Bebeluși gemeni, de doar o lună, internați cu gripă la Spitalul „Victor Bebeș” din Timișoara

8 februarie 2023 | 0 comentarii |

Bebelușii au fost internaţi cu gripă la Spitalul de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie „Victor Babeş” din Timişoara, unde sunt supravegheați permanent de personalul medical de specialitate.

 

Chiar dacă gerul și ninsorile au dat mari bătăi de cap autorităților din România, evoluția gripei se menție „staționară”, potrivit specialiștilor Institutului Național de Sănătate Publică (INSP). Numărul infecțiilor respiratorii acute – gripă clinică, IACRS şi pneumonii – raportate de Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) în perioada 30 ianuarie-5 februarie a fost de 99.564 de cazuri, față de 98.011 raportate în sptămâna anterioară.

În perioada menționată au fost înregistrate 2.788 de cazuri de gripă clinică (față de 3.405 cazuri în săptămâna precedentă), și 239 cazuri de gripă confirmate de laborator (37 cu virus AH1, 10 cu virus AH3, 178 cu virus gripal A nesubtipat şi 14 cu virus gripal B).

În acest sezon rece, în România au fost confirmate 50 de decese cu virus gripal, dintre care: 32 cu virus gripal tip A H1 (din care 1 cu coinfecţie cu SARS-CoV-2 şi VRS), 9 cu virus gripal tip A H3 (din care 2 cu coinfecţie cu SARS-CoV-2), 9 cu virus gripal tip A, nesubtipat (din care 3 cu coinfecţie cu SARS-CoV-2).

Până la această dată au fost vaccinate antigripal 1.465.719 persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit gratuit de Ministerul Sănătăţii. Acestor persoane li se adaugă cele care și-au cumpărat vaccinul din farmacii, însă autoritățile nu au o centralizare a acestora.

 

Potrivit INSP, se menţine o răspândire geografică extinsă a gripei, dar cu o intensitate medie a activităţii gripale, cele mai multe cazuri de gripă clinică fiind raportate în municipiul Bucureşti (657) şi în judeţele Cluj (261), Timiş (240), Iaşi (186) şi Buzău (111).

La Spitalul de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie „Victor Babeş” din Timişoara, unde în prezent sunt spitalizaţi, în secțiile de boli infecțioase, 11 copii cu vârste între o lună şi patru ani, doi bebeluși gemeni de numai o lună au fost internați și sunt sub supravegherea medicilor.

Gripa se manifestă endemo-sporadic. În ultimele patru luni, la spitalul nostru s-a înregistrat o creştere semnificativă a infecţiilor respiratorii, de la începutul lunii octombrie 2022 până în prezent, un sfert dintre pacienţii internaţi având viroze respiratorii. În luna ianuarie, 11% dintre bolnavii consultaţi în Camera de gardă au avut gripă, valoare care a crescut la 17% în prima săptămână a lunii februarie. Aproape jumătate dintre cei veniţi pentru investigaţii în ultima săptămână şi care aveau gripă au fost internaţi. Ei au prezentat forme clinice mai severe ori diverşi factori de risc: vârsta de sub un an, prematuritate, anomalii congenitale, boli neuromusculare, convulsii febrile în antecedente. În cazul adulţilor, vorbim de patologie cardiovasculară sau pulmonară cronică, neoplazii, diabet zaharat sau de pacienţi în program de dializă”, a declarat șef lucrări Ruxandra Laza, medic primar boli infecțioase la Spitalul „Victor Babeş” din Timişoara, citată de Agerpres.

 

Potrivit medicilor, jumătate dintre bolnavii cu infecţii respiratorii care au ajuns în Ambulatoriu în ultimele zile au fost internaţi, iar numărul cazurilor de gripă continuă să rămână ridicat în judeţ. În cazul persoanelor vârstnice apare și o decompensare a bolilor asociate, spun medicii. În fiecare zi, în Ambulatoriul Spitalului „Victor Babeş” ajung pacienţi cu forme medii şi chiar severe de boală, care se manifestă, prin febră, dureri de cap sau musculare, transpiraţii, frisoane, dureri oculare, dureri de gât, pierderea poftei de mâncare. „Bolnavii vin, de obicei, pentru un consult în Camera de gardă atunci când febra şi tusea persistă, nu cedează, în condiţiile în care sunt administrate antitermicele şi antitusivele uzuale. La unii dintre ei apar şi fenomene digestive urmate de deshidratare. În cazul persoanelor în vârstă, apare şi o decompensare a bolilor asociate, dar şi o astenie marcantă. Cele mai frecvente cazuri de viroze respiratorii au fost cu virusul gripal de tip A şi B. Virozele respiratorii, aşa cum este şi gripa, ocupă primul loc ca morbiditate prin boli acute în sezonul rece. Modalitatea principală de transmitere a virusurilor respiratorii o reprezintă aerul, prin particulele fine în suspensie, care sunt responsabile atât de infecţia acută, cât şi de agravarea patologiei preexistente”, a explicat dr. Laza.

 

La Buzău, Direcția de Sănătate Publică transmite că, după o perioadă de câteva săptămâni în care numărul infecțiilor respiratorii a fost în continuă creștere, în sfârșit, se înregistrează un trend descendent. În colectivități nu mai sunt focare, iar absenteismul din cauza virozelor este redus. „S-au înregistrat, săptămâna trecută, 111 cazuri de gripă clinică, 1.334 de infecții acute ale căilor respiratorii superioare și 155 de pneumonii. Comparativ cu sezonul gripal 2021/2022, observăm că în acest sezon avem, pțn la această dată, cumulat, un număr de 30.366 de cazuri – gripă clinică, IACRS şi pneumonii, în timp ce în sezonul anterior au fost 19.980 de cazuri. În cazul gripelor, avem în total 1.021 de cazuri în acest sezon, față de nicun caz în sezonul precedent”, a precizat dr. Carmen Scântei, epidemiologul șef al DSP Buzău.

Medicul epidemiolog crede că acest episod de ger ar putea crește din nou numărul de îmbolnăviri, dar asta se va vedea abia săptămâna viitoare, după ce se vor centraliza datele raportate pe parcursul acestei săptămâni. Medicul a atras atenția că cei mai vulnerabili sunt copiii mici și persoanele vârstnice, precum și bolnavii cronici.

Măsurile de prevenţie includ izolarea cât mai din timp a bolnavilor, purtarea măştii, evitarea locurilor aglomerate, menţinerea distanţei fizice, ventilarea spaţiilor interioare, vaccinarea antigripală anuală.

 


Adaugati un comentariu


 

*