. „Am facut o evaluare a concentratiei de capsaicina si am reusit sa amelioram soiuri de top, care concureaza cu cei mai iuti ardei din lume, omologati. Avem o linie de top, cel mai iute ardei al nostru masurand doua milioane de unitati. Pe camp, cel bulgaresc pe care il consumam la masa are cel mult 1.000”, mai spune Costel Vanatoru, convins ca acest soi de ardei va fi de mare folos industriei farmaceutice si pacientilor cu boli in care substantele care il compun au rol vindecator.

 

 

 

 


Categorii: Actual, Lifestyle, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*