Avertismente privind riscurile de glaucom

Specialistii atrag atentia ca afectiunea nu are simptomatologie specifica in faza incepienta, iar cand acestea incep sa se manifeste, boala este deja avansata si efectele negative, ireversibile.

 

oftalmologCu prilejul celebrarii Saptamanii Mondiale a Glaucomului, marcata in perioada 6-12 martie, medicii oftalmologi din toata lumea au facut cunoscute efectele grave ale acestei afectiuni care poate duce la orbire. Specialistii au reamintit, celor aflati in categoriile de risc, ca singura modalitate de a depista boala si de a o stopa la timp din evolutia ireversibila este controlul oftalmologic efectuat cu regularitate.

Conform unui raport al Organizatiei Mondiale a Sanatatii, 80 de milioane de pacienti sufera de glaucom, la nivel global, iar aceasta afectiune este responsabila pentru 12% dintre cazurile de orbire.

In Romania, cele mai recente statistici indica faptul ca aproximativ 140.000 de pacienti sunt inregistrati in evidentele medicilor cu aceasta afectiune, insa specialistii spun ca numarul real este mult mai mare, pentru ca, la fel ca si la nivel mondial, jumatate dintre pacienti sunt inca nediagnosticati. Medicul Dorin Chiselita, presedintele Societatii Romane de Glaucom, spune ca in cazul pacientilor cu aceasta boala, presiunea intraoculara este crescuta patologic, ceea ce duce in timp la distrugerea nervului optic, responsabil pentru transmiterea informatiilor de la ochi la creier. Pe masura ce nervul optic se deterioreaza, campul vizual al pacientului se ingusteaza, fapt care duce la pierderea treptata a vederii si, in final, la orbire.

 

Dr. Dorin Chiselita

Dr. Dorin Chiselita

Ca si in cazul altor afectiuni grave, cum ar fi, de exemplu, boala cronica de rinichi, glaucomul debuteaza fara a da niciun fel de simptom, pacientul nebanuind in primele stadii ca ar putea avea o astfel de problema. Simptomele apar tarziu, cand boala este deja in stadiu avansat, iar oftalmologii nu mai pot face nimic pentru a-i reda pacientului vederea normala, intrucat efectele bolii sunt ireversibile. Cei ajunsi in astfel de situatie se pot considera norocosi daca medicii reusesc sa stopeze evolutia bolii si sa evite astfel pierderea completa a vederii. Din aceasta cauza, glaucomul este supranumit si „hotul tacut al vederii”, iar pe masura ce afectiunea avanseaza, pacientul isi va desfasura cu mai multa dificultate activitatile de zi cu zi, va incepe sa se impiedice sau sa se loveasca de obiectele din jur. „Aceste mici accidente vor trimite pacientul la oftalmolog, insa in acel moment va fi deja tarziu, boala fiind intr-un stadiu avansat. Este important de subliniat ca glaucomul nu este o boala reversibila. Odata ce campul vizual al pacientului se ingusteaza, nu se mai poate face nimic pentru a-l readuce la o capacitate de suta la suta”, explica dr. Chiselita.

 

oftalmologieSingura speranta este legata de tratamentele moderne disponibile astazi, care sunt foarte eficiente in stoparea evolutiei afectiunii. Pacientii raman insa cu vederea afectata intr-o anumita proportie, aceea din momentul in care s-au prezentat la medic. De aceea, este esential ca fiecare persoana, cu precadere cele din categoria cu risc crescut, sa mearga regulat la medic pentru un control oftalmologic, pentru ca boala sa poate fi depistata din faza incipienta, iar evolutia ei sa poata fi stopata din timp, inainte de a afecta radical vederea.

Exista anumite categorii de persoane care au un risc mai mare de a dezvolta glaucom si anumiti factori de risc care favorizeaza aparitia bolii. Varsta este unul dintre factori, in cazul persoanelor peste 60 de ani riscul de a face glaucom crescand de 6 ori. Persoanele peste 45 de ani cu rude de gradul I diagnosticate cu glaucom prezinta o crestere de 4-9 ori a riscului, la fel ca si cele care sufera de afectiuni cardiace sau diabet. Persoanele care au presiunea intraoculara crescuta, cele cu miopie severa, cele care urmeaza un tratament prelungit cu steroizi sau persoanele care au suferit un traumatism ocular sunt, de asemenea, incuse in categoriile de risc.

 


Categorii: Actual, Medici, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*