Balbaieli pe contributia la sanatate!

28 iulie 2014 | 0 comentarii |

Secretarul de Stat Dorel Sandesc a declarat astazi ca este posibil sa creasca contributia la sanatate la 14%,  presedintele CNAS a fost de acord ca sunt necesare fonduri suplimentare, dar ministrul Banicioiu sustine ca aceasta este doar o discutie mai veche.

 

Dr. Dorel Sandesc

Dr. Dorel Sandesc

Uite taxa, nu e taxa! Creste, sau nu creste contributia la sanatate? O declaratie a secretarului de stat Dorel Sandesc, facuta astazi in timpul unei conferinte organizata de MEDIAFAX, in parteneriat cu Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Hepatice din Romania (APAH-RO), a starnit o adevarata furtuna la Ministerul Sanatatii (MS).

Ca orice medic, confruntat pana mai ieri cu adevaratele probleme din sistem, mult mai sincer decat politicienii care s-au obisnuit sa ne duca cu vorba si sa actioneze dupa cum le dicteaza interesul, dr. Sandesc a declarat ca ar putea creste contributia pentru asigurarile de sanatate, de la 10,7% cat este acum la 14%, la ora actuala statul neavand suficienti bani pentru asigurarea serviciilor medicale, medicamentelor si materialelor sanitare necersare bolnavilor, pentru a continua „reforma”. Potrivit secretarului de stat in MS, o discutie in acest sens a avut loc si cu reprezentantii Fondului Monetar International (FMI), care au considerat ca o astfel de masura esteesentiala si justificata”, la discutie fiind prezenti si reprezentanti ai Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, ai Agentiei Nationale a Medicamentului si ai Ministerului de Finante, reprezentantii FMI considerand ca taxa  „este justificata”.

 

Nicolae Banicioiu - ministrul Sanatatii

Nicolae Banicioiu – ministrul Sanatatii

Stirea fiind preluata imediat de intreaga presa, cu titlul de „alerta”, ministrul Sanatatii a reactionat imediat,  mentionand ca ministerul nu ia in  calcul cresterea contributiilor la sanatate, aceasta este o discutie mai veche purtata cu partenerii financiari internationali, iar declaratia dr. Sandesca fost scoasa din context”.  Intr-un comunicat remis presei ulterior, ministrul Nicolae Banicioiu  precizeaza ca Ministerul Sanatatii nu a discutat cu Fondul Monetar International si nici cu alte organisme internationale o eventuala crestere a contributiilor la Sanatate. De asemenea, nu a avut loc o asemenea dezbatere nici in Guvernul Romaniei. Stiu ca acum 4 ani, in anul 2010, au existat propuneri privind posibile majorari, dar ramase la stadiul de discutii. Subliniez faptul ca nu vor fi majorate contributiile la Sanatate, a declarat Nicolae Banicioiu.

 

Bolnavi ATIUlterior, secretarul de stat a revenit si a spus ca la nivelul Ministerului Sanatatii exista discutii privind posibilitatea majorarii contributiei pentru asigurarile de sanatate, fara sa existe insa o decizie in acest sens, pana in prezent. A fost o discutie privind analiza sistemului de sanatate. Nu este un obiectiv sau o masura stabilita de Guvern. Au fost discutii globale. Nu avem o discutie sau decizii la nivel interministerial. Este doar o discutie in perspectiva si merita facuta, dupa parerea mea”, a mentionat secretarul de stat.

Sandesc a adaugat ca discutia din Guvern privind reducerea CAS a venit si pe fondul unei „frici de noi taxe”, dar ca a vazut sondaje in care oamenii pun pe primul loc sanatatea, fiind de acord sa plateasca mai mult. Discutia e necesara si am discutat inclusiv cu FMI. Este o dezbatere pe care vrem sa o avem. Parerea mea e ca ar trebui revenit la nivelul anterior, pentru ca aceasta contributie este la nivel standard in UE, 13,5-14 la suta”.

Este insa de luat in calcul faptul ca informatia a fost un test aruncat presei pentru a se vedea care sunt reactiile populatiei, stiindu-se ca este un subiect extrem de sensibil inaintea alegerilor. Nu ar fi de mirare, insa, ca dupa alegeri sa se dovedeasca adevarata prima afirmatie lansata de dr. Dorel Sandesc.


Adaugati un comentariu


 

*