Asociatia Pro Imunizare a lansat un portal special, dedicat gripei

31 octombrie 2014 | 0 comentarii |

Portalul va contine cele mai noi informatii despre gripa si evolutia acesteia, fiind dedicat in egala masura autoritatilor, medicilor, cat si oamenilor de rand, expusi in aceasta perioada la riscul de a contracta aceasta afectiune.

 

Informare vaccinare (sursa foto INSP)In conditiile in care Institutul Cantacuzino nu va produce nici anul acesta vaccin antigripal, iar Ministerul Sanatatii nu mai da nicio veste desprea stadiul pregatirilor pentru campania de vaccinare antigripala care se va face cu doze achizitionate din strainatate, romanii au la indemana, incepand de saptamana aceasta, un alt aliat in lupta cu gripa. Nu este vorba despre vreun medicament sau vaccin nou, ci despre un portal lansat de asociatia Pro Imunizare. Prin lansarea acestui portal, asociatia propune autoritatilor continuarea masurilor de eficientizare a Programului National de Imunizare impotriva gripei, oferind totodata romanilor cele mai noi informatii despre gripa si evolutia acesteia la nivel national si global. Potrivit medicului Oana Falup Pecurariu, presedintele asociatiei, portalul www.stopgripa.ro va include si informatii utile pentru medici si specialisti, dar si pentru autoritati, prin studii si exemple de succes din tarile care au reusit sa o obtina a rata a vaccinarii de 75 la suta pentru varstnici, in concordanta cu recomandarile Organizatiei Mondiale a Sanatatii, tinand cont de faptul ca in Romania, interesul manifestat de populatie pentru vaccinarea antigripala a scazut foarte mult, fapt pentru care autoritatile au anuntat ca pentru aceasta campanie vor achizitiona doar 500.000 de doze de vaccin.

 

vaccinare-eleviUn studiu realizat in septembrie 2014, de Asociatia Pro Imunizare, in parteneriat cu Societatea Nationala de Medicina Familiei si Societatea Romana de Microbiologie, a identificat o serie de disfunctionalitati in desfasurarea activitatii de vaccinare antigripala. Printre acestea se numara intarzierea procesului de imunizare anuala, care ar trebui definitivat in luna octombrie, numarul insuficient de doze de vaccin achizitionate, care reduce rata vaccinarii la nivelul grupelor de risc, procesul greoi de preluare a vaccinurilor de catre medici de la Directiile de Sanatate Publica, sistemul greoi de raportare a vaccinarii, care nu se foloseste de avantajele raportarii electronice si cresterea numarului de rapoarte in format tiparit pe care medicii de familie trebuie sa le intocmeasca pentru decontarea vaccinarilor efectuate. Totodata, studiul propune o serie de masuri pentru eficientizarea programului de imunizare impotriva gripei.  Aceste masuri includ desfasurarea campaniilor de vaccinare antigripala gratuita, derulate prin cabinetele medicilor de familie si unitatile sanitare cu paturi, incepand cu 1 octombrie, cresterea numarului de doze de vaccin antigripal distribuite gratuit pentru persoanele din grupele de risc, in acord cu necesarul de vaccinuri centralizat de Directiile de Sanatate Publica, prin intermediul medicilor de familie, introducerea in Registrul Electronic National de Vaccinari a unui soft web-based, ce poate fi verificat online de catre Directia de Sanatate Publica, pentru a usura munca de evidenta si raportare, eliminand astfel obligatia medicilor de familie de a depune in format tiparit informatiile privind vaccinarea.

 

Mihaela Voineagu

Mihaela Voineagu

La nivelul judetului Buzau, conform celor mai recente date furnizate de DSP, nu a fost inregistrat pana la acest moment niciun caz de gripa, insa au fost consemnate in ultima saptamana aproximativ 2.800 de cazuri de pacienti cu afectiuni respiratorii. Cei mai multi dintre acestia, 2.060 mai precis, sufera de viroze, 12 dintre cei afectati fiind internati. In acelasi timp, 735 de buzoieni au fost diagnosticati cu pneumnonii, in cazul a 21 dintre ei fiind necesara internarea. Conform purtatorului de cuvant al DSP Buzau, Mihaela Voineagu, in perioada 29 septembrie – 5 octombrie s-a inregistrat cel mai mare numar de pneumonii, 829, numarul de imbolnaviri fiind dublu fata de cel inregistrat in perioada similara a anului trecut. Cele mai multe cazuri de viroze au fost consemnate in perioada 6-12 octombrie, cand s-au inregistrat 2.302 cazuri de imbolnaviri, insa doar sapte dintre pacienti au necesitat internare. Dintre pacientii cu afectiuni respiratorii inregistrati la acest moment, marea majoritate sunt copii. Astfel, virozele au afectat 309 copii cu varste sub un an, 526 de copii cu varste cuprinse intre doi si patru ani si 644 de copii intre cinci si 14 ani. In ceea ce priveste pneumoniile, acestea au afectat 82 de copii sub un an, 156 de copii cu varsta intre doi si patru ani si 187 de copii intre 5 si 14 ani.

 


Categorii: Actual, Asociatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*