Banii europeni, salvarea Sanatatii din Romania

3 martie 2014 | 0 comentarii |

Aceasta a fost principala concluzie a Conferintei Internationale „Restart 2014”- Finantarea sanatatii din fonduri europene structurale si de investitii, la care au participat peste 200 de invitati, iar 26 de speakeri s-au facut auziti.

 

conferinta restart 2014-3Stim deja ca Sanatatea din Romania este pe butuci si ca singura ei salvare, in acest moment, este accesarea fondurilor europene structurale si de investitii. Nau stim si ca fonduri importante ar fi putut fi accesate, dar Romania n-a fost in satare sa le atraga. Acum, Uniunea Europeana preseaza autoritatile de la Bucuresti sa finalizeze proiectele aflate in curs de implementare, in perioada 2014-2015, atragand atentia ca peste 800 milioane de euro s-au intors la Bruxelles pentru a acoperi corectiile si penalitatile. Despre toate acestea si despre monitorizarea mai stricta a proiectelor finantate, prin noul exercitiu bugetar european 2014-2020, s-a atras atentia la Conferinta Internationala RESTART 2014, desfasurata la Palatul Partamentului, pe 27 februarie.

Infiintarea unei autoritati unice de management, subordonata Ministerului Sanatatii, pentru evaluarea cirecta a proiectelor, mai ales in lipsa unui program operational pe sanatate; realizarea unui manual de implementare a proiectelor cu finantare europeana, cu elemente concrete si structurate pe etape de implementare; realizarea unor ghiduri de implementare si evaluare a proiectelor si cresterea numarului de profesionisti in domeniu sunt principalele concluzii ale evenimentului, organizat de revista Politici de Sanatate, in parteneriat cu Comisia pentru Sanatate Publica din Senat si CNAS si in colaborare cu Societatea Internationala de Medicina si Chirurgie Regenerativa.

 

Prof. dr. Vasile Puscas

Prof. dr. Vasile Puscas

Prof. dr. Vasile Puscas, fost Negociator Sef al Romaniei cu UE, unul dintre cei care au pus bazele proiectului european in Romania, a atras atentia ca domeniul sanatatii ar trebui vazut ca unul al investitiei pentru competitivitatea sociala. El a declarat ca „domeniul sanatatii ar trebui vazut ca unul al investitiei pentru competitivitatea societatii. Aici ma despart de actuala strategie a UE, a Comisiei Europene, care vede domeniul sanatatii ca pe un instrument pentru imbunatatirea starii economice. E adevarat ca sanatatea face parte si dintr-o alcatuire a evolutiei economice. Competitivitatea nu inseamna doar productivitate economica, inseamna competitivitate societala. […] 90% dintre esecurile in inaintarea folosirii banilor se datoreaza unor autoritati publice. Finantarile europene sunt doar pentru programe de dezvoltare. In ce priveste sanatatea, exista deja niste prioritati si noi trebuie sa le corelam prioritatilor programului european”.

 

Dr. Cristian Busoi

Dr. Cristian Busoi

Prezent la eveniment, dr. Cristian Busoi, fostul Presedinte al CNAS, a subliniat ca bugetul sanatatii a crescut in ultimii ani, insa insuficient, nevoile fiind  departe de a fi acoperite. „Cred ca lectiile exercitiului financiar care tocmai s-a incheiat vor fi pe deplin invatate si ca din punct de vedere al atragerii banilor europeni, in general, si in sanatate, in special, lucrurile se vor desfasura mult mai accelerat decat s-a intamplat in perioada trecuta. Din cele 21,5 miliarde, dand la o parte banii pe care ii platim pe concedii medicale, aproximativ 70% se duc in doua directii majore: 8 miliarde se duc spre spitale si 7 miliarde se duc spre medicamente, spre farmacii si materiale sanitare. Desi vorbim de sume importante, ambele domenii sunt subfinantate” , a declarat Busoi, apreciind ca „a atrage fonduri europene in sanatate este o obligatie, o necesitate absoluta” si ca doua dintre proiectele cele mai importante ale CNAS, prescriptia electronica (48 milioane RON) si dosarul electronic de sanatate (81 milioane RON) au fost finantate prin fonduri europene, amintind ca in timpul mandatul sau a mai depus  inca opt proiecte eligibile pentru sectiunea e-Health.

 

Maria Jose Peiro

Maria-Jose Peiro, policy officer, DG SANCO,Comisia Europeana, a aratat la randul sau ca investitiile in sanatate ar trebui sa se concentreze pe doua obiective principale: cost-eficienta si sustenabilitatea sistemelor de sanatate si accesul la servicii de sanatate, astfel incat sa nu mai existe inegalitati generate de zone geografice sau apartenenta la un anumit grup social. In 2013, 11 tari au primit recomandari privind sanatatea din partea Comisiei Europene si alte 4 state membre au primit recomandari in cadrul programului de ajustare economica. Romania s-a aflat printre acestea si i s-au facut recomandari pentru a creste eficienta, calitatea si accesibilitatea serviciilor de sanatate si pentru reducerea ponderii ingrijirii excesive in cadrul spitalelor.

Ea a subliniat ca bugetul alocat prin Politica de Coeziune, pentru perioada 2014-2020, este de 325 miliarde de euro, ceea ce inseamna un buget mai mic, fiind distribuit acum pentru 28 de state membre, dupa intrarea in UE a Croatiei.

La randul sau, Adina Ratoi, project officer, DG CONNECT, Comisia Europeana a aratat ca pe langa fonduri de dezvoltare regionala (fonduri structurale si de investitii), UE pune la dispozitia statelor membre un program destinat competitivitatii – programul cadru Orizont 2020, pentru cercetare si inovatie, adoptat si lansat in decembrie 2013, cu un buget de 80 miliarde de euro, din care 30 de miliarde de euro sunt destinati provocarilor societale, una dintre acestea fiind „Sanatate, schimbari demografice si bunastare”, pentru care s-au alocat 7 miliarde de euro.

 

conferinta restart 2014-2In privinta implementarii proiectelor, in perioada 2007-2013, Gabriela Bica, director Unitatea de Implementare, Ministerul Educatiei si Cercetarii, a semnalat ca necesarul de echipamente si infrastructura de cercetare este foarte mare. Desi au fost depuse 29 de proiecte si 400 de milioane de euro alocate, la capitolul implementare, la capitolul achizitii, management si cunoasterea contractului suntem deficitari.

Petrica Ciupitu-Istrate, director Organismul Intermediar pentru Promovarea Societatii Informationale (OIPSI), a subliniat „lipsa cronica de dotare a spitalelor cu echipamente IT (mai sunt spitale in Romania care fac totul manual)” sau de cunostinte specializate in ceea ce priveste utilizarea calculatorului, existand probleme de interconectivitate – nu exista acces la date sau la un server unde sunt stocate informatiile si care permite accesul la informatii. Din cele 225 de proiecte depuse pentru dezvoltare informatica, sumele disponibile fiind de peste 300 milioane de euro, au fost contractate si implementate, sau sunt in curs de implementare, doar 44 de proiecte, in valoare de 56 milioane de euro.

Luiza Radu, sef serviciu Planificare, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice – AMPOR, a specificat ca in cadrul Programului Operational Regional, unde au fost alocate fonduri de dezvoltare regionala de 191 milioane de euro,  au existat 133 de cereri, din care au fost aprobate 90 de proiecte cu o valoare de 202 milioane de euro. Dintre acestea, doar 28 de proiecte sunt momentan finalizate.

 

conferinta restart 2014-1Peste 200 de reprezentanti ai institutiilor europene din Bruxelles, ai autoritatilor de management, ministerelor responsabile de alocarea fondurilor europene pentru sanatate, institutii bancare, manageri ai unor clinici, cabinete medicale, spitale publice si private, universitati, firme farmaceutice, societati profesionale si asociatii de pacienti, antreprenori din domeniul medical si mass media au incercat sa gaseasca solutii pentru dezvoltarea proiectelor benefice pentru pacienti si pentru sistemul de sanatate din Romania .

26 de speakeri si-au exprimat opinia, intre care prof. dr. Vasile Puscas – fost Negociator Sef al Romaniei cu UE, dr. Cristian Busoi – fost presedinte CNAS, dr. Ion Luchian -presedinte Comisia pentru sanatate publica din Senat, dr. Cristina Vladu – Ministerul Sanatatii, Maria Jose Peiro – Policy Officer, DG SANCO / Comisia Europeana, Adina Ratoi – Project Officer, DG CONNECT / Comisia Europeana, Gabriela Bica– Director Unitatea de Implementare din Ministerul Educatiei si Cercetarii, Petrica Ciupitu Istrate – director Organismul Intermediar pentru Promovarea Societatii Internationale (OIPSI), Luiza Radu– sef serviciu Planificare/ Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice  (AMPOR), conf. dr. Daniela Manuc– director general adjunct AM POSDRU.

Evenimentul a fost moderat de Dan Carbunaru, director Caleaeuropeana.ro, dr. Cornelia Scarlatescu, managing director revista Politici de Sanatate, Mihaela Luncan, consultant pe fonduri europene, Dan Pavel, realizator Business on Air, RFI  si Manuela Preoteasa, editor General EurActiv.

 


Adaugati un comentariu


 

*