Aspirine politice

30 august 2012 | 0 comentarii |

Francisco StoicaAm vazut dupa referendum ca procurorii se pot mobiliza, cat ai zice Kovesi. Pentru a afla ce si cum, pe anumite teme. Adica sa bata la poarta omului si sa-l intrebe daca a votat, cum a votat, aratandu-i si biblia. Asa hotarare in actiune, atata rapiditate, nu s-a mai vazut… Asta si pentru ca, vorba ceea, la un semn, deschisa-i calea!

Tare mult mi-as dori sa-i vad pe acesti oameni ai legii intrebandu-i pe cetateni daca au doctor in sat, daca au vreo farmacie, daca pot ajunge repede la cel mai apropiat spital. Daca au stomatolog in zona, o gradinita la care sa mearga copiii sau apa potabila. Iar daca nu, sa cerceteze: Cine este raspunzator pentru ca nu sunt doctori suficienti, cine nu a vrut sa repare singurul drum din localitate, pe care acum un bolnav poate fi transportat numai cu targa? Sa-i afle. Cu nume si prenume.

Pana cand nu raspunde nimeni atunci cand este vorba despre viata oamenilor? Cat mai cred unii ca aparitiile pe posturile de televiziune, cu promisiuni care mai de care, ambalate in camasa alba si cravata asortata, mai conteaza? Ca il mai duc pe om cu zaharelul o luna, un an, zece? Cat se mai profita de rabdarea romanului care asteapta sa rasara soarele si pe strada lui?

Nu cred ca lipsa banilor a generat aceasta stare de lucruri. Sunt sigur insa ca incompetenta si lipsa unor programe coerente care sa nu tina cont de culoarea politica a celor care le-ar putea genera au dus la ramanerea tarii noastre pe un loc greu de invidiat in clasamentele grijii fata de sanatatea locuitorilor de pe aceste meleaguri.

Culmea zilelor noastre este ca toti… pacientii, vii sau morti, traiesc sub o atenta ocrotire a tuturor politicienilor, pe listele permanente de la alegeri, de multi ani, pentru ca dau bine la numarul total si numai cu ei se pot obtine avantaje de tot felul. La atat se rezuma in ochii unora, o persoana. Un nume pe o hartie. In rest? Ciocul mic, daca… il mai ai functional.

Ei bine, bolnavii nu au imunitatea sub care se ascund cei cu functii mari,  care ar putea fi gasiti vinovati pentru starea sistemului de sanatate. Nu stiu ca unui spital n-ar trebui sa-i pese de culoarea politica.

La urma urmei, daca de atatia ani nu exista continuitate in destinele sanatatii, sa-si ia fiecare partid un numar de spitale si sa le puna la punct. Sa fie competitie. Sa mergem la un spital PDL sau la unul USL. Sau la alte partide. Sa vedem astfel cata grija are fiecare fata de oameni. Pe langa parcuri, borduri, partii, telegondole.

Desigur, multi veti spune ca am ajuns prea departe cu ideile, dar va propun un exercitiu de imaginatie: asa cum in tara exista sali de sport marca Nastase, iar exemplele ar putea continua si le stiti, de ce nu am incerca sa acceptam si variante pe tema sanatatii noastre?

Cu rezerva ca medicamentele sa ramana fara culoare, sa nu ne trezim cu aspirine fabricate de partidul aflat la putere…

 


Categorii: Editorial

Adaugati un comentariu


 

*