Asigurarile, tarifate dupa sex

18 iunie 2012 | 0 comentarii |

Ministrul Muncii, Mariana Campeanu, a anuntat lansarea in dezbatere publica, pe site-ul Ministerul Muncii (MMFPS), a unui Proiect de act normativ, privind principiul egalitatii intre femei si barbati in ceea ce priveste politele de asigurare se va aplica la toate contractele incheiate dupa 21 decembrie 2012, fara exceptii.

Proiectul modifica OUG nr. 61/2008, care prevedea ca timp de cinci ani, diferentierile in functie de sex nu se vor face in toate contractele noi incheiate dupa 21 decembrie 2007, in sensul ca se elimina exceptiile determinate de sexul asiguratului, in toate contractele noi incheiate incepand cu 21 decembrie 2012, potrivit Directivei Europene 2004/113/CE.

In 2007, Directiva a lasat la latitudinea statelor membre posibilitatea de a decide, prin legislatia interna, folosirea in continuare a primelor si beneficiilor diferentiate pe sexe, in anumite situatii.

 

 

Motivarea MMFPS

 

Potrivit expunerii de motive pentru noul act normativ, Romania a optat, in urma cu cinci ani, pentru varianta existentei unor situatii in care principiul egalitatii intre sexe NU se aplica, elementul sex fiind un factor determinant in evaluarea riscului.

Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) a decis insa, in martie 2011, ca incepand cu data de 21 decembrie 2012 se abroga articolul din Directiva referitor la posibilitatea statelor membre de a decide daca se mai fac diferentieri pe sex, chiar in conditiile prezentarii de date statistice si actuariale justificative, pe motiv ca diferentierea este incompatibila cu principiul fundamental al egalitatii de tratament intre femei si barbati in UE.

Hotararile CJUE fiind obligatorii, MMFPS propune abrogarea articolelor care numesc situatiile exceptionale in care principiul egalitatii intre sexe nu se aplica, principiul primelor si beneficiilor unisex urmand sa se aplice doar pentru „contractele noi, incheiate incepand cu 21 decembrie 2012”, fara exceptii.

In motivarea proiectului se arata necesitatea modificarii prevederilor legale in vigoare pentru a se evita declansarea procedurii de infringement de catre Comisia Europeana impotriva Romaniei sau a initierii unor actiuni in justitie de catre persoanele discriminate.

 

Consecinte asupra asigurarilor de viata si sanatate

 

Noul sistem de calcul si tarifare a riscurilor preluate de asiguratori va avea efecte mixte, in unele cazuri avand de castigat barbatii, in altele – femeile.

Potrivit actualelor formule de calcul, care nu vor mai putea fi utilizate dupa 21 decembrie 2012 intrucat au fost declarate discriminatorii, atunci cand este vorba de date personale identice (varsta, sanatate, profesie etc.), cu exceptia sexului, pentru acelasi nivel de acoperire si de suma asigurata, o femeie datoreaza o prima de asigurare de viata mai redusa decat un barbat, tinand cont ca speranta de viata in cazul femeilor este semnificativ mai mare, iar riscul asumat de asiguratori este mai mic. De asemenea, in prezent,  femeile datoreaza prime de asigurare pe polite de sanatate mai mari decat barbatii pentru ca, statistic, ele apeleaza mai des la medic, prezinta riscuri mai mari de boli cronice, iar tratamentele necesare sunt mai costisitoare.

In noile conditii, femeile vor fi insa avantajate in privinta beneficiilor rezultate din asigurari de viata cu acumulare. Anuitatile lunare rezultate din aceste asigurari erau pana acum mai mici pentru femei, tocmai din cauza faptului ca, statistic, acestea traiesc mai mult, iar suma acumulata trebuia impartita pe un numar mai mare de ani. In sistemul unisex, aceste anuitati pentru femei vor fi mai mari, iar cele pentru barbati – mai mici.

 

Asigurarile auto, mai scumpe pentru femei

Potrivit unor evaluari de impact efectuate de asiguratorii britanici, in urma implementarii sentintei CEJ, politele de asigurare auto s-ar putea scumpi pentru femei cu 10 pana la 50% fata de nivelul actual, ele benefciind in prezent de reduceri pentru ca prezinta riscuri mai mici de accidente.

Confederatia patronatelor nationale ale asiguratorilor din statele UE considera ca decizia judecatorilor CEJ de a nu recunoaste genul ca factor legitim de diferentiere a preturilor la polite de asigurare si de a contesta faptul ca tarifarea in asigurari se bazeaza pe un proces echitabil de evaluare a riscurilor reprezinta o veste proasta pentru clientii companiilor de profil.

Un alt efect al aplicarii sentintei CEJ in tarifarea produselor de asigurare auto va fi acela ca in cadrul unui sistem unisex de evaluare a riscurilor, reprezentantii sexului masculin si-ar putea vedea reduse tarifele de prima, fata de nivelul din prezent.

Companiile de asigurari cauta deja modalitati de a ocoli sau cel putin de a atenua efectele interdictiei de a tarifa politele de asigurare auto in functie de sexul clientului.


Categorii: Business, Legislatie

Adaugati un comentariu


 

*