Avocatul Poporului face propria ancheta la „Cantacuzino”

13 aprilie 2012 | 0 comentarii |

Institutul „Cantacuzino” agonizeaza, de mai bine de zece ani, pe toate ecranele patriei, in toate ziarele si la tribuna Parlamentului. S-a vorbit si s-a scris in numeroase randuri despre falimentul singurului producator de vaccinuri din Romania,  au existat numeroase luari de pozitie din partea unor parlamentari, dar autoritatile in functie nu au facut nimic pentru a rezolva problemele. De la statutul de model de eficienta in zona stiintelor medicale, cantacuzinii au ajuns in zona penibilului caragialesc.

Iar asta, spun cunoscatorii, datorita felului in care institutul a fost condus de oamenii incapabili numiti de guvernarile care s-au perindat in ultimii 10-12 ani. Sau, poate, din cauza unor interese obscure lasate sa actioneze pentru a distruge aceasta institutie de referinta pentru Romania.

Mai multe pierderi, mai multe scandaluri si mai multa incompetenta ca in ultimii patru ani se pare insa ca n-au fost niciodata.

 

Rocada „incompetentilor”

Laborator Cantacuzino

In ultimii opt ani, Institutul a avut trei directori, care au fost demisi pentu „incometenta” de unii ministri si au fost repusi in functie ca „solutie competenta” de altii.

Astfel, in perioada 2005-2009, la carma s-a aflat Dorel Radu Lucian, cercetator in cadrul Institutului. A fost inlocuit la finalul mandatului, de catre ministrul Cseke Attila, pentru „management defectuos”, la presiunea sindicatului TESA.

I-a luat locul Radu Iordachel, si el cercetator al Institutului, dar a si acesta a fost demis in 2010, de acelasi ministru Cseke, pentru acelasi „management defecuos” si tot la presiunea sindicalistilor TESA.

A fost inlocuit cu Gabriel Ionescu, cercetator si el, care in 2011 a demisionat voluntar, nefiind de acord cu scoaterea din afbricatie, rand pe rand, a unor vaccinuri care sustineau cheltuiala institutiei si nemaisuportand presiunile acelorasi sindicalisti.

Dorel Radu Lucian a fost „solutia salavatoare” pentru ministrul Ladislau Ritli, dar nu a rezistat decat pana la inceputul acestui an, cand din nou a fost demis pentru „management defectuos” si tot la presiunea TESA.

 

Cine distruge Institutul ?

Productie vaccinuri Cantacuzino

Interesant este ca toti cei trei directori au fost demisi sau au demisionat la presiunea si sub acuzatiile Sindicatului TESA al Institutului Cantacuzino. Dar, cine formeaza acest sindicat? Este vorba, ca si in alte institutii de sanatate, despre aproximativ 160 dintre cei 600 de angajati, iar statutul lor este de „personal nestiintific”.

Responsabilitatea pentru distrugerea Institutului Cantacuzino o are insa, fara indoiala,  Ministerul Sanatatii, care are puterea de decizie, in ciuda faptului ca institutul este extrabugetat si autonom prin lege. Ministrul Sanatatii numeste directorul, din Consiliul de Administratie fac parte, in majoritate, reprezentanti ai unor institutii de stat numiti politic,  iar veniturile si cheltuielile Institutului sunt aprobate tot de Ministerul Sanatatii, cu aprobarea Ministerului Finantelor.

Atunci, cum de are atata putere sindicatul TESA? Si mai ales, de ce prin fiecare actiune a acestui sindicat nu se decide decat o noua „taiere” de investitii, o noua scoatere din fabricatie a unui vaccin sau desfiintarea altor surse de venituri si totul se mascheaza doar prin inlocuirea unor directori?

 

Ineresele din spatele „circului”

Profesorul Ion Cantacuzino

Institutul cantacuzino nu are numai rolul de producator de vaccinuri, activitatea desfasurandu-se si in domeniul cercetare-dezvoltare, precum si de laborator de referinta pentru analizele bolilor infectioase. Se pare ca cele doua segmente din urma functioneaza, de bine de rau, aici fiind concentrat un mare numar de cercetatori, dar zona productiei a fost de mult falimentata.  Dezvoltate inca din 1926, de pe vremea profesorului Cantacuzino caruia-i poarta si numele, liniile de productie  nu au mai fost modernizate complet din 1980. In perioada mandatului ministrului Ovidiu Branzan, s-a incercat o prima privatizare. Dar renumitul academician Nicolae Cajal, impreuna cu directorul institutului, profesorul Andrei Combiescu (a condus institutul in perioada 1990 – 2003) au apelat direct la Ion Iliescu, presedintele Romaniei, iar varianta privatizarii a fost abandonata.

Anii au trecut si nicio investitie consistenta nu s-a facut in productie, astfel ca incepand cu 2004 au inceput interdictiile de fabricare a unor seruri, vaccinuri sau imunostimulatori, pentru ca in 2010 sa nu se mai produca decat un singur vaccin la Cantacuzino (normele europene obliga respectarea unor standarde de fabricatie care nu puteau fi atinse cu tehnologia existenta).

Tot de prin 2004 curg si scandalurile, iar Statul nu face nimic pentru a rezolva situatia, chiar daca achizitionarea vaccinurilor din alte surse este cu mult mai costisitoare si, uneori, se realizeaza cu mari intarzieri, punand in pericol sanatatea populatiei.

 

Stie cineva, ceva ?!

Se pare ca toti factorii responsabili se spala pe maini de soarta Institutului, iar cu fiecare an soarta acestuia se apropie tot mai mult de dezastru.

Chiar fostul director Dorel Radu Lucian se pare ca a declarat intr-o sedinta a Camerei deputatilor din 2005 ca „politica Ministerului Sanatatii ce favorizeaza un concern multinational sau altul pecetluieste soarta Institutului”, sugerand ca miza este, de fapt, terenul de patru hectare aflat in centrul Capitalei, care ar urma  sa fie vandut dupa privatizare, activitatea institutului urmand sa fie rstransa la cateva departamente.

Oricate luari de pozitie au fost de-a lungul anilor, atat in mass-media cat si politic, nimic nu a salvat Institutul. Ciar recent, parlamentarii liberali buzoieni George Scutaru (deputat) si Cristinel Bigiu (senator) acuzau Guvernul Boc de falimentul si scandalul de la Cantacuzino. Boc a cazut, iar de soarta Institutului pare sa nu se mai ocupe decat Avocatul Poporului (AP), care a demarat o ancheta proprie referitoare la neproducerea unor vaccinuri.

 

Vorbe multe, fapte… ioc

De mai multe luni de zile, in cadrul institutiei Avocatul Poporului se desfasoara o ancheta proprie referitoare la neproducerea unor vaccinuri (stafilococic D – in dilutii -, produs original romanesc, folosit in tratamentul infectiilor stafilococice, antigripal, antituberculos, polidin, cantastin, antidifteric, antitetanic) de catre Institutul Cantacuzino, ceea ce in opinia noastra reprezinta o incalcare grava a dreptului fundamental la sanatate, prevazut de art. 34 din Constitutie si o afectare, intr-o anumita masura, a sigurantei nationale a Romaniei“, se arata într-un comunicat de presa al AP.

Potrivit Avocatului Poporului, aceasta situatie are ca efect pericolul producerii unor epidemii ale caror efecte nu ar putea fi inlaturate in lipsa vaccinurilor.

In acelasi comunicat se mentioneaza ca AP a solicitat Institutului Cantacuzino, Ministerului Sanatatii si altor autoritati publice „cu mare responsabilitate in societatea romaneasca” informatiile necesare, dar nu a primit niciun raspuns, desi „aceasta este o obligatie prevazuta de Constitutie”.

AP considera ca neindeplinirea de catre Institutul cantacuzino a unor conditii impuse de UE trebuie imputata celor care aveau sarcini in acest sens, iar in privinta ancehetei proprii demarate promite ca aceasta va fi continuata cu sau fara sprijinul autoritatilor, iar la sfarsit se vor face publice concluziile.

 

Din colt in colt

Responsabilii la care face referire Avocatul Poporului, in fruntea carora se afla  ministrul Sanatatii, Ladislau Ritli, nu fac insa decat s-o dea din colt in  colt. Chiar pe 11 aprilie, Ritli declara ca in cateva zile situatia de la Cantacuzino va fi rezolvata. A recunoscut si ca stie despre faptul ca liniile de productie sunt blocate iar institutul nu poate produce vaccinuri si seruri. A lasat sa se inteleaga insa ca are in vederea inlocuirea directorului, in urma scandalului (din nou) sindicalistilor TESA care i-au cerut „capul” lui Radu Dorel pe motiv ca nu ar face achizitii.

Deocamdata nu s-a intamplat nimic. Se transmite pe surse ca ministrul Sanatatii il va demite pe directorul Dorel Radu Lucian, iar in locul lui ar veni la sefia institutului nimeni altul decat Radu Iordachel, demis la randul sau, tot pentru incompetenta, in urma cu  doi ani, de ministrul Cseke.

In rest, Dumezeu cu mila: nu tu program de investitii, nu tu program de relansare, nu sprijin pentru salvarea unei institutii de referinta pentru Romania. Doar o „piatra” lasata guvernarii urmatoare… Ca tot se apropie alegerile.

 


Categorii: Actual

Adaugati un comentariu


 

*