Aveti un nume?

2 martie 2015 | 3 comentarii |

Francisco StoicaLa urma urmei, strangi cureaua, nu? Sau faci rochia mai stramta. Cumperi o paine astazi, te gandesti ca poate mai ramane si pentru maine. Pai ce, nu poti taia feliile mai subtiri? Nici ciorba lunga nu strica, iar la felul doi cartofii, inca ieftini, nu-ti dau pace. Nici becul nu-l mai tii mult aprins. Pai ce, bunicii nostri, care erau cu lampa, nu se culcau devreme ca sa nu consume mult gaz? La telefon trebuie sa fii mai zgarcit la vorba atunci cand suni tu, mai bine astepti apelul… Cu gazele trebuie sa fii atent, nu mai lasi deschis aragazul daca este frig in casa.

De vrei sa vezi o floare, iesi in parc, ce rost are sa cumperi? Papucii, pe care ii ai de ani si ani, te mai tin, ai putea sa-i porti pe rand, ca sa nu se uzeze amandoi in acelasi timp. Incaltaminte? Mai pui flecuri, mai dai cu crema ca sa salvezi aparentele. Te uiti la vitrine, vezi atat de multa imbracaminte, dar nu te mai oftici, nu vrei sa mai fii in pas cu moda; pai de asta iti arde?

Sa mai pleci undeva, la munte, la mare? Ar fi culmea sa te mai gandesti la asa ceva. Iti ajunge sa vezi la televizor cat de mare si frumoasa este lumea, ce fericiti sunt oamenii care pot ajunge unde le pofteste inima.

Iar de vin copiii sau nepotii la tine, ii mangai pe crestet cu blandete, ascunzandu-ti tristetea si durerile. Nu ai ce sa le dai, desi ai calculat de zece ori cu o seara inainte, daca iti poti permite sa le cumperi ceva. Accepti de cele mai multe ori in tacere banii veniti de la copii, pentru ca stii foarte bine, singur nu iesi la liman.

Iesi tot mai putin din casa, plimbarile se reduc la cumparaturile de la chioscul din colt si la parcul din fata blocului unde nu stai prea mult, sunt mai mult copii acolo, veseli, fara griji. Te obosesc…

Dimineata, la pranz si seara ai mare grija sa iei pastilele care ti-au fost recomandate. Nu te obliga nimeni sa le iei, dar poti risca?

Mananci un mar dat prin razatoare, ca nu ai si nu vei mai avea bani de stomatolog. Si te uiti la televizor. Nu intelegi de ce acum, din 10 martie, medicamentele vor fi mai ieftine cu 25 la suta, ca sa ne aliniem si noi la tarile europene. De ce acum, cand exista un ordin dat in 2009 si de atunci trebuia sa se intample acest lucru? S-a trezit guvernul? Chiar vor sa aplice legea? Ce le-o fi?

Cum adica, din 2009 pana astazi nu am facut ce trebuia? Am suferit atat de mult din vina unora? Cine sunt ei, nu au nume? Sa le scriu, sa le cumpere cadouri nepotilor mei, sa-mi ia si mie bilete sa ma duc la o statiune, sa-mi asigure toate cele pe care nu mi le-am permis. Doar nu am vrut multe, ci la limita, acolo la un trai decent…

Cine sunteti voi, cei care mi-ati vandut medicamentele mai scumpe atatia ani, cu buna stiinta?

 


Categorii: Editorial

Comentarii (3)

  1. Meluzina Ciobanu spune:

    No comment… Doar felicitari pentru arta autorului….

  2. Anca Moise spune:

    Si noi vrem sa stim cine nu aplica legile.

  3. Pamfil Nichitelea spune:

    Frumos, Francisco Stoica!

Adaugati un comentariu


 

*