Banca Centrală Europeană va asigura necesarul de lichidități în euro, Băncii Naționale a României

9 iunie 2020 | 0 comentarii |

Pentru diminuarea șocului economic manifestat în piață pe fondul Covid-19, Banca Centrală Europeană (BCE) şi Banca Naţională a României (BNR) au convenit implementarea unei linii repo care va fi în vigoare până la finalul acestui an sau atât timp cât va fi necesar. Volumul liniei repo a fost stabilit la 4,5 miliarde de euro.

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu și președinta BCE Christine Lagarde au convenit ca BNR să primească lichiditate în euro, prin intermediul unei linii repo, pentru a preîntâmpinarea disfuncționalitățile care s-ar crea în piață pe fondul apariţiei unui necesar crescut de lichiditate în euro, pe fondul şocului indus de Covid-19.

În cadrul unei linii repo, BCE furnizează lichiditate în euro unei bănci centrale străine în schimbul unor garanţii de înaltă calitate denominate în euro. În baza liniei repo, BNR va putea împrumuta până la 4,5 miliarde EUR de la BCE. Scadenţa maximă a fiecărei trageri va fi de 3 luni. Linia repo va rămâne în vigoare până la data de 31 decembrie 2020, cu posibilitate de prelungire”, potrivit unui comunicat remis de  BNR.

 

Pe de altă parte, Banca Mondială estimează o contracție a economiei globale cu 5,2% în acest an, în contextul crizei pandemiei, care se dovedește a fi „cea mai profiundă” recesiune de după al II-lea Război Mondial și va afecta numeroase țări, care vor înregistra importante scăderi economice.

Criza coronavirusului a avut un impact „rapid şi masiv”, în ciuda unei asistenţe financiare fără precedent, a comunicat Banca Mondială. Aceste previziuni indică daune economice şi mai mari faţă de estimările din aprilie ale Fondului Monetar Internaţional, care a estimat o contracţie globală de 3% în 2020.

Banca Mondială avertizează că riscul continuării pandemiei, producerea de turbulenţe pe pieţele financiare şi retragerea firmelor din lanţurile de distribuţie globale ar putea declanşa o prăbuşire chiar mai mare a PIB în acest an, de 8%, urmată de o redresare de puţin peste 1% în 2021. Instituția financiară consideră că este „cea mai gravă criză” din ultimii 150 de ani și estimează că între 70 şi 100 de milioane de oameni vor ajunge la sărăcie extremă.

Este o trezire puternică la realitate, criza urmând să lase probabil urme adânci şi să implice probleme globale majore”, a subliniat Ceyla Pazarbasioglu, vicepreşedinte pentru creştere echitabilă şi instituţii la Banca Mondială.

 

Leul a avut o evoluție pozitivă în ultima săptămână, la care a contribuit revenirea apetitului pentru risc, în condițiile în care majoritatea statelor europene se reîntorc la o viață normală, iar programele de revenire economică ale Comisiei Europene oferă încredere investitorilor.

Reducerea dobânzii-cheie a BNR de la 2 la 1,75% a fost receptată cu calm de piața locală, astfel că media euro a închis săptămâna la 4,8393 lei.

După anunțul Standard and Poor’s, de a menține ratingul României la la nivelul „BBB-”, cu perspectivă negativă, valoare identică cu cea stabilită la finalul anului trecut, cotația euro a scăzut pe piețele americane până la 4,835 lei.

În următoarele săptămâni, media euro este de așteptat să oscileze în jurul valorii de 4,84 lei.

Decizia BNR de reducere a dobânzii de politică monetară și injecțiile constante de lichiditate prin operațiuni repo au menținut tendința descendentă a indicilor ROBOR. Astfel, indicele ROBOR la trei luni s-a oprit la 2,25%, indicele ROBOR la șase luni a scăzut de la 2,34% la 2,33%, iar ROBOR la 12 luni a stagnat la 2,42%.

 

*Analiza valutară săptămânală (cuprinde perioada 1-5 iunie), realizată de Radu GEORGESCU – DOMUS M&D

 


Adaugati un comentariu


 

*