Bacteria care ucide

20 octombrie 2017 | 0 comentarii |

Una din zece persoane se confrunta cu rani care se vindeca greu si care au potential fatal, iar o echipa de cercetatori britanici sustine ca Pseudomonas aeruginosa este cauza.

 

Bacil Gram-negativ prezent in stare naturala in apa, uneori pe piele sau in tubul digestiv, Pseudomonas aeruginosa este considerata responsabila de grave infectii nosocomiale (dobandite in spital), cu potential letal de 50%,  mai ales in cazul persoanelor imuno­deprimate sau care sufera de afectiuni grave (cancer, diabet, arsuri, mucoviscidioza).

O echipa de oameni de stiinta din Marea Britanie a dezvaluit insa, zilele trecute, ca aceasta bacterie este responsabila si de vindecarea cu dificultate a ranilor. Oamenii de stiinta de la Universitatea din Manchester au descoperit, in urma unui studiu, motivul pentru care una din zece persoane se confrunta cu rani care se vindeca greu si care au potential fatal. Conform concluziilor cercetarii, responsabila pentru acest fenomen ar fi Pseudomonas aeruginosa, o bacterie prezenta in mod natural pe piele, ce poate ingreuna vindecarea ranilor.

Oamenii de stiinta au descoperit ca in cazul deteriorarii unui receptor ce permite corpului sa recunoasca bacteria, rezultatul este o disfunctie si un dezechilibru. Conform dr. Sheena Cruickshank, acest dezechilibru are un impact deosebit de important asupra abilitatii de vindecare a unei rani.

 

Specialistii spun ca ranile pot fi cauzate de o multitudine de factori, de la traume la escare, insa infectia este o complicatie ce poate duce uneori la probleme medicale letale, si de aceea „este impetuos necesar sa intelegem comunitatile de bacterii prezente pe pielea noastra si motivul pentru care multi dintre noi se vor confrunta cu rani care nu se vindeca”.

Multe persoane se lupta cu rani care se vindeca greu, insa aceasta noua cercetare sugereaza ca tipurile de bacterii prezente pe piele pot fi responsabile de imposibilitatea unora de a se vindeca, ceea ce este important de luat in calcul pentru gestionarea tratamentului leziunii.

Pseudomonas aeruginosa este o bacterie gram-negativa (nu se coloreaza in violet prin coloratia Gram), ce face parte din familia pseudomonadelor, cunoscuta si sub denumirea de bacil piocianic (produce un pigment albastru numit piocianina). Este o bacterie ubicvitara, adica se gaseste cam peste tot in mediul inconjurator (apa, sol, vegetale, mediul de spital, dar si in apa de piscina, in solutiile pentru lentile de contact, produse cosmetice, unele sapunuri) si se particularizeaza prin rezistenta la multiple substante antibacteriene.

 

Pseudomonas aeruginosa este o bacterie virulenta din cauza componentelor sau substantelor toxice pe care ea le secreta (piocianina, exotoxina A, S, citotoxine, elastaze), substante care au capacitatea de a distruge tesuturile, celulele sangvine. Vestea buna este ca bacteria este una oportunista, adica produce infectii numai in anumite conditii: de exemplu in contextul altor infectii, cand organismul este deja slabit, la nou-nascuti cu anomalii congenitale, copii distrofici, persoane cu mucoviscidoza (vezi mucoviscidoza si de ce ei sunt mai susceptibili la infectie) etc. In concluzie, infecteaza persoanele care au o aparare deficitara.

Este rezistenta la foarte unele antibiotice, deoarece contine in structura sa anumite proteine care elimina antibioticele inainte ca acestea sa-si exercite rolul. Aceasta rezistenta la antibiotice poate fi naturala, dar de cele mai multe ori este dobandita din cauza utilizarii nejustificate a antibioticelor (de aceea nu ar trebui sa fie eliberate antibiotice fara prescriptie medicala).

 


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*