August, lună „de foc” pentru salvatorii montani

18 septembrie 2019 | 0 comentarii |

Numărul turiștilor ajunși pe munte în această perioadă a crescut semnificativ, implicit și cel al accidentelor la care a fost nevoie de intervenția salvamontiștilor.

 

Când spunem „munte” ne gândim, invariabil, la aer curat, la vacanță, la frumuseți naturale care-ți taie respirația, la relaxare dar și la aventură, sporturi extreme. Drumeţiile pe munte ne activează sentimentul de libertate, iar frumuseţea pesiajelor, indiferent de anotimp, ne încarcă cu energie, generează sentimente unice şi elimină stresul. Muntele ne oferă nenumărate satisfacții, dar dacă nu este „respectat”, își ia singur „tributul”.

Salvatorii montani de peste tot din țară, din cele 42 de structuri județene sau locale, spun că nu este săptămână în care să nu aibă de-a face cu situații de turiști rătăciți, fără echipament adecvat și condiție fizică și pentru care respectarea marcajelor a fost… opțională. Din această cauză, multe dintre drumețiile și escaladele iubitorilor de munte se sfârșesc prost, unele din ele chiar tragic, așa după cum reiese și din bilanțul activității salvamontiștilor, pentru luna august.

Pe parcursul lunii precedente au fost solicitați la mai multe intervenții dificile ca de obicei, august fiind una dintre cele mai „încărcate” perioade din an, întrucât crește semnificativ afluxul de turiști care ajung pe munte.

 

Salvatorii montani au fost solicitați să intervină în 527 de situații ce au necesitat acțiuni de salvare de pe munte și de acordare a primului ajutor medical, numărul persoanelor salvate fiind de 786. Nu mai puțin de 214 turiști au suferit diferite accidentări și au fost recuperați de salvatorii montani din situațiile de risc în care se aflau. Cei mai mulți dintre ei, 202 mai exact, au fost preluați de echipajele de la Ambulanță și SMURD după ce au fost coborâți de pe munte în zonele accesibile ambulanțelor, iar în 12 cazuri a fost nevoie de intervenția elicopterelor SMURD, întrucât victimele erau în stare gravă.

Din păcate, bilanțul salvamontiștilor consemnează și 10 pierderi de vieți omenești în accidente survenite pe munte pe parcursul lunii precedente, în astfel de situații misiunea salvatorilor rezumându-se la recuperarea trupurilor victimelor, operațiuni care nu sunt lipsite de risc.

Solicitările de ajutor au venit prin dispeceratul național Salvamont, în 389 de cazuri, restul apelurilor fiind preluate de salvamontiști de la numărul de urgență 112, sau de la dispeceratele locale al Salvamontului. Pe lângă apelurile prin care se solicita ajutor în cazul unor accidente, salvamontiștii au răspuns și unui număr de 1.576 de apeluri prin care turiștii au solicitat informații despre zona montană – 892 prin dispeceratul național, iar 684 de apeluri fiind făcute direct structurilor locale sau județene.

 

Din raportul comun al  Asociaţiei Naţionale a Salvatorilor Montani din România şi al Consiliului Serviciilor Publice Salvamont mai reiese că, pe parcursul lunii trecute, între 250 și 300 de salvamontiști s-au aflat zilnic la datorie, în special în zonele montane cu un aflux mare de turiști, în cele în care se practică intensiv sporturi montane, precum și în punctele medicale şi de intervenţie din circa 90 de posturi şi baze Salvamont.

Echipele Salvamont sunt singurele structuri care deţin atât competenţa legală, cât și personal pregătit profesional şi atestat pentru a interveni în soluţionarea accidentelor montane în care sunt implicate persoane cu afecţiuni medicale. Ca orice structură de intervenție în situații de urgență, sprijinul salvamontiștilor poate fi solicitat prin intermediul numărului 112 dar și direct la dispeceratul național, la numărul 0372 126 668.

De asemenea, turiștii care obișnuiesc să facă ture pe munte, este bine să aibă instalată pe telefon și aplicația SALVAMONT-VODAFONE, prin intermediul căreia pot solicita ajutor în caz de nevoie.

 


Adaugati un comentariu


 

*