Avertismentul medicilor cardiologi, în contextul pandemiei

20 mai 2020 | 0 comentarii |

Specialiști spun că pacienții cu afecțiuni cardiovasculare constituie una dintre categoriile cele mai vulnerabile în cazul infectării cu noul coronavirus, subliniind importanța testării acestora la internare.

 

În condițiile în care restricțiile în vigoare interzic desfășurarea de evenimente care să reunească un public numeros, Societatea Română de Cardiologie (SRC) a găsit o soluție pentru a organiza și ediția din acest an a Conferinței de Primăvară. Evenimentul s-a mutat în mediul on-line, desfășurându-se pe parcursul a cinci zile, cu participarea a 2.750 de medici, majoritatea cardiologi, și a unor reprezentanți ai autorităților.

Desigur, subiectul principal s-a referit la bolile cardiovasculare în contextul pandemiei de Covid-19, iar „Diagnosticul diferenţial al bolilor cardiovasculare cu Covid-19”, „Perspective noi în cardiologie în 2020”, „Ateroscleroza, inflamaţia şi SARS-CoV-2”, „Imagistica cardiovasculară în infecţia cu SARS-CoV-2”, „Implicaţiile infecţiei cu SARS-CoV-2 asupra terapiei cardiovasculare”, „Recuperarea cardiovasculară în insuficienţa cardiacă” – update 2020” – au fost doar câteva dintre sesiunile ştiinţifice ale conferinței.

 

Dr Dragos Vinereanu

O sinteză a problemelor dezbătute a fost prezentată în cadrul unei conferințe de presă care a avut loc tot on-line, ambele evenimente constituind o premieră pentru Societatea Română de Cardiologie.

Cu această ocazie, dr. Dragoș Vinereanu, președintele SRC, a precizat că „persoanele cu afecțiuni cardiovasculare sunt cele mai vulnerabile în cazul infecției cu noul coronavirus, ținând cont de faptul că 70% dintre comorbiditățile persoanelor confirmate cu Covid-19, care au decedat, fac parte din această categorie”. Totodată, medicul cardiolog spune că bolile cardiovasculare constituie un important factor favorizant pentru contractarea infecției, între 10% și 12% din cazurile confirmate fiind pacienți cu astfel de afecțiuni sau cu alte comorbidități legate de bolile cardiovasculare.

În aceste condiții, reprezentanții SRC consideră că este important ca pacienții cu astfel de afecțiuni să fie testați pentru infecția la Covid-19, la internare. „Noi am făcut un demers către Direcţia de Sănătate Publică şi către Ministerul Sănătăţii, în aşa fel încât să fie inclusă pe lista patologiilor care trebuie obligatoriu testată la internarea în spital şi să avem finanţare corespunzătoare în acest sens. Deocamdată nu suntem pe această listă”, a mai precizat dr. Dragoș Vinereanu.

 

Dr. Horațiu Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății, care este și chirurg cardiovascular, a vorbit despre nevoia creșterii nivelului de educație în rândul populației de toate vârstele, cu privire la bolile cardiovasculare și prevenirea acestora, precizând că aceasta este una dintre măsurile strategice pe care Ministerul Sănătății dorește să le implementeze.

Legat de acest aspect,  dr. Elisabeta Bădilă, preşedintele grupului de lucru pe hipertensiune arterială din cadrul SRC, a declarat că tot mai mulţi români înţeleg importanţa măsurării hipertensiunii arteriale, iar numărul celor care cred că această problemă de sănătate este specifică doar celor peste 60 de ani a scăzut, față de anul precedent. „Dacă anul trecut, 10% dintre românii intervievaţi nu-şi măsuraseră niciodată tensiunea arterială, anul acesta procentul acestora s-a redus la jumătate şi doar 5% dintre românii intervievaţi nu şi-au măsurat niciodată tensiunea arterială în 2020, însă mai puţini dintre pacienţii hipertensivi respectă tratamentul. Dacă anul trecut, 74% dintre pacienţi respectau exact tratamentul propus, anul acesta 58% respectă exact tratamentul prescris, iar 8% dintre pacienţii intervievaţi nu iau toate medicamentele prescrise sau folosesc alt dozaj”, a mai precizat aceasta.

 

Dr Diana Paun

În cadrul conferinței de presă on-line, consilierul prezidențial Diana Păun a adresat participanților la Conferință un mesaj din partea Administraţiei Prezidenţiale, prin care a subliniat că deși bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de mortalitate în România și în lume, trebuie să facem un efort mai mare pentru ca oamenii să conștientizeze că acestea sunt evitabile prin prevenţie, prin evitarea factorilor de risc comportamentali. „În Europa, hipertensiunea este asociată cu stilul de viaţă, cu obiceiurile nesănătoase, iar în România se adaugă lipsa tradiţiei în ceea ce priveşte un tratament continuu”, a menționat dr. Păun.

Secretarul de stat Horațiu Moldovan a menționat că Ministerul Sănătății are în vedere şi actualizarea programei de educaţie pentru sănătate în şcoli şi licee, printr-o mai strânsă colaborare cu Ministerul Educaţiei, astfel încât implementarea intervenţiilor vizând promovarea sănătăţii şi educaţia pentru sănătate la copiii de vârstă şcolară să aibă eficiența scontată.

Participanții la Conferinţa de Primăvară a SRC au primit 23 de credite de Educație Medicală Continuă, evenimentul fiind creditat de către Colegiul Medicilor din România.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*