Asigurații vor beneficia de investigații paraclinice oriunde în țară

24 noiembrie 2020 | 1 comentariu |

Aceste servicii medicale se vor acorda gratuit, pe baza unui bilet de trimitere, începând de luna viitoare. 

 

Începând cu data de 1 decembrie 2020, asigurații la sistemul public de sănătate care au nevoie de investigații medicale paraclinice nu vor mai fi constrânși să apeleze pentru aceste servicii doar la furnizori arondați casei județene de sănătate cu care are contract medicul care a emis biletul de trimitere. În baza acestui bilet, pacienții se vor putea adresa oricărui laborator sau centru medical din țară, ceea ce le oferă mai multă libertate de mișcare.

Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a anunțat că Guvernul a anunțat că astăzi a fost adoptată o Hotărâre de Guvern care va intra în vigoare începând cu luna viitoare prin care, pe lângă libertatea oferită pacienților de a-și alege furnizorul de servicii medicale a fost redusă și birocrația din sistem. „Furnizorii de servicii paraclinice care au încheiate două contracte, respectiv cu casa de asigurări de sănătate în a cărei rază administrativ-teritorială îşi au sediul lucrativ, filiale sau puncte de lucru înregistrate şi autorizate şi cu Casa Asigurărilor de Sănătate a Apărării, Ordinii Publice, Siguranţei Naţionale şi Autorităţii Judecătoreşti, vor rămâne în relaţie contractuală cu o singură casă de asigurări de sănătate pentru care vor opta. Va fi redusă astfel birocraţia din sistem, prin eliminarea evidenţelor distincte şi a raportărilor lunare ale serviciilor prestate către cele două case de asigurări cu care aveau încheiate contracte”, se arată într-un comunicat al CNAS.

 

Adela Cojan

Adela Cojan, președintele instituției, a precizat că o astfel de reglementare era necesară pentru a facilita accesul asiguraților la investigațiile  paraclinice recomandate de medicii specialiști.

O decizie similară se va lua și în cazul prescripțiilor medicale, astfel încât pacienții să își poată procura medicamentele recomandate de medici din orice farmacie din țară, nu doar din cele aflate sub contract cu aceeași casă de asigurări ca medicul prescriptor. Președintele CNAS a menționat că acest proiect este în curs de finalizare, însă va fi necesară o perioadă de testare pentru a ne asigura că, odată implementat, va funcționa fără sincope.

Astfel, conform noii hotărâri, un pacient care primește un bilet de trimitere de la un medic din Buzău,  nu mai este constrâns să se adreseze pentru investigații paraclinice doar unor centre de pa raza județului, aflate în contract cu CJAS, ci poate merge la București sau în oricare oraș din țară, pentru a-și alege furnizorul pe care îl doește.

 

CNAS reamintește că a fost prelungită, până la sfârșitul anului, valabilitatea biletelor de trimitere pentru specialităţile paraclinice, iar pentru trimestrul 4 al acestui an, fondurile alocate pentru investigaţii paraclinice au fost suplimentate cu 63,7 milioane lei.

Tot în scopul facilitării accesului la servicii medicale paraclinice acordate în ambulatoriul de specialitate, necesare monitorizării pacienţilor diagnosticaţi cu boli oncologice, diabet zaharat, cu boli cardiovasculare, boli rare, boli neurologice şi boli cerebrovasculare, din 1 octombrie a fost reglementată decontarea acestor investigaţii la nivelul valorii realizate.

Investigaţiile paraclinice sunt recomandate de către medicul specialist pentru diagnosticarea şi monitorizarea unor afecţiuni. Medicul poate decide, după caz, realizarea investigaţiilor în regim de urgenţă sau emiterea unui bilet de trimitere în baza căruia pacientul se va adresa unui furnizor de servicii medicale paraclinice” se mai arată în comunicatul CNAS.

 

Florin Cîțu, ministrul Finanțelor

În cadrul celei de-a treia rectificări bugetare din acest an, aprobată luni, bugetul Ministerului Sănătăţii a fost suplimentat cu suma de un miliard de lei.

Premierul Ludovic Orban a declarat la începutul ședinței Guvernului că este necesară această rectificare deoarece avem o situație „care a generat noi şi noi provocări şi cheltuieli”. Premierul a menționat că este necesară o creştere a fondurilor în domeniul sănătăţii, în special la bugetul Casei asigurărilor de sănătate pentru a face faţă cheltuielilor sporite din domeniul sănătăţii, provocate de pandemia de COVID.

Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, a declrat la finalul ședinței, în cadrul unui briefing de presă, că pe lângă miliardul de lei splimentat la Ministrul Sănătății s-au aprobat și banii cu care România contribuie la instrumentul financiar al UE privind refinanţarea producătorilor de vaccinuri împotriva covid, astfel încât România să aibă acces la aceste vaccinuri.

 

 



Comentarii (1)

  1. Negru Maria spune:

    Asa ar trebui sa se procedeze și cu scrisorile medicale:sa fie valabila de la orice specialist nu numai de la cei în contract cu casa respectiva.

Adaugati un comentariu


 

*